Lapozó: Elhúzódhat a svéd NATO-csatlakozás

Brutálisan drágulnak a tanszerek Franciaországban · Növekszik a dán lakosság száma, de nem dánokkal · I. János Károly király hazatérése miatt tüntettek a madridiak.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 05. 23. 16:11
Politiktag, KAS
urban2012 Fotó: Marco Urban
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brutálisan drágulnak a tanszerek Franciaországban

Az iskolai felszerelések – füzetek, tollak, egyéb eszközök – piacvezető gyártója, az Oxford előrejelzése szerint a következő néhány hónapban 20-25 százalékkal biztosan drágul majd a tanszerek ára Franciaországban és Európa más országaiban is. Bár az őszi iskolakezdés csak négy hónap múlva esedékes, a francia szülők már most beütemezik a szeptemberre szükséges eszközök megvásárlását. Vagy előre beszerzik – mai áron – a még kapható felszereléseket, vagy kifejezetten erre a célra csípnek le apró megtakarításokat a családi költségvetésből, hogy félretegyék a későbbi tanszerbevásárláshoz. A tanszerek árának növekedése is az orosz–ukrán háborúhoz köthető. Egyrészt az energiahordozók és a tanszerek komponenseinek a drágulása váltotta ki. Például a gyártók 180 százalékkal magasabb áron tudják csak előállítani a kartonlapokat (más most is), és 70 százalékkal többe kerül a papírgyártás is. Az eszközök drágulásának a másik oka pedig az, hogy számos franciaországi üzem kénytelen volt teljesen leállítani a termelést, mert már az újra feldolgozandó anyagokhoz sem jut hozzá. Ezért a családvédő szervezetek már most azt szorgalmazzák a francia kormánynál, hogy az állam az infláció mértéke szerint növelje majd meg az iskolakezdési támogatások összegét. 

Forrás: Bfmtv.com

Növekszik a dán lakosság száma, de nem dánokkal

Az elmúlt tíz évben Dánia lakossága mintegy 281 ezer fővel bővült, 5,6 millióról 5,9-re nőtt a népesség száma a dán statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint. Ugyanakkor az is kiderül, hogy az etnikai dánok a növekedés kevesebb mint egytizedét adják, összesen 24 ezer főt. Az elmúlt években jelentősen megszigorították a bevándorlást a skandináv országban, ugyanakkor a korábbi migrációs hullám miatt a migránsok jelentősen hozzájárulnak a népességnövekedéshez. A szüléseket tekintve a listát a törökök vezetik, utánuk az irakiak, majd a szomáliai származásúak állnak. Jelenleg Dániában a bevándorlók a teljes lakosság körülbelül 15 százalékát teszik ki, azaz mintegy 860 ezer főt. 

Forrás: Den Korte Avis

I. János Károly király hazatérése miatt tüntettek a madridiak 

Körülbelül ezren gyűltek össze a spanyol főváros utcáin, hogy elítéljék az emeritus király büntetlenségét, aki korábban korrupciós és magánéleti botrányokba keveredett. Transzparenseiken olyan feliratok szerepeltek, mint „Spanyolország holnap köztársaság lesz” és „olyan nyugdíjat akarok, mint a Bourbon-család”. A tüntetők sérelmezték azt is, hogy a királyt egy olyan időszakban vitték haza Spanyolországba, amikor az emberek többsége a világjárvány és a háború okozta gazdasági krízis súlyos következményeivel küzd. A tiltakozók közül többen nemcsak a korrupt király személyét, hanem a teljes királyi ház intézményét elutasították. I. János Károly két év távollét után csütörtökön érkezett Spanyolországba. A hétvégét a galíciai Sanxenxoban töltötte, hétfőn pedig találkozik feleségével és fiával a királyi palotában, ezután visszarepül Abu-Dzabiba, ahová 2020 augusztusában száműzte magát korrupciós és magánéleti botrányai miatt. Az exkirályt egész hétvégén újságírók hada üldözte és faggatta arról, hogy mikor ad magyarázatot a tetteire. I. János Károly a kérdésekre csak annyit reagált: „Mire adjak magyarázatot?” A volt uralkodó elleni eljárásokat idén márciusban szüntették meg a spanyol hatóságok, mivel a bűncselekményeket olyan időszakban követte el, amikor a király személye sérthetetlennek és megkérdőjelezhetetlennek minősült Spanyolországban. 

Forrás: Publico.es , Elconfidencial.com

Huseyin Bagci török professzor szerint csak az őszi választás után lehet esély a svéd NATO-csatlakozásra

A kormányzó svéd szociáldemokraták azt remélték, hogy a felgyorsított NATO-csatlakozási döntéssel elkerülhető, hogy a NATO-tagság kérdése az őszi országgyűlési választás kampánytémájává váljon. Most úgy tűnik, hogy ez mégsem így lesz. A múlt héten benyújtott csatlakozási kérelem kapcsán a NATO felgyorsított folyamatot ígért, ugyanakkor a védelmi szövetség egyik tagállama, Törökország azzal fenyegetőzik, hogy megvétózza a csatlakozást. Az ázsiai ország egyik legbefolyásosabb nemzetközi kapcsolatok professzora szerint akkor is bőven a svéd választások utánra csúszhat a csatlakozás, ha Stockholmnak sikerül eredményeket elérnie Ankarával. Huseyin Bagci a svéd közrádiónak azt mondta, hogy fontos kérdés, hogy az egyik kurd származású, svéd országgyűlési képviselőt újraválasztják-e. A korábbi marxista Balpárt képviselője, jelenleg független Amineh Kakabaveh Ankara szerint szorosan együttműködik az általuk terrorszervezetnek minősített kurd Demokratikus Egyesülés Pártjával, ami egyértelmű akadálya annak, hogy a törökök ratifikálják a skandináv ország csatlakozását. „Ha a szeptemberi választások után a Riksdagban Kakabaveh nem marad, akkor más lesz a helyzet” – vélekedik Bagci. 

Forrás: Sveriges Radio

Borítókép: Huseyin Bagci török professzor (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.