Egyre több menekült tér vissza Ukrajnába

Immár ötödik napja folyamatosan meghaladja a hazatérők száma az országból elmenekülőkét.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 15. 16:36
null
Medyka, 2022. április 15. Az ukrajnai háború miatt otthonukból elmenekült emberek várakoznak a lengyel-ukrán határon lévõ délkelet-lengyelországi Medykában 2022. április 15-én. MTI/AP/Emilio Morenatti Fotó: Emilio Morenatti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ukrajnába hazatérők száma immár ötödik napja folyamatosan meghaladja az országból elmenekülőkét − jelentette vasárnap az ukrán állami határőrszolgálat. A közlemény szerint − amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett − szombaton csaknem 46 ezren érkeztek, ebből több mint 42 ezren ukránok.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) adatai szerint a háború kezdete óta mostanáig 6,111 millió ember hagyta el Ukrajnát.

Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója közben egy tévéműsorban úgyszintén arról számolt be, hogy a háború miatt elutazni kényszerülők közül egyre többen mennek vissza a megyeszékhely Harkiv városába. 

Szavai szerint naponta mintegy kétezren térnek vissza Harkivba, és ez a szám folyamatosan növekszik.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a városban meg kell oldani a lakhatási problémákat, mert jelenleg a harkivi metróban mintegy 4,5 ezren élnek. − Legalább ideiglenes lakhatást kell biztosítanunk az infrastruktúra helyreállításáig − jegyezte meg a kormányzó.

Az ukrán katonai hírszerzés nyilvánosságra hozta, hogy adataik szerint mintegy 2,5 ezer csecsen fegyveres vett részt az ukrajnai harcokban február 24. óta. A jelentés szerint közülük „körülbelül százan meghaltak, háromszázan megsérültek, és több mint hatvanan elmenekültek Ukrajnából, hátrahagyva fegyvereiket”.

Makszim Kozickij, a nyugat-ukrajnai Lviv megye kormányzója közölte, hogy az orosz erők vasárnap hajnalban rakétacsapást mértek egy katonai objektumra a lengyel határ közelében lévő javorivi járásban. 

A katonai objektum megsemmisült. Később az ukrán légierő nyugati parancsnoksága arról tájékoztatott, hogy a légvédelem két orosz rakétát, amelyet valószínűleg a Fekete-tengerről lőttek ki, megsemmisített Lviv megyében.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag című német lapnak adott interjúban − amelyet az Ukrajinszka Pravda szemlézett vasárnap − egyebek mellett azt mondta, hogy „normálisnak” tartja az Oroszországi Föderációval a tárgyalások folytatását a fegyverszünet érdekében. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a háborús bűnök elkövetőit − Oroszország legfelsőbb vezetőit is beleértve − felelősségre kell vonni. 

Nincs semmi baj a tűzszüneti megállapodással, ha ez az első lépés a probléma megoldása felé, egy lépés Ukrajna területének felszabadítására. De nem engedjük meg, hogy a diplomácia csak meghosszabbítsa szenvedéseinket, és pusztán elodázza a háború következő szakaszát

− fogalmazott a tárcavezető, leszögezve: a Nemzetközi Büntetőbíróság tárgyalótermében szeretnék ülni, és (Vlagyimir) Putyint (Oroszország elnökét) a vádlottak padján akarom látni.

Borítókép: Az ukrajnai háború miatt otthonukból elmenekült emberek várakoznak a lengyel–ukrán határon lévő délkelet-lengyelországi Medykában 2022. április 15-én (Fotó: MTI/AP/Emilio Morenatti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.