Az ukrán dal nyerte az Eurovíziót

A várakozásoknak megfelelően az ukrán dal nyerte a versenyt. A jó dal, vagy a politikai háttér a lényeg? – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 05. 15. 22:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022-ben Torinóban az ukrán Kalush Orchestra lett az egyik legrégebbi európai zenei tehetségkutató-verseny győztese. Az együttes maga mögé utasította a briteket és a spanyolokat is. A zenekar az eredmény kihirdetése után megköszönte mindenkinek a szavazatokat és azt, hogy támogatták a háború sújtotta országot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is gratulált a zenekar tagjainak. “Mindent megteszünk, hogy egy nap majd Mariupol kikötővárosában rendezhessük meg a viadalt. Az ukrán, szabad, békés, újjáépített Mariupolban” – mondta az ukrán elnök utalva arra, hogy a hagyomány szerint a soron következő versenynek mindig a győztes ország ad otthont.

Az ukránok győzelme egyáltalán nem meglepő, a mostani politikai helyzetben világszenzációnak számított volna, ha nem a háborúban álló ország zenészei lettek volna az első helyezettek. Ahogy arról a V4NA is beszámolt a napokban, nem csak a fogadóirodák vették biztosra az ukrán győzelmet, hanem elemzők is arról beszéltek, hogy ha Ukrajna megszerzi az első helyet, az jórészt politikai okokból történik. Slobodan Todorović, az Evrovizija.rs szerb oldal főszerkesztője úgy véli, hogy minden teljesítményt érdemei alapján kell megítélni. Azt mondta a döntőt megelőzően, hogy

Ukrajna esetleges, politikai okok miatt aratott győzelme rossz fényt vetne az Eurovízióra, és az általa képviselt értékekre – a semlegességre, a politikai függetlenségre és a sokszínűség ünnepére

A politikai környezet mindig is befolyásolta az Eurovíziós Dalfesztivált, és a győztes személyét. Erről beszélt a Danas napilapnak Marko Kon. A szerbiai zeneszerző és előadóművész több alkalommal vett már részt az énekversenyen – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

„A zenei versenyek is rejtenek némi politikai hátteret, nem lehetnek apolitikusak, ahogyan a sportversenyek sem. Így van ez mindenütt, ahol nemzetek küzdenek meg egymással. Ez teljesen természetes, ugyanúgy, mint ahogyan az is, hogy valamilyen oknál fogva valakinek szurkolunk egy-egy megmérettetésen. Ez már politikai állásfoglalásnak minősül. Normális, hogy a politika is belekeveredik mindebbe. Európa már régóta egyértelműen állást foglalt az orosz–ukrán konfliktusban, és minden téren mindent megtesz azért, hogy Ukrajnát támogassa”

fogalmazott.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A győztesek (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.