Elképesztő terveket szövöget a berlini balos alpolgármester

A német főváros egyik vezetője egyfajta szolidaritási illeték kivetésén gondolkodik. Van olyan ellenzéki párt, amely azonnal elutasította az ötletet.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 06. 23. 17:47
null
Fotó: André Wunstorf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden berlininek fizetnie kellene a tömegközlekedésért, kivétel nélkül – ez Bettina Jarasch német zöldpárti politikus, Berlin alpolgármesterének terve. A környezetvédelemért, mobilitásért, fogyasztóvédelemért és klímavédelemért felelős szenátor kötelezné a város határain belül élőket arra, hogy vásároljanak egyfajta „szolidaritási” havi jegyet a helyi tömegközlekedésre, függetlenül attól, hogy igénybe veszik-e a szolgáltatást vagy sem – írta meg a Bildre hivatkozva a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A hírről ugyancsak beszámoló Breitbart cikke szerint a városvezető húsz euró körüli kötelező díjat szeretne bevezetni.

Egyre inkább egy havi 15-20 eurós szolidaritási illetékben gondolkodom minden berlini számára

– idézi a portál a politikust, aki a terveket azzal indokolja, hogy azzal nőnének a tömegközlekedési szolgáltatások bevételei, miközben az egyéni felhasználóknak alacsonyan maradhatnának az árak. A német fővárosban ugyanis június eleje óta egységesen kilenc euróért lehet venni olyan bérletet, amely az összes tömegközlekedési eszközre érvényes. Ezt a növekvő infláció és az energiaárak miatt vezették be. Jelen állás szerint augusztus végéig lehet venni ilyen csökkentett árú bérleteket.

A szenátusi adminisztráció által megrendelt belső számítások szerint a szolidaritási adóból nagyjából 544 millió és 1,031 milliárd eurónyi bevétel származhatna évente.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió azonnal elutasította az ötletet. A párt szóvivője szerint a lépés csak még jobban sújtaná az átlagembereket, akik a növekvő infláció miatt már így is megélhetési válsággal küzdenek.

Jó, ha a kilenceurós jegy elgondolkodtatja a szenátust. Ez azonban nem vezethet újabb pluszterhekhez, különösen nem a vágtató infláció idején

– mondta a szóvivő, aki szerint a közlekedési vállalat társfinanszírozása újabb bizonytalanságokhoz vezetne.

Az SPD, a Zöldek és a Baloldal nem teheti egyre drágábbá Berlint

– húzta alá a szóvivő.

Borítókép: Bettina Jarasch, Berlin zöldpárti alpolgármestere (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.