Lapozó: Olaszországban egyre nehezebben boldogulnak a halászok az infláció miatt

Franciaország szigorítja a randalírozó légi utasokra vonatkozó szankciókat · Olaszországban egyre nehezebben boldogulnak a helyi halászok az infláció miatt · Svédországban akár húsz százalékot is eshetnek az ingatlanárak · Franciaországban bölcsődei férőhelyhiányról számoltak be

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 06. 02. 17:41
null
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Fotó: PAOLO ARGENZIANO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország szigorítja a randalírozó légi utasokra vonatkozó szankciókat

A francia kormány szóvivője, Olivia Grégoire bejelentette, hogy Párizs szigorítani fogja a repülőjáratokon randalírozó légi utasok adminisztratív és büntetőjogi szankcionálását. Grégoire ugyan nem ismertette a tervezet részleteit, annyit azonban elárult, hogy a miniszterek tanácsa elé vitt javaslat valódi előrelépés lesz a jelenleg hatályban lévő jogszabályhoz képest, mert az – a jelek szerint – nem eléggé elrettentő. Az európai repülésbiztonsági ügynökség adatai szerint ugyanis az európai légtérben egy-egy őrjöngő utas átlagosan háromóránként veszélyezteti a repülés biztonságát, ezért a dühöngő utasok komoly problémává váltak az unióban. Franciaországban 2020 elején lépett életbe a nemzetközi járatokra vonatkozó új szabályozás, amely kimondja, hogy a dühöngő utazókat abban az országban is elítélheti a bíróság, ahol a járat leszállt. Ellentétben a korábbi rendelkezéssel, amely a légitársaságot bejegyző országhoz kötötte a bíráskodást. A levegőben randalírozó utasok megfékezése egyébként világszerte egyre nagyobb problémát jelent. Az USA-ban a koronavírus-járvány után fellendülő légiközlekedésben tavaly 5981 tomboló utassal szemben kellett intézkedni. Többségük – 4290 fő – a maszkviselési kötelezettség miatt vált egyik percről a másikra fékezhetetlenné.

Forrás: bfmtv.com

 

Akár húsz százalékot is eshetnek a svéd ingatlanárak

Svédország-szerte csökkennek a lakásárak, ez áll a Svenska Dagbladet összeállításában. A legnagyobb mértékben a nagyvárosi régiókban mutat csökkenő tendenciát az ingatlanok piaca: a múlt hónapban Stockholmban és agglomerációjában változtak leginkább az árak, itt 2,5 százalék a különbség, az ország két másik legnagyobb városában, Göteborgban és Malmöben is 1,4 százalékos a mínusz. Ez a magas inflációs adatnak, a bejelentett alapkamatemelési ciklusnak és az ezek miatti jelzáloghitel-kamat emelkedésnek köszönhető. Szakemberek azt látják, hogy az eladó lakások száma meredeken növekszik, ami annak tudható be, hogy sokan megpróbálják előrehozni az eladásokat, félve a lakásárak zuhanásától. Robert Boije, az SBAB bank vezető közgazdásza szerint nem alaptalan 2024-ig tíz-húsz százalékos esésről beszélni, de elképzelhető, hogy a lakásárak már az év végére is tíz százalékkal csökkenhetnek. 

Forrás: Svenska Dagbladet

Megdöbbentő számadatok a franciaországi bölcsődei férőhelyhiányról

Számos kisgyermekes francia szülő törheti a fejét nyáron, hogyan és hova fogja elhelyezni szeptembertől bölcsődés korú gyermekét Franciaországban. Csak Párizsban 41 ezer kisgyermeknek kellene helyet találni a főváros 430 bölcsődéjében. Azonban a fővárosban száz gyermekre átlagosan mindössze 56 férőhely jut.

Párizs XV. és XVII. kerületének polgármesteri elmondták, hogy hozzávetőleg ötszáz-ötszáz férőhely hiányzik csak az ő kerületeikben, ennek oka pedig a képzett bölcsődei gondozók eltűnése a szakmából. Azonban nem csak a fővárosi régió küzd a személyzet hiányával. Hauts-de-Seine megyében száz gyermekre már csak 36 hely jut, Yvelines megyében 26, Val-d’Oise megyében 16, Seine-et-Marne megyében pedig mindössze 14. Az intézmények pedig úgy reagálnak, hogy rangsorolják a családokat, és prioritási listákat állítanak fel. Bár a kritériumrendszer intézményenként változik, többnyire előnyt élveznek az egyedülálló szülők, a munkába járó szülők, azok a családok, amelyeknek idősebb gyermekei is az intézménybe jártak. A kedvezményezettek kiválasztásakor figyelnek a társadalmi sokszínűség biztosítására is. A hoppon maradt szülők a drága magánbölcsődéket vagy a gyermekmegőrzés más formáit keresik.

Forrás: bfmtv.com

 

Olaszországban egyre nehezebben boldogulnak a helyi halászok az infláció miatt

A megemelkedett üzemanyagárak miatt egyre több halásznak veszteséges a kihajózás. A halpiacok ellenőrzései döbbenetes eredményt mutattak be. Az olasz őstermelők szövetsége vészjóslónak nevezte, hogy az olasz halpiacok árukészletének nyolcvan százaléka érkezik külföldről. Ancona kikötőjébe hatalmas tartályokban veszik át a kétes minőségű tengeri árut, ami Tanzániából, Vietnamból és a Seychelle-szigetekről érkezik. Ezeket adalékanyagokkal és porokkal kezelik, hogy a többnapos utazás után is frissnek tűnhessenek. Egy 27 méter hosszú halászhajó hét személlyel hat-hét ezer eurós kiadást jelentene, melyet sokan már nem tudnak vállalni. A görögöknél, spanyoloknál és franciáknál felébe kerül az üzemanyag, a horvátoknál pedig 24 órás halászati engedély van életben – panaszkodnak az olaszok.

Az éttermeknek és a boltoknak be kell érniük a távolról érkezett kétes minőségű halportékával. Nemcsak a minőség romlott meg drasztikusan, hanem a maradék helyi friss hal ára is megemelkedett: akár harminc százalékkal is megduzzadhat, mire a fogyasztóhoz érkezik. Ancona, Chioggia, Bari, Manfredonia, Fiumicino kikötőiben rendszeresek a bajba jutott halászok demonstrációi. A kormány húszmillió eurós támogatást különített el a szektor megsegítésére.

Forrás: ilgiornale.it

Borítókép: Olasz halászok (Fotó: Flickr/Paolo Argenziano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.