Nagy-Britannia különadót vet ki az energetikai cégekre

Az olaj- és gázkitermelésért felelős vállalatoktól akár ötmilliárd fontot is beszedhet a brit állam.

Forrás: BBC2022. 05. 26. 19:52
Shell Oil Truck at the gas station Shell
Shell Oil Truck at the gas station Shell Fotó: 123RF/Alexander Blinov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter bejelentette, hogy adót vetnek ki azokra az energetikai cégekre, amelyek váratlan nyereségre tettek szert az elmúlt időszakban. 

A brit energetikai cégek a következő tizenkét hónapban további 25 százalékos különadót fognak fizetni, aminek köszönhetően akár ötmilliárd fontot tud beszedni az állam. 

A szektort érintő különadó ötletét – amelyet a konzervatív brit pénzügyminiszter „pragmatikusnak” nevezett – az ellenzéki pártok, a Munkáspárt, a Liberális Demokraták és a Skót Nemzeti Párt is támogatta.

A különadó (windfall tax) lényege, hogy azokat a cégeket célozza meg, amelyek olyan váratlan, számukra kedvező eseményben részesültek, amelyért nem voltak felelősek. Jelenleg az energetikai cégek sokkal több pénzt kapnak az olaj- és gázkitermelésért, mint tavaly, részben azért, mert a világjárványból való kilábalás miatt megnőtt a kereslet, részben pedig azért, mert Oroszország ukrajnai inváziója miatt ellátási gondok merültek fel a világban. 

Az ilyen adó kivetésére irányuló felhívások akkor erősödtek fel, amikor a BP és a Shell vállalat is nagy nyereségnövekedésről számolt be annak következtében, hogy az olaj és a gáz világpiaci ára megugrott. 

A BP több mint kétszeres nyereséget tudott felmutatni 2022 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest, míg a Shell profitja megháromszorozódott.

A nagy olaj- és gázipari vállalatok nyereség utáni adózása az Egyesült Királyságban az utóbbi években nagyon alacsony volt, amit azzal értek el, hogy olyan beruházásokba fektettek be, mint például az északi-tengeri olajfúró platformok leszerelése, amivel csökkentették a nyereségüket. Az új adó fontos jellemzője, hogy a vállalatok a korábbi befektetéseikkel, veszteségeikkel nem tudják majd csökkenteni a rájuk kivetett adó összegét. 

A BP 18 milliárd fontnyi energetikai beruházást tervez az Egyesült Királyságban 2030-ig. Arra a kérdésre, hogy egy különadó bevezetése hogyan vetné vissza a beruházásokat, a cég vezérigazgatója május elején azt válaszolta, nem lenne kihatással azokra.

Borítókép: Shell benzinkút (Fotó: 123RF/Alexander Blinov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.