A több fegyver nem feltétlenül egyenlő több gyilkossággal

Több európai ország példája is mutatja, hogy az elterjedt fegyverviselés nem egyenesen arányos a magas gyilkossági rátával.

2022. 05. 29. 6:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a világon az Egyesült Államokban jut a legtöbb civilek által birtokolt lőfegyver száz főre levetítve − 120 −, nemzetközi kutatások szerint ez nem feltétlenül magyarázza a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok magas számát. Olyan európai országokban, melyekben szintén elterjedt a fegyverviselés civilek körében − ilyen például Finnország, Norvégia vagy éppen Svájc −, nem tapasztalhatók az amerikaihoz hasonló drasztikus statisztikák. 

Éppen ellenkezőleg: ezen államok a legbiztonságosabbak közé tartoznak e tekintetben.

Különbségek a fegyverkultúrában

A kutatások ennek egyik okaként az országokban az évszázadokon keresztül kialakult fegyverkultúra különbségeit nevezik meg. Alapvető differencia az említett európai országok és az Egyesült Államok között, hogy előbbiekben nagyobb részt a vadászpuskák, sörétespuskák az elterjedtebbek, szemben a maroklőfegyverekkel. 

A kutatók megkülönböztetnek civilizált és „decivilizálódó” fegyverkultúrát. Előbbi esetében a fegyvertartás tradicionális értékeken és tiszteleten alapul, mely megalapozza a felelősségteljes fegyverhasználatot. Utóbbinál a fegyverek elérhetősége felerősíti a társadalom azon rétegeit, melyek első sorban bűnelkövetésre használják azokat. 

A kutatásokból arra lehet következtetni, hogy a magas szintű társadalmi kohézió, a rendőrségbe vetett bizalom mind olyan tényezők, melyek csökkentik a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok számát, még olyan társadalmakban is, ahol elterjedt a fegyvertartás.

Finnországban az ily módon elkövetett gyilkosságok száma 2019-ben 0,214 volt százezer főre levetítve, Norvégiában pedig még ennél is alacsonyabb, 0,072. Ezzel szemben az Egyesült Államokban ez a szám 4,1 volt. Ennek ellenére azonban ezen országokban is történnek tragédiák: Norvégiában 2011-ben a hírhedt Anders Breivik mészárolt le 69 civilt − köztük 32 kiskorút − egy nyári táborban. 

 

Az NRA kedvenc példája

Svájcban 2001-ben történt utoljára tömeges lövöldözés, ekkor egy merénylő 14 emberrel végzett. Annak ellenére, hogy az országban körülbelül kétmillió magántulajdonban lévő fegyvert tartanak nyilván, a gyilkossági ráta szinte nulla, 2019-ben 0,18 volt a százezer főre jutó lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya. 

Az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) gyakran emlegeti Svájcot követendő példaként, mivel itt viszonylag lazák a fegyvertartási szabályok, mégsem történnek az uvaldei iskolai lövöldözéshez hasonló tragédiák. A különbség az amerikai és a svájci statisztikák között ez esetben is valószínűleg a fegyvertartás kultúrájában és tradícióiban keresendő. 

A svájciak túlnyomó többsége a fegyvertartást hazafias kötelességének tekinti, már egészen kis kortól tartanak képzéseket a gyermekek számára.

Emellett Svájcban még mindig kötelező a katonai szolgálat teljesítése, ennek végeztével pedig megtarthatják fegyvereiket. A fegyvertartók nagy része otthon tartja fegyverét, az utcán csak különleges engedéllyel birtokolhatják azt. 

Vannak fegyvereink az otthonunkban, de csakis békés célokra tartjuk őket

− fogalmazott Martin Killias svájci kriminológus a BBC-nek még 2013-ban.

Borítókép: Ueli Maure korábbi svájci elnök lövészgyakorlaton vesz részt 2013-ban (Fotó: Reuters/Denis Balibouse)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.