Lapozó: Válságban a francia egészségügy

Madridban letartóztatták Spanyolország legnagyobb pénzhamisítóját, miközben az ország a nigériai olaj- és gázellátás megerősítésére készül · Belgiumban elvonják az extraprofitot a belga energiaszolgáltatóktól · Franciaországban bajban van az egészségügy, százhúsz sürgősségi osztály sodródik a végleges bezárás felé

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum2022. 06. 02. 15:40
null
Párizs, 2019. szeptember 10. A párizsi Georges Pompidou Európai Kórház 2019. szeptember 10-én. Francia sajtóértesülés szerint a 2013-as síbalesete óta kómában lévõ német Michael Schumacher hétszeres Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokot az elõzõ nap õssejtkezelésre ebbe a kórházba szállították. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madridban letartóztatták Spanyolország legnagyobb pénzhamisítóját

A legnagyobb pénzhamisítót azután fogták el Madridban, hogy az országos rendőrkapitányság nyilvánosságra hozta a tíz legkeresettebb szökevényt tartalmazó listát. A 46 éves Manuel Bellido Morenót 15 éve keresték, őt tartják az ország legnagyobb pénzhamisítójának, és nyolc bíróság kérte a felkutatását, valamint nemzetközi kiadatási végzés is érvényben volt ellene. Egy helyi lakos bukkant rá, aki a madridi metró őrének jelezte, hogy felismerte az elkövetőt a rendőrségi fotó alapján. A bűnözőt végül szerdán, Madrid San Blas negyedében, otthonában kapták el. A letartóztatása komoly nehézségekbe ütközött, miután a szomszédok megállás nélkül szidalmazták és megpróbálták feltartóztatni a kiérkező rendőröket. A hatóság által közzétett szökevénylistán számos bűnöző szerepel, akik évek óta bujkálnak a rendőrség elől. Az ügynökök abban bíznak, hogy a lakosok segítségére épülő kampány a többi bűnöző elfogásában is fontos szerepet játszik majd.

Forrás: elpais.com

 

Elvonják az extraprofitot a belga energiaszolgáltatóktól

A rekordmagas energiaárak miatt a belga kormány a belgiumi energiatermelők extraprofitjának elvonását tervezi. Az extraprofit megvonása biztosan érinti majd a belgiumi gázerőművek és atomerőművek üzemeltetőit. Azonban az energiaszektor további résztvevői, például a német–luxemburgi határ közelében található Coo vízerőmű, valamint a különféle állami támogatásban részesülő öt legújabb tengeri szélerőműpark is számíthat extraprofitjának elvonására, közölte a Belga News Agency hírügynökséggel Laurent Jacquet, Belgium villamosenergia- és gázszabályozási bizottságának igazgatója.

Az államilag támogatott tengeri szélerőműparkok esetén az államnak akkor kell támogatást fizetnie, ha az elektromos áram piaci ára a park termelési költségei alatt marad. Ebben a periódusban a támogatás lehetővé teszi a parkok számára, hogy bizonyos megtérülést érjenek el. De ha a piaci áramárak nagyon magasak – ahogy ma is –, akkor a nyereség sokkal magasabb, mint a megállapodás szerinti profit. Ebben az esetben a gazdaságoknak vissza kellene fizetniük a többletet a belga államnak. Azonban a visszafizetés lehetőségét a kérdéskört szabályozó törvényerejű királyi rendelet nem tartalmazza, ezért az intézkedés végrehajtásához a rendelet módosítására van szükség, amely hónapokat vehet igénybe.

Forrás: brusselstimes.com

 

Spanyolország a nigériai olaj- és gázellátás megerősítésére készül

Muhammadu Buhari, az afrikai ország elnöke 17 év után először utazott Madridba. Hivatalos látogatásán, a Moncloa kormánypalotában találkozott Pedro Sánchez miniszterelnökkel. A találkozó után arról számoltak be, hogy a két ország megerősítette az energiaellátást egy olyan időszakban, amikor az ukrajnai háború miatt óriási nemzetközi nyomás nehezedik a piacra. A nyilatkozatban Spanyolország Nigériát az egyik fő és legmegbízhatóbb beszállítójaként ismeri el, mely több mint 2,4 millió tonna kőolajat szállított az ibériai államnak 2022 első negyedévében. Ez az importált spanyol olajmennyiség valamivel több mint 15 százaléka. Az olaj- és gázellátás növelése mellett a két ország közös szándéka az is, hogy a fenntartható energiák területére is kiterjesszék ezt a stratégiai kapcsolatot.

Forrás: cope.es

 

Válságban a francia egészségügy

Felszínre tört Franciaországban a hónapok óta szőnyeg alá söpört probléma, miszerint a koronavírus-járvány miatt hosszú távon betegállományban lévő személyzet, a nehéz szakmát elhagyott dolgozók és végül a személyzet hiánya okán megszüntetett ágyak miatt végletesen lelassult, sok helyen ellehetetlenült a kórházak sürgősségi osztályainak működése. Az ország 95 megyéjében a sürgősségi ellátást biztosító 620 intézmény közül jelenleg 120 működése van veszélyben több mint hatvan megyében. Ez pedig a húsz százalékát képviseli a franciaországi sürgősségi ellátásnak.

Egészségügyi vészhelyzet vagy baleset esetén ezért a franciák jobban teszik, ha tájékozódnak, hogy útnak induljanak-e saját, megszokott sürgősségi ügyeletükhöz, mert lehet, hogy az már bezárt vagy csak részleges nyitvatartással dolgozik. A vészjelzést leadott 120 sürgősségi szolgálat közül hetvennégy kényszerült eddig teljes vagy részleges bezárásra.

Emmanuel Macron Cherbourgban tett szerdai látogatásán bejelentette, hogy azonnali intézkedéseket kezdeményez a sürgősségi ellátás válságának megoldására. A megbízott elemzők egy hónapot kapnak a szektor égető problémáinak feltérképezésére. Ezután kerekasztal-megbeszélések kezdődnek a témában érintett összes szereplő – mentőszolgálat, orvosok, ápolók, kórházi adminisztráció – részvételével a megoldás kidolgozására.

Források: francetvinfo.fr, francetvinfo.fr

Borítókép: A párizsi Georges Pompidou Európai Kórház (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.