Tüntetések és zavargások az üzemanyagár-emelkedés miatt

Ecuador hat tartományában is szükségállapotot rendelt el a kormány.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 06. 23. 10:57
Ecuador
Indigenous people march in the El Arbolito park area in Quito, on June 22, 2022, on the tenth consecutive day of indigenous-led protests against the Ecuadorean government. - Ecuador on Wednesday refused to end its state of emergency and said 18 police officers are "missing" following an attack by indigenous protesters on a police station in the eastern Amazon region. Two people died in clashes with law enforcement during indigenous-led fuel price protests that have triggered regional states of emergency and a curfew in the capital Quito. (Photo by Rodrigo BUENDIA / AFP) Fotó: Rodrigo BUENDIA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer őslakos tüntetett helyi idő szerint szerdán Quitóban az alapvető árucikkek megdrágulása és az üzemanyag árának emelkedése miatt. Ecuadorban már tíz napja tüntetnek országszerte, és jóllehet a szerdai tiltakozást sikerült békés mederben tartani, az utóbbi napokban több helyen – köztük a fővárosban is – erőszakba torkolltak a megmozdulások.

A tüntetéseket elsősorban őslakosok csoportjai szervezik, akik a többi között a farmereknek juttatott kölcsönök visszafizetési határidejének meghosszabbítását, valamint az olajkitermelés és a bányászat bővítésének leállítását követelik földjeik védelmében.

Szerdán ismeretlenek másodjára támadták meg az ország főügyészének az irodáját.

A tüntetést szervező csoportok elhatárolódtak az incidensektől.

Ecuador
Tenth day of national strike in Ecuador
Fotó: Ana Vega/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP

A rendőrség tájékoztatása szerint mostanáig 114 munkatársuk sebesült meg a tiltakozásokban, és 104 embert vettek őrizetbe. Egy tüntető meghalt, mert miközben – a rendőrség szerint – egy robbanóeszközön dolgozott, eltalálta egy könnygázgránát.

Kedden Luis Lara Jaramillo védelmi miniszter azt vetette a tüntetők szemére, hogy úttorlaszaikkal akadályozzák az emberek szabad mozgását, hozzátéve, hogy Ecuador számára súlyos fenyegetést jelentenek a megmozdulások. Puyo városban egy bank és egy rendőrőrs épületét felgyújtották, utóbbit a hatóság közlése szerint úgy, hogy még rendőrök tartózkodtak benne.

Az erőszakos demonstrációk miatt Guillermo Lasso elnök hat tartományban szükségállapotot rendelt el.

A CONAIE nevű őslakoscsoport azt közölte, hogy követeléseiket levélben is eljuttatták Lassóhoz, a csoport vezetője, Leonidas Iza pedig a Twitteren hangsúlyozta, hogy nyitottak a párbeszédre, de nem tűrik, hogy kéréseiket semmibe véve gúnyt űzzenek belőlük.

Ecuador
Fotó: Fotó: Ana Vega/Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP

A mostani megmozdulások nagyobbak a tavaly októberben, ugyancsak az üzemanyag árának emelkedése miatt tartott tüntetéseknél, és újabb kihívás elé állítják az elnököt, akinek mindeközben a kábítószerbandák elleni küzdelmet is irányítania kell. Ráadásul Lasso szerdai bejelentés szerint koronavírusos lett, bár egyelőre nincsenek tünetei.

 

Borítókép: őslakosok vonulnak fel Quitóban június 22-én (Fotó: AFP/Rodrigo Buendia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.