időjárás 31°C János, Pál 2022. június 26.
logo

Stockholm sem fegyvereket, sem pénzt nem küld terrorszervezeteknek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.25. 18:50 2022.05.25. 18:57
Stockholm sem fegyvereket, sem pénzt nem küld terrorszervezeteknek

Svédország biztosította szerdán Törökországot, hogy nem küld sem pénzt, sem fegyvert terrorszervezeteknek. Recep Tayyip Erdogan török elnök múlt szerdán a TRT török állami televízióban kijelentette, hogy Törökország továbbra sem támogatja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ugyanis a két észak-európai ország szerinte több módon is támogatja a terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártot (PKK).

Nem utalunk pénzt a terrorszervezeteknek, természetesen fegyvert sem küldünk

− mondta Magdalena Andersson svéd miniszterelnök stockholmi sajtótájékoztatóján. A svéd kormányfő kijelentette, hogy el akarja oszlatni a török vádakkal kapcsolatos félreértéseket.

Ankarában szerdán kezdi meg tárgyalásait a svéd és a finn küldöttség, azzal a céllal, hogy feloldják a NATO-csatlakozásukkal szembeni török ellenkezést. A két skandináv ország a múlt héten nyújtotta be hivatalos felvételi kérelmét a NATO-ba.

Törökország, amely 1952 óta tagja az észak-atlanti szövetségnek, és vétójoga van, hétfőn közzétette azoknak a feltételeknek a listáját, amelyek teljesítése esetén eláll a vétótól.

Ankara egyebek mellett a Svédországban tartózkodó, általa terroristának tartott PKK-tagok, illetve az azzal szövetséges Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia tagjainak kiadatását követeli. Azzal is vádolja Svédországot, hogy bejelentést tett 376 millió dollár (135,7 milliárd forint) segély nyújtásáról a PKK és a YPG részére, valamint fegyverek, egyebek mellett páncéltörő fegyverek és drónok szállításáról. Törökország a 2019. októberben indított észak-szíriai török offenzíva miatt elrendelt svéd fegyverszállítási embargó feloldását is követeli.

Recep Tayyip Erdogan közben bejelentette, hogy új hadműveletet készítenek elő Szíria északi részében a kurdok ellen.

A hadművelet részleteit csütörtökön tárgyalják meg a török nemzetbiztonsági tanács ülésén, amelyen katonai és hírszerzési vezetők vesznek részt.

Ankara, amely 2016 óta három hadműveletet indított az YPG ellen, 30 kilométeres biztonsági övezetet akar létrehozni déli határa mentén. Ez utóbbi lehetővé tenné, hogy elzárja Törökországot az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc idején az Egyesült Államok támogatását élvező YPG egységeitől. Washington kedden figyelmeztette Törökországot, hogy ne indítson semmilyen új hadműveletet Észak-Szíriában, mert azzal az amerikai katonákat veszélyeztetné.

Borítókép: Magdalena Andersson svéd kormányfő (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow)