A Nílusra építkezni hatóságilag tilos!

Azok után, hogy korábban hídépítés miatt lebontották a hírhedt Holtak városának egy részét, most újabb városszervezési lépés borzolja a kairóiak kedélyét: a hatóságok döntése értelmében megsemmisítik a Níluson horgonyzó, évszázados múltra visszatekintő lakóhajókat. Helyükre turisztikai negyedet terveznek.

Magyar Nemzet
2022. 06. 30. 20:27
Floating House Boats on the River Nile in Zamalek
1230413107 Fotó: SOPA Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan vontatják el megsemmisítésre Kairó Kit Kat nevű negyedében a Nílus folyón horgonyzó lakóhajókat. A hivatalos indoklás szerint azért, mert lejárt az engedélyük, a háttérben azonban a város modernizációs törekvései húzódnak meg: a hajók helyére éttermeket, klubokat és egyéb turisztikai beruházásokat terveznek. A helyiek közül sokan tiltakoznak, mert álláspontjuk szerint a hajók történelmi, művészeti értéket képviselnek. 

Tény, hogy egykor a fáraóknak is  voltak hasonló nyári lakjaik, melyek a társasági élet színterei voltak. 

Ezek azonban még a Níluson folyamatos mozgásban lévő szerkezetek voltak. A telepített lakóhajók Kairóban csak az oszmán törökök idején jelentek meg a folyón. Az ellenzők a mintegy kétszáz éves múlt, a sok esetben magasnak ítélt – filmekben, regényekben megörökített – esztétikai érték mellett azt is nehezményezik, hogy a fejük felett döntöttek a hatóságok a folyópart „csinosítása” mellett, és kompenzáció nélkül, a semmiből kell új lakóhelyet találniuk. Az intézkedés egyébként körülbelül harminc úszó lakást érint, közülük némelyik egészen szegényes, másokat felújítottak.

Az intézkedések ugyanakkor – bár kétségkívül gyorsan hajtják őket végre – nem voltak előzmény és előjel nélküliek.

A város vezetése évtizedek óta próbálja felszámolni a lakóhajókat Kairóban, ennek a legutóbbi állomása a Kit Kat negyed. A The New York Timesnak helyi lakosok elmondták, hogy a hajók fenntartásához és a lakhatáshoz szükséges egyéb költségek (például parkolás a negyedben) már öt éve emelkedik, a kormány pedig már két éve bejelentette – levélben keresve meg minden érintettet –, hogy új lakóhajók létesítésére már nem fog engedélyt kiadni. Jelenleg csak kereskedelmi célból épített és üzemeltetendő, úgynevezett lebegő szerkezet kaphat engedélyt a negyedben az új turisztikai céloknak megfelelően.

Egyiptomot a járvány miatti korlátozások különösen érzékenyen érintették: az ország GDP-jének mintegy 12 százalékát adja a turisztikai szektor. A pandémia után az ország folyamatosan törekszik új megoldásokkal, modernebb arculattal felpörgetni a látogatottságot.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a modernizációs törekvések heves indulatokat szültek. Erre érzékletes példa, hogy a kairói Holtak városa nevű terület – mely voltaképpen egy hatalmas temető, ahol a sírokat a legszegényebbek lakhatásra rendezték be – egy részét is lebontották, hogy az ország új, tervezett fővárosába vezető hidat építsenek a helyére.

 

Borítókép: Úszó lakások a Níluson (Forrás: SOPA Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.