időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Tüntetések és zavargások az üzemanyagár-emelkedés miatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.06.23. 10:57 2022.06.23. 11:03
Tüntetések és zavargások az üzemanyagár-emelkedés miatt

Több ezer őslakos tüntetett helyi idő szerint szerdán Quitóban az alapvető árucikkek megdrágulása és az üzemanyag árának emelkedése miatt. Ecuadorban már tíz napja tüntetnek országszerte, és jóllehet a szerdai tiltakozást sikerült békés mederben tartani, az utóbbi napokban több helyen – köztük a fővárosban is – erőszakba torkolltak a megmozdulások.

A tüntetéseket elsősorban őslakosok csoportjai szervezik, akik a többi között a farmereknek juttatott kölcsönök visszafizetési határidejének meghosszabbítását, valamint az olajkitermelés és a bányászat bővítésének leállítását követelik földjeik védelmében.

Szerdán ismeretlenek másodjára támadták meg az ország főügyészének az irodáját.

A tüntetést szervező csoportok elhatárolódtak az incidensektől.

Ecuador
Tenth day of national strike in Ecuador
Fotó: Ana Vega/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP

A rendőrség tájékoztatása szerint mostanáig 114 munkatársuk sebesült meg a tiltakozásokban, és 104 embert vettek őrizetbe. Egy tüntető meghalt, mert miközben – a rendőrség szerint – egy robbanóeszközön dolgozott, eltalálta egy könnygázgránát.

Kedden Luis Lara Jaramillo védelmi miniszter azt vetette a tüntetők szemére, hogy úttorlaszaikkal akadályozzák az emberek szabad mozgását, hozzátéve, hogy Ecuador számára súlyos fenyegetést jelentenek a megmozdulások. Puyo városban egy bank és egy rendőrőrs épületét felgyújtották, utóbbit a hatóság közlése szerint úgy, hogy még rendőrök tartózkodtak benne.

Az erőszakos demonstrációk miatt Guillermo Lasso elnök hat tartományban szükségállapotot rendelt el.

A CONAIE nevű őslakoscsoport azt közölte, hogy követeléseiket levélben is eljuttatták Lassóhoz, a csoport vezetője, Leonidas Iza pedig a Twitteren hangsúlyozta, hogy nyitottak a párbeszédre, de nem tűrik, hogy kéréseiket semmibe véve gúnyt űzzenek belőlük.

Ecuador
Fotó: Fotó: Ana Vega/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP

A mostani megmozdulások nagyobbak a tavaly októberben, ugyancsak az üzemanyag árának emelkedése miatt tartott tüntetéseknél, és újabb kihívás elé állítják az elnököt, akinek mindeközben a kábítószerbandák elleni küzdelmet is irányítania kell. Ráadásul Lasso szerdai bejelentés szerint koronavírusos lett, bár egyelőre nincsenek tünetei.

 

Borítókép: őslakosok vonulnak fel Quitóban június 22-én (Fotó: AFP/Rodrigo Buendia)