Amerikai hírszerzés: elhúzódó háborúval számolnak az oroszok

Donbászon túli harcokat, kifulladó amerikai és uniós támogatást, valamint több ezer orosz katona besorozását jósolta az amerikai hírszerzés. Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság vezetője szerint az orosz elnök elhúzódó háborúra készül, és valószínűnek tartja, hogy a kelet-ukrajnai orosz győzelemmel sem zárulna le a konfliktus. Noha az Egyesült Államok nem tart attól, hogy Moszkva nukleáris fegyvereket is bevetne, az orosz katonai doktrína ezt nem tiltja.

2022. 05. 11. 18:18
null
Harkiv, 2022. május 10. Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Harkiv közeli erdõben 2022. május 10-én. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak elhúzódó háborúra kell számítani, de arra is, hogy a Donyec-medencei orosz győzelem sem vetne véget az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusnak – állítja az amerikai hírszerzés. Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője arról beszélt a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtt, a háború valószínűleg „kiszámíthatatlanná válik és intenzívebb lehet”.

– Azt látjuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök elhúzódó ukrajnai konfliktusra készül, a Donyec-medencén túlra is kiterjesztené a háborút

– fogalmazott.

A hírszerzési igazgató úgy vélekedett, a Kreml arra számíthat, hogy a háború okozta infláció, élelmiszerhiány és magas energiaárak miatt „kifullad” Ukrajna támogatása az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről.

HAINES, Avril
Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság vezetője. Fotó: Jose Luis Magana

Szerinte Oroszország lépéseiről az elkövetkező hónapokban is egyetlen ember, Vlagyimir Putyin dönt majd. Haines ugyanakkor hangsúlyozta, a hírszerzés egyre nehezebben tudja megjósolni az orosz elnök döntéseit. „Putyin ambíciói és Oroszország jelenlegi konvencionális katonai képességei között eltérés mutatkozik” – mutatott rá. Haines „kiszámíthatatlanabb” folytatást jósolt, továbbá nagyobb valószínűségét látja annak, hogy az orosz elnök „drasztikusabb eszközökhöz” folyamodik. A DNI ugyanakkor nem lát arra esélyt, hogy Moszkva a nukleáris fegyvereket vetne be, néhány nappal ezelőtt az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője, William J. Burns is erről beszélt.

Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes azonban újságírói kérdésre az mondta, Oroszország katonai doktrínája lehetővé teszi az atomfegyverek bevetését, ha „egzisztenciális fenyegetéssel” néznek szembe.

– Nagyon nagy a tét Putyin számára

– hangsúlyozta a CIA vezetője. Hozzátette, az orosz elnök nem engedheti meg magának a vereséget Ukrajnában.

Az elmúlt hetekben katonailag befagyott a helyzet Ukrajnában.

Scott D. Berrier amerikai tábornok úgy véli, még egy ideig nem fog nagy mértékben változni a helyzet Kelet-Ukrajnában. „Ukrajna további katonai erőt képes mozgósítani, ha viszont Oroszország teljes körű háborút hirdet és széles körben besorozza a lakosságot, akkor több ezer katonát küldhet harcolni” – tette hozzá. A hírszerzés szerint Moszkva rövid távú célja Donyeck és Luhanszk megyék elfoglalása, „meg akarja semmisíteni” a térségért felelős ukrán erőket, el akarja foglalni a herszoni régiót, valamint ellenőrzése alá akarja vonni a Krím vízkészletét. Miután Ukrajna és Oroszország is úgy látja, „előre léphet katonailag”, a diplomáciai megoldásra irányuló erőfeszítések alábbhagytak: a két országot képviselő delegációk március vége óta nem találkoztak személyesen, és a két államfő találkozója sincs napirenden.

Borítókép: Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Harkiv-közeli erdőben 2022. május 10-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.