Washington újra keblére ölelné Nicolás Madurót

Az orosz kőolaj kiesése nyomán alternatív forrásokra van szükség, Washington szankciólat oldott fel.

2022. 06. 07. 14:22
MADURO MOROS, Nicolás
Genf, 2022. február 28. Nicolas Maduro venezuelai elnök (a kivetítõn) beszédet mond az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kétnapos ülésének megnyitóján az ENSZ genfi székházában 2022. február 28-án. Az ülés fõ témája az ukrajnai háború. MTI/EPA/Keystone/Fabrice Coffrini Fotó: Fabrice Coffrini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már júliustól Venezuelából importálhat kőolajat az olasz Eni és a spanyol Repsol olajvállalat, hogy így pótolják az Oroszország elleni olajembargó nyomán keletkezett kiesést – adta hírül a Reuters hírügynökség. A tranzakciót az amerikai külügyminisztérium hagyta jóvá, amely két évvel ezelőtt vezetett be energetikai szankciókat a dél-amerikai ország ellen. Washington célja az intézkedéssel az, hogy csökkentse az európai piacra nehezedő nyomást, és rábírja Venezuelát, hogy kínai olajszállításai egy részét Európába irányítsa át. A diplomáciai kapcsolatok 2019-es megszakítása előtt az Egyesült Államok volt a venezuelai nyersolaj fő vásárlója, ami a latin-amerikai ország bevételeinek több mint kilencven százalékát jelentette.

Az amerikai szankciók hatására a venezuelai olaj fő piaca Kína lett, ahova szállításaik 70 százaléka irányul.

Oroszország ukrajnai inváziója óta azonban ismét felmelegedtek Washington és Caracas kapcsolatai. A háború miatt Washington betiltotta az orosz kőolajimportot, ami miatt alternatív forrásként tekint Venezuelára. Március elején Nicolás Maduro venezuelai elnök egy amerikai delegációt fogadott Caracasban annak ellenére, hogy az Egyesült Államok nem ismeri el legitim államfőnek. A tárgyalások következményeként Washington május közepén a szankciók részleges enyhítését jelentette be, ennek értelmében a Chevron amerikai kőolajipari cég tárgyalhat jövőbeli, esetleges venezuelai tevékenységről. Továbbá a Venezuelában fogva tartott tíz amerikai állampolgár közül kettőt szabadon engedtek.

A Biden-kormányzat a szankciók további feloldását attól teszi függővé, hogy sikerül-e haladást elérni a venezuelai kormány és az ellenzék közötti tárgyalásokon, illetve megállapodás születik-e tisztességes választások megtartásáról 2024-ben.

Elemzők szerint Donald Trump előző amerikai elnök „maximális nyomás” stratégiája Venezuelával szemben nem működött, Nicolás Maduro hatalmon maradt, noha a gazdasági és humanitárius válság súlyosbodott országában. A Joe Biden-kormányzat most engedmények útján próbálja kihúzni a világ legnagyobb nyersolajtartalékával rendelkező Venezuelát a részleges elszigeteltségből, ami nem tetszik az amerikai republikánusoknak. – Biden folytatja erőfeszítéseit, hogy kiengesztelje az Amerika-ellenes kommunista diktátorokat – fogalmazott Marco Rubio szenátor.

 

Borítókép: Nicolás Maduro venezuelai elnök (a kivetítőn) beszédet mond az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kétnapos ülésének megnyitóján az ENSZ genfi székházában 2022. február 28-án (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Fabrice Coffrini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.