Továbbra is özönlenek a bevándorlók az Egyesült Államokba

Negyedik hónapja növekszik az egy hónap alatt feltartóztatott illegális határátlépők száma az Egyesült Államokban, közölte az ország vám- és határvédelmi hatósága. A Biden-adminisztráció mindeközben a jogi eszközök átalakítását tervezi és folyamatosan liberalizálja a bevándorlás bizonyos területeit.

2022. 06. 16. 16:05
null
Eagle Pass, 2022. május 21. A Rio Grande folyóban gyalogló illegális bevándorlók érkeznek Mexikóból a texasi Eagle Passba 2022. május 20-án. Eagle Pass környéke egyre népszerûbb átkelõfolyosóvá vált a migránsok számára az utóbbi idõszakban. MTI/AP Fotó: Dario Lopez-Mills
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok határvédelmi hatósága jelentése szerint a múlt hónapban 239 416 feltartóztatás történt az ország déli határszakaszán, ami két százalékkal magasabb, mint az áprilisban rögzített szám és mintegy 18 százalékkal több, mint az egy évvel ezelőtti.

Az Egyesült Államok 2020 márciusában a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett egy 42-es jogcímként emlegetett intézkedést, melynek értelmében közegészségügyi indokok mentén – ebben az esetben a pandémia miatti közegészségügyi védelem érdekében – a déli határokon feltartóztatott illegális migránsok ellen nem indul jogi eljárás. Emiatt így sokaknak lehetősége volt újra próbálkozni a bejutással. Az Independent brit hírportál arról írt, hogy az amerikai hatóságok tájékoztatása szerint

a 2022-ben feltartóztatottak 25 százaléka olyan személy volt, aki már az előző évben is próbálkozott.

A Biden-adminisztráció egyébként május 23-án szerette volna hatályon kívül helyezni a 42-es jogcímet, de egy Louisiana állambeli bíró elutasította a kezdeményezést.

A 42-es jogcím tehát továbbra is nagyban megkönnyíti a visszatoloncolás utáni újrapróbálkozást, de az illegális bevándorlás enélkül is egyre komolyabb problémát jelentene, a Biden-adminisztráció pedig a jogi keretrendszer megerősítésében látja a megoldást. Az Egyesült Államok elnöki hivatala június 10-én közleményben foglalta össze, hogy az észak- és dél-amerikai térség államai milyen vállalásokat és állásfoglalásokat tettek az illegális migrációval kapcsolatban. A Los Angeles-i Deklaráció a migrációról és a védelemről elnevezést viselő dokumentum keretében az Egyesült Államok többek között húszezer, az amerikai kontinensről származó menekült befogadására tett ígéretet 2023–2024-re, valamint hitet tett a haiti és kubai családegyesítő programok fenntartása mellett, illetve megkönnyíti a különböző idénymunkákra jogosító vízumok kiadását. A Forbes ugyanakkor rámutat, hogy bár munkásként könnyebb lesz bejutni az országba, a munkaadókra vonatkozó szabályokat éppen, hogy szigorították.

A Center for Immigration Studies kutatóintézet jelentése szerint 2022 áprilisában 47 millió olyan személy élt az Egyesült Államokban, aki nem állampolgárként született; ez történelmi csúcs, és 2021 januárja óta a szám kétmillióval bővült.

A kutatóintézet szerint elsősorban az illegális migrációnak köszönhető a növekedés. A Pew Research Center kutatóintézet felhívja a figyelmet, hogy a legtöbb bevándorló családi kapcsolatai miatt kap zöldkártyát, valamint, hogy a Biden-adminisztráció a Trump-éra 18 ezres számáról 125 ezerre emelte vissza a befogadható menekültek számát.

 

Borítókép: A Rio Grande folyóban gyalogló illegális bevándorlók érkeznek Mexikóból a texasi Eagle Passba 2022. május 20-án. (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.