Kígyóinvázió Belgrádban

Kígyók lepték el a szerb fővárost – a hüllők a forró aszfalton és a lakóházak teraszain is jól érzik magukat, de jelentettek már esetet forgalmas kereszteződésből és iskolából is, egy parkban pedig egy kétméteres egyed mászott fára. A helyiek undorodnak és félnek. A szakértők szerint az ország lakott területein nem élnek mérgező fajták, ugyanakkor arra kérik a lakosságot, minden kígyómarás esetében azonnal forduljanak orvoshoz – írja a V4NA.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 07. 07. 14:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ismeretlenek a kígyók a szerbiai lakosság számára. A déli, sziklás hegyvidékeken a nyári hőségben rendszeresen látni napozó példányokat. A turistákat figyelmeztető táblákkal tájékoztatják arról, hogy kerüljék az érintett területet, a kígyókat pedig ne zavarják. A hüllők azonban most nem csak a túrázókat tartják félelemben: Belgrád külterületén is egyre több példány bukkan fel.

Lakóházban, sétányon, iskolában

Belgrád több kerületében is elterjedtek a kígyók, és a lakóházak teraszain is megjelentek. A helyiek elmondása szerint az állatok csendben, észrevétlenül kúsznak be az udvarokba. A lakosok annyira félnek, hogy mint mondják, napok óta az ablakot sem merik kinyitni. A kígyók viselkedése teljesen kiszámíthatatlan – napszaktól függetlenül jönnek-mennek, reggel 7-kor és este 10-kor is felbukkanhatnak. A helyiek arra gyanakszanak, hogy a kígyók az egyes szabadon álló parcellákon szaporodtak el, melyeket senki nem tart karban, így méteres fű és gaz nőtt rajtuk. Júniusban volt olyan hét, amikor csak a főváros területén több mint ötven kígyót fogtak be és vittek vissza a természetbe. Persze ezek csak azok az esetek, amikor a lakosság kihívta az illetékeseket. Összesen ennél jóval több eset is lehetett. A helyi állategészségügyi központ illetékese szerint egy év alatt 10-15 százalékos egyednövekedést figyeltek meg. A nagy kígyókról videók is készülnek. Az egyik ilyet egy Milos Ricky nevű felhasználó töltötte fel az internetre.

A hüllők a tömegtől sem ijednek meg, a zimonyi sétányon és a főváros egyik legnagyobb közlekedési csomópontjában is láttak egyet, sőt egy belgrádi általános iskolában is megjelentek – onnan két erdei siklót kellett eltávolítani.

Szerbiában egyébként tíz kígyófaj él, ezek között mérgeskígyók is vannak. A veszélyes példányok azonban a lakott területeket elkerülik – mondják a szakemberek, akik szerint Belgrádban minden bizonnyal rézsiklók bukkantak fel. A rézsikló 50-70 centiméter hosszú, és könnyen összetéveszthető a keresztes viperával. Előszeretettel fogyaszt gyíkokat és rágcsálókat, de alkalomadtán más kígyófajokat is megeszik. A kisebb termetű áldozatot élve, a nagyobbat gyűrűivel megfojtva nyeli le egészben.

A belgrádi állatkert biológusa elmondta, a kígyók jól bírják a hőhullámokat, sőt kifejezetten keresik a meleg, napos tisztásokat. Hozzátette, bár valószínűleg emberre nem ártalmasak, egy esetleges kígyómarás esetén nagyon fontos orvoshoz fordulni, aki biztosítani tudja a megfelelő ellátást.

A szakember figyelmeztet, senki ne próbálkozzon házi praktikákkal vagy a filmekben látott módszerekkel – a kígyómarás helyét nem kell sem felvágni, sem bekötözni, a sebet pedig még véletlenül sem szabad szívogatni azzal a szándékkal, hogy az esetleges méreganyagot eltávolítsuk. Ezekkel a módszerekkel csak kárt lehet okozni, hasznuk nincs – magyarázta a biológus.

Forrás: V4NA

Bár a felbukkanó kígyók jelentős többsége valószínűleg tényleg csak ártalmatlan rézsikló, azért más fajták is felbukkantak az elmúlt napokban a szerb fővárosban. Videófelvétel készült például egy legalább két méter hosszú, fán kúszó egyedről is – az eset egy városi parkban történt. A háttérben tömbházak teraszai láthatók, vagyis a kígyó akár a lakásokba is bejuthatott. A videót készítő nő elmesélte, hogy a kígyót egy macska zavarta fel a fára. – Olyan volt, mintha egy dzsungelben lennék – nyilatkozta. A kígyóról később kiderült, hogy egy jól megtermett erdei sikló volt.

Hasznosak és védettek

Bár az átlagember undorodik és fél a kígyóktól, az állatvédők szerint kifejezetten hasznosak, ugyanis ritkítják a rovarokat és a rágcsálókat. Emellett, ahogyan sok más országban, Szerbiában is védettek. Ha valaki megöl egy példányt, 14 és százezer dinár közötti büntetéssel számolhat, ami nagyjából száz és 850 euró közötti összeg.

A szakértők azt mondják, ha valaki kígyót lát, ne essen pánikba, és ne támadjon az állatra. Az ilyen találkozások jelentős része ugyanis általában kígyómarás nélkül végződik. A legjobb, amit tehetünk, hogy szép nyugodtan elhagyjuk a helyszínt, és hagyjuk az állatot tovább napozgatni

– mondják a szakemberek, akik szerint a kígyó csak akkor támad, ha veszélyben érzi magát.

A belgrádi esetek között egyelőre nem volt komolyabb vagy veszélyesebb. A boszniai Travnik közelében azonban néhány hete olyan eset történt, amire a sajtó már a „horrorisztikus” jelzőt használja. Egy fiatal édesanyához és két kisgyerekéhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, a család házába ugyanis egy óriási, fekete színű kígyó kúszott be. Az asszony először a szomszédokat hívta segítségül. A szomszéd a feleségével együtt azonnal átrohant, megnyugtatták a gyerekeket, majd kihívták a tűzoltókat. A kiérkező egység már sokkal kevésbé volt rémült: a kígyót begyűjtötték, majd lakott területen kívül visszaengedték a szabadba. Akciójukról fotósorozatot is készítettek, melyet a Facebookon tettek közzé. Hogy milyen fajta kígyó volt a travniki családi házban, és hogy van-e emberre is veszélyes mérge, nem tették közzé a hatóságok.

Forrás: Travniki tűzoltóság

Veszélyes fajták a Balkánon

A Szerbiában élő tíz kígyófaj közül három kifejezetten veszélyes: ezek a homoki, a keresztes és a parlagi vipera. A tájékoztatókban rendszerint azt írják, hogy a háromszög alakú fejformától érdemes tartózkodni, míg a kimondottan hosszú kígyók általában veszélytelenek. Az ország északi részén, a Vajdaságban nincs halálos mérgű kígyófaj, a Duna és a Száva vonalától délre azonban bárhol előfordulhatnak. Idén a homoki viperák a legaktívabbak – májusban egy jagodinai házban tűnt fel két példány, egy racsai házbontás alkalmával pedig egy óriási, másfél méteres állat kúszott ki a romok alól, feltételezhetően szintén homoki vipera.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.