Törökországban fogták el az Iszlám Állam vezetőjét

Alig három hónapja jelentette be a terrorszervezet, hogy új vezetője van.

2022. 05. 26. 19:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökországban, egy isztambuli rajtaütés során elfogták az Iszlám Állam vezetőjét, Abu al-Hasszan al-Kurajsit – értesült a török Odatv. Információik szerint a terrorvezért hosszú megfigyelés után egy isztambuli házban tartóztatták le még múlt héten, anélkül, hogy egyetlen lövést leadtak volna.

Abu al-Hasszan al-Kurajsi kihallgatását állítólag már meg is kezdték, „és rendkívül értékes információkkal szolgált”. 

Állítólag Recep Tayyip Erdogan török elnököt is tájékoztatták már a fogásról, aki várhatóan a napokban számol be a részletekről.

Az Iszlám Állam jelenlegi vezetőjéről keveset tudni. A terrorszervezet első és leghírhedtebb vezetőjével, Abu Bakr al-Bagdadival 2019 októberében végeztek az amerikaiak a szíriai Idlíb tartományban, amely az utolsó lázadók – és szélsőségesek – által uralt terület, részben török ellenőrzés alatt. Utódját, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurajsit is gyorsan utolérte a végzete: idén februárban szintén egy amerikai rajtaütés során halt meg, ugyancsak a török határ közelében.

Az Iszlám Állam márciusban jelentette be, hogy Abu al-Hasszan al-Hasimi al-Kurajsi személyében új vezetőt választottak. Róla keveset lehetett tudni, még azt sem, hogy elődjeihez hasonlóan iraki vagy esetleg szíriai-e. 

Már csak azért sem, mert a fenti nem az eredeti neve. Az Iszlám Állam történetében fontos volt, hogy vezetői Mohamed leszármazottainak vallották magukat, ezzel is igazolva, hogy ők az iszlám valódi képviselői, a hiteles „kalifák”. A próféta a Kurajsi törzs tagja volt, így a névben az al-Kurajsi azt jelenti, hogy az új vezér is Mohamed vérvonalához tartozik. Ennek igazságát persze nehéz bizonyítani, a februárban meggyilkolt vezetőről még azt is híresztelték, hogy valójában türkmén származású.

Az Iszlám Állam vezetői az utóbbi években meghúzták magukat, videó- vagy hangüzenetet is alig adtak ki. Szerepük a nemzetközi terrorszervezet működtetésében mostanra valószínűleg inkább jelképes, ám a vezető így is értékes információk birtokában lehet. Éppen a minap derült ki, hogy egy Iszlám Államhoz köthető iraki férfi merényletet tervezett George W. Bush egykori amerikai elnök ellen.

 

Borítókép: Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam első vezetője még hatalma csúcsán (Fotó: Twitter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.