Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Újra megnyitott az amerikai nagykövetség Kijevben · Sanghaji Együttműködési Szervezet: a NATO-bővítés konfrontációhoz és konfliktushoz vezet.

Forrás: MTI2022. 05. 19. 6:21
null
Kijev, 2022. május 18. Az amerikai diplomáciai küldöttség felvonja az amerikai zászlót az Egyesült Államok kijevi nagykövetségén 2022. május 18-án, amikor az amerikai külképviselet újra megkezdte tevékenységét az ukrán fõvárosban. A követségi épületbõl elõzõleg a február 24-én kiszélesedett ukrajnai háború miatt evakuálták a diplomatákat. MTI/EPA/Oleg Petraszjuk Fotó: Oleg Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra megnyitott az amerikai nagykövetség Kijevben

Hivatalosan is újraindítjuk a munkát– mondta a szóvivő az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint. Elmondása szerint első körben csupán néhány diplomata kezdi meg a tevékenységét Kijevben a külképviselet személyzetéből. A nagykövetségre szerdán kitűzték az amerikai zászlót.Christina Queen ideiglenes ügyvivő nagykövet és néhány amerikai diplomata már május 8-án megérkezett az ukrán fővárosba. A külképviselet akkori sajtóközleményében kiemelték, hogy a nagykövetség visszatérését a nácizmus felett aratott győzelem napjára időzítették.A Jevropejszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az amerikai diplomaták április 26-án tértek vissza Ukrajnába, de akkor még a harcoktól megkímélt, biztonságosabb nyugati országrészben lévő Lvivbe. Korábban jelezték, hogy május végéig készülnek visszatérni a fővárosba, de még ezt is attól tették függővé, miként alakul a biztonsági helyzet Kijevben.

Denisz Pusilin, az Oroszország által Ukrajnától függetlennek elismert donyecki népköztársaság vezetője szerdán kijelentette, hogy nemzetközi szintű bíróságnak kell ítélkeznie az ukrán katonák közül a neonáci háborús bűnösök fölött– írta a DAN szakadár donyecki hírügynökség. Ezt arra az újságírói kérdésre válaszolta, amelyben azt firtatták, hogy ki fog ítélkezni az ukrán katonák fölött: Oroszország, a donyecki vagy a luhanszki népköztársaság. Nem részletezte azonban, hogy mit ért a nemzetközi bíróság kifejezés alatt.

Pusilin a DAN szerint már korábban is beszélt arról, hogy az elfogott háborús bűnösök sorsáról bíróságnak kell döntenie. A szakadár vezető kifejtette, hogy szerinte háborús bűnösöknek nemcsak fegyveres alakulatok parancsnokai számítanak, hanem azok is, akik végrehajtják parancsaikat, és a náci ideológiát hordozzák cselekedeteikben, különösen a civil lakosságot érintő tetteikben.A DAN beszámolója szerint május 16. óta 962 ukrán katona adta meg magát a mariupoli Azovsztal üzem területéről.

Sanghaji Együttműködési Szervezet: a NATO-bővítés konfrontációhoz és konfliktushoz vezet

Csang Ming kínai diplomata hangsúlyozta, hogy a NATO a hidegháborús gondolkodás szellemében fogant. Az ilyen gondolkodásmód nem hoz magával biztonságot, csak újabb konfrontációkat és konfliktusokat– mondta a kínai diplomata.
Korábbi tisztségeimben többször találkoztam a NATO vezető illetékeseivel, akik arról biztosítottak, hogy a NATO szigorúan be fogja tartani a földrajzi korlátokat– mutatott rá Csang Ming Svédország és Finnország tervezett NATO-csatlakozására utalva.
Kijelentette, hogy a mai világunk nem igényli a hidegháborús gondolkodást, nincs szükség a hidegháború eszközeinek kiszélesítésére.A 2001-ben alapított Sanghaji Együttműködési Szervezet tagja Kína mellett India, Pakisztán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Oroszország, megfigyelőként vesz részt továbbá Fehéroroszország, Afganisztán, Irán és Mongólia.
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján finn újságírói kérdésre válaszolva ecsetelte a Finnország tervezett NATO-csatlakozása és Ukrajna ez irányú törekvései közti különbséget. Mint mondta, a NATO bárminemű bővítése hatással van és jelentőséggel bír a globális, de különösen az európai biztonságra.Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy alapvető különbség van Finnország és Ukrajna helyzetét illetően az esetleges NATO-tagság tekintetében. 

Nem tudok példát arra, hogy Finnország területén (Ukrajnától eltérően) lennének nagy számban nacionalista ezredek. Vagy arra, hogy a Pentagon Finnországban biológiai laborok tucatjait hozta volna létre, amelyekben veszélyes kórokozókkal folytattak volna kísérleteket– tette hozzá.
Zaharova szerint az sem figyelhető meg, hogy Finnországot Ukrajnától eltérően – szerződések alapján vagy anélkül – fegyverekkel halmoznák el egy konfliktusövezetben.
Ez csak egy rövid áttekintése annak, mi volt a különbség Finnország és Ukrajna között az utóbbi tíz évben– húzta alá az orosz külügyi szóvivő. Leszögezte: Ukrajnában a helyzet Washington durva beavatkozása miatt fordult drámaivá.

Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes a Krím–24 televíziós csatornának a nap folyamán nyilatkozva közölte: Moszkva fogja finanszírozni a „felszabadított” ukrajnai területek újjáépítését, és helyreállítja az érintett térségek és Oroszország közúti összeköttetését. Mint mondta, Zaporizzsja megyében újra kell indítani az üzleti tevékenységet, a helyi üzemek apránként megkezdhetik az építőanyagok szállítását Oroszországba, illetve a luhanszki és donyecki népköztársaságok újjáépítéséhez. Hozzátette, hogy utóbbi térségekben már építőbrigádok dolgoznak a károk helyreállításán. Beszélt arról is, hogy az orosz ellenőrzés alá került zaporizzsjai atomerőmű Oroszországnak és Ukrajnának is fog áramot szolgáltatni, amennyiben utóbbi fizet ezért.Husznullin továbbá ismertette, hogy a zaporizzsjai Melitopol városában májusban már rubelben kapják meg a lakosok a nyugdíjat és a fizetéseket.

Borítókép: Az amerikai diplomáciai küldöttség felvonja az amerikai zászlót az Egyesült Államok kijevi nagykövetségén (Fotó: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.