időjárás 23°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Ankara terroristák kiadatását fogja kérni Stockholmtól és Helsinkitől

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.29. 12:43 2022.06.29. 14:16
Ankara terroristák kiadatását fogja kérni Stockholmtól és Helsinkitől

Törökország 33, általa terroristának tartott ember kiadatását fogja kérni Svédországtól és Finnországtól − jelentette be szerdán Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter, akit a helyi média idézett.

Ennek előzménye, hogy Törökország kedden beleegyezett Svédország és Finnország NATO-felvételébe, a szövetség madridi csúcstalálkozóján aláírták az erről szóló megállapodást. Valamint kérdésre válaszolva a NATO főtitkára azt mondta: a finn és a svéd kormány vállalta, hogy együttműködik Törökországgal a terroristagyanús személyek kiadatásában a jogállamiság keretein belül, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően.

Az új megállapodás keretében kérni fogjuk Finnországtól, hogy adja ki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a Fetö hat-hat tagját, Svédországtól pedig a Fetö tíz tagját és a PKK tizenegy tagját

− mondta a miniszter.

A PKK-t nemcsak Ankara, hanem nyugati szövetségesei is terrorszervezetnek tekintik. A Fetö a Fethullah Gülen muszlim prédikátor által alapított, amerikai székhelyű mozgalom nevének rövidítése, és Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal vádolja néhai szövetségesét, ma már ellenségét, hogy ő és szervezete állt a 2016. júliusi török puccskísérlet mögött.

Borítókép: Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Recep Tayyip Erdogan török és Sauli Niinisto finn elnök (b–j) Madridban 2022. június 28-án, miután Törökország beleegyezett Svédország és Finnország NATO-tagságának támogatásába. Az erről szóló megállapodást a madridi NATO-csúcs keretében írták alá (Fotó: MTI/EPA/EFE/Kiko Huesca)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.