Stockholm sem fegyvereket, sem pénzt nem küld terrorszervezeteknek

Magdalena Andersson svéd kormányfő el akarja oszlatni a török vádakkal kapcsolatos félreértéseket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 25. 18:50
ANDERSSON, Magdalena; PUTYIN, Vlagyimir
Stockholm, 2022. február 27. Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatót tart az európai biztonsági helyzetrõl Stockholmban 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow Fotó: Jessica Gow
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország biztosította szerdán Törökországot, hogy nem küld sem pénzt, sem fegyvert terrorszervezeteknek. Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt szerdán a TRT török állami televízióban kijelentette, hogy Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Nem utalunk pénzt a terrorszervezeteknek, természetesen fegyvert sem küldünk

− mondta Magdalena Andersson svéd miniszterelnök stockholmi sajtótájékoztatóján. A svéd kormányfő kijelentette, hogy el akarja oszlatni a török vádakkal kapcsolatos félreértéseket.

Ankarában szerdán kezdi meg tárgyalásait a svéd és a finn küldöttség, azzal a céllal, hogy feloldják a NATO-csatlakozásukkal szembeni török ellenkezést. A két skandináv ország a múlt héten nyújtotta be hivatalos felvételi kérelmét a NATO-ba.

Törökország, amely 1952 óta tagja az észak-atlanti szövetségnek, és vétójoga van, hétfőn közzétette azoknak a feltételeknek a listáját, amelyek teljesítése esetén eláll a vétótól.

Ankara egyebek mellett a Svédországban tartózkodó, általa terroristának tartott PKK-tagok, illetve az azzal szövetséges Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia tagjainak kiadatását követeli. Azzal is vádolja Svédországot, hogy bejelentést tett 376 millió dollár (135,7 milliárd forint) segély nyújtásáról a PKK és a YPG részére, valamint fegyverek, egyebek mellett páncéltörő fegyverek és drónok szállításáról. Törökország a 2019. októberben indított észak-szíriai török offenzíva miatt elrendelt svéd fegyverszállítási embargó feloldását is követeli.

Recep Tayyip Erdogan közben bejelentette, hogy új hadműveletet készítenek elő Szíria északi részében a kurdok ellen.

A hadművelet részleteit csütörtökön tárgyalják meg a török nemzetbiztonsági tanács ülésén, amelyen katonai és hírszerzési vezetők vesznek részt.

Ankara, amely 2016 óta három hadműveletet indított az YPG ellen, 30 kilométeres biztonsági övezetet akar létrehozni déli határa mentén. Ez utóbbi lehetővé tenné, hogy elzárja Törökországot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc idején az Egyesült Államok támogatását élvező YPG egységeitől. Washington kedden figyelmeztette Törökországot, hogy ne indítson semmilyen új hadműveletet Észak-Szíriában, mert azzal az amerikai katonákat veszélyeztetné.

Borítókép: Magdalena Andersson svéd kormányfő (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.