Megalkották a nem bináris népviseletet, amely a transzzászló színeiben pompázik

A készítő szerint a ruhadarab elsősorban a viselő nemi identitását tükrözi, ami segíti az egyén önkifejezését – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA2022. 07. 15. 13:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég mutatták be a Backadrakten névre keresztelt ruhakölteményt, amely Svédország első uniszex népviselete. A ruhadarabot Fredy Samuel Lundh tervezte. A projektben Ida Björs illusztrátor és művész, valamint egy queer fiatalokból álló csoport is részt vett.

A készítő szerint a hagyományos népviseletek elsősorban a földrajzi térségek sajátos jegyeit hordozzák, ezzel szemben az új ruha a viselő nemi identitását tükrözi, ami segíti az egyén önkifejezését.

Rengeteg variáció létezik. De a férfiak nagyon is férfiasak, a nők pedig nagyon is nőiesek. Nem volt semmi a nem binárisok számára

– mondta a férfi.

Lundh szerint az új népviseletben találkozik a férfi és a női nem a nadrág és szoknya, valamint a mellény ruhadarabok által. Az alkotást a transzzászló rózsaszín, kék és fehér színei ihlették, az új nem bináris népviselet domináns színe a kék.

Fotó: Instagram

A csoport által készített ruhadarabot idén nyáron egy kiállításon mutatják be a borasi Textilmúzeumban.

A Textilmúzeum által a jelmezről szervezett eseményen elhangzott, hogy a projekttel a pozitív transznemű tudatosság terjesztésén dolgoznak, valamint azon, hogy civilizálják a társadalom bináris normáit.

Borítókép: A nem bináris népviselet (Fotó: Instagram)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.