Rendkívüli állapotot hirdettek Srí Lankán a tiltakozások miatt

A szigetország példátlan gazdasági nehézségekkel küzd, a kormány jelentősen eladósodott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 06. 21:13
null
Colombo, 2022. május 6. Biztonsági erõk könnygázt és vízágyúkat vetnek be a tiltakozók ellen a Srí Lanka-i parlament épülete elõtt tartott tüntetésen Colombóban 2022. május 5-én. Ezen a napon országos sztrájk kezdõdöt a gazdasági válsággal küzdõ országban. Az elmúlt hónapok áramkimaradásai, valamint az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiány tovább mélyítette a szegénységet és kormányellenes tömegtüntetésekhez vezetett. MTI/EPA/Chamila Karunarathne Fotó: Chamila Karunarathne
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli állapotot hirdetett péntek éjféltől Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök a közbiztonság fenntartására hivatkozva. Az államfő hivatalának tájékoztatása szerint a rendkívüli jogrend kiszélesíti a hadsereg jogköreit az egyre terebélyesedő tiltakozási hullám közepette.

A katonák a közrend fenntartása érdekében előállíthatnak, illetve őrizetbe is vehetnek embereket. Rendes körülmények között erre csak a rendőrségnek lenne jogköre.

A lépés hátterében az állhat, hogy országos sztrájk kezdődött pénteken a gazdasági válsággal küzdő Srí Lankán. A szakszervezetek felhívására munkavállalók milliói hagytak fel a munkával, szinte teljesen megbénítva a vonatközlekedést. A magánbusztársaságok sem indítottak járatokat, a munkások pedig a gyárak előtt tiltakoztak. A helyiek fekete zászlókkal jelezték, hogy elégedetlenek a kormánnyal. A lakosság Gotabaja Radzsapaksza elnök és fivére, Mahinda Radzsapaksza miniszterelnök lemondását követeli.

Az 1948-ban függetlenné vált dél-ázsiai szigetország példátlan gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket tovább súlyosbított a koronavírus-járvány, valamint a turizmusból származó bevételek elmaradása.

Szakértők szerint a 22 millió lakosú Srí Lanka jelentősen eladósodott, és sürgősen devizára van szüksége, hogy üzemanyagot, földgázt, élelmiszert, illetve gyógyszereket importálhasson. Az országban naponta órákig nincs áramszolgáltatás az üzemanyaghiány miatt, és az élelmiszerárak is elszabadultak.

Borítókép: Biztonsági erők könnygázt és vízágyúkat vetnek be a tiltakozók ellen a Srí Lanka-i parlament épülete előtt tartott tüntetésen Colombóban 2022. május 5-én (Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.