Meg akarták ölni Brett Kavanaugh legfelsőbb bírót

A fiatal gyanúsított az interneten találta meg az amerikai alkotmánybíróság szerepét is betöltő taláros testület bírájának lakcímét.

2022. 06. 09. 17:22
KAVANAUGH, Brett
Washington, 2022. június 8. 2021. április 23-án készült kép Brett Kavanaugh amerikai legfelsõbb bíróról washingtoni hivatalában. 2022. június 8-án felfegyverzett személyt vett õrizetbe a rendõrség Brett Kavanaugh Washington környéki házánál, miután a kaliforniai férfi azt mondta a rendõröknek: meg akarta ölni a bírót. A férfi vélhetõen az amerikai legfelsõbb bíróságról május elején kiszivárgott többségi bírói vélemény miatt készült a támadásra. A kiszivárogtatott dokumentum szerint az amerikai alkotmánybíróság szerepét is betöltõ taláros testület még júniusban semmisnek mondhatja ki az 1973-ben született, Roe kontra Wade néven ismertté vált döntést, amely lehetõvé teszi az abortuszt az Egyesült Államok valamennyi tagállamában. Abortuszpárti demonstrálók gyakran tüntetnek a legfelsõbb bíróság konzervatív tagjainak otthonai elõtt, némelyiküket megfenyegették, egyesek pedig rendõri védelmet is kaptak. MTI/AP/Pool New York Times/Erin Schaff Fotó: Erin Schaff
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyilkossági kísérlettel vádolnak egy húszas éveiben lévő kaliforniai férfit, akit a rendőrség szerda hajnalban Brett Kavanaugh amerikai legfelsőbb bíró Washington környéki házánál vett őrizetbe, miután azt mondta, meg akarja ölni a bírót. A The Washington Post amerikai napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta: Nicholas Roskénál egy fegyvert és betöréshez használt eszközöket találtak. Közben a New York Post arról számolt be: 

Roske a legfelső bíró lakcímét az interneten találta meg. 

A rendőröknek úgy fogalmazott: gondolkodott, hogyan adhatna célt az életének, és úgy döntött, megöli az amerikai legfelsőbb bíróság egyik bíróját, miután megtalálta a Montgomery megyei címét az interneten.

A bizonyítékok alapján a hatóságok azt feltételezik, hogy a kaliforniai férfi az amerikai legfelsőbb bíróságról május elején kiszivárgott többségi bírói vélemény miatt volt dühös. A kiszivárgott, vagy kiszivárogtatott dokumentumból ugyanis úgy tűnik: 

az amerikai alkotmánybíróság szerepét is betöltő taláros testület még júniusban semmisnek mondhatja ki az 1973-ben született, Roe kontra Wade néven ismertté vált döntést, amely lehetővé teszi az abortuszt az Egyesült Államok valamennyi tagállamában.  

A dokumentum nyilvánosságra kerülése óta gyakran tüntettek abortuszpárti demonstrálók a legfelsőbb bíróság konzervatív tagjainak otthonai előtt, némelyiküket megfenyegették, egyesek pedig rendőri védelmet is kaptak.

Borítókép: 2021. április 23-án készült kép Brett Kavanaugh amerikai legfelsőbb bíróról washingtoni hivatalában. (Forrás: MTI/AP/Pool New York Times/Erin Schaff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.