Megnyitották a horvát területeket összekötő Peljesac hidat

Az átjáró létesítése éveken keresztül heves vitákat eredményezett Horvátország és Bosznia-Hercegovina között.

Magyar Nemzet
2022. 07. 27. 8:50
null
Komarna, 2022. július 26. A Peljesac híd a horvátországi Komarna közelében 2022. július 26-án, az átadás napján. A 420 millió eurós költséggel a kínai China Road and Bridge Corporation (CRBC) által megépített híd a szárazföld és a Peljesac-félsziget között ível át 55 méter magasságban a tengeröböl fölött, és így megteremti az összeköttetést Bosznia-Hercegovina tengerpartjának elkerülésével az attól északra és délre húzódó, Horvátországhoz tartozó Adria-parti területek között. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyitották a Horvátország számára stratégiai fontosságú Peljesac hidat, amely a szárazföld és a Peljesac-félsziget között ível át Bosznia-Hercegovina tengerpartjának elkerülésével, és amelynek megépítése ellen Szarajevó többször is szót emelt. A megnyitón Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök történelminek nevezte ezt a napot. Kijelentette: 

Újra egyesült két horvát terület, ez óriási jelentőségű esemény az ország számára.

Hozzátette: a híd számos eddig fennálló idegenforgalmi, gazdaság, közlekedési és ellátási gondot megold. A horvát kormányfő szerint ez egy állami, stratégiai és összhorvát projekt volt, amelyet sikerült megvalósítani, és erre mindenki büszke lehet.

Zoran Milanovic államfő arról beszélt, hogy a hidat nem valaki ellen, és természetesen nem Bosznia ellen építették, hanem azért, hogy az embereket szolgálja.

A híd 55 méter magasságban ível át a tengeröböl felett 2,4 kilométeren át, és így a boszniai tengerpartot kikerülve teremti meg az összeköttetést a Horvátországhoz tartozó Adria-parti területek között. 

A Komarna és Bijesta térségében megépített híddal a két horvát országrész 300 év után egyesült újra. A híd építéséről négy évvel ezelőtt állapodott meg Zágráb a kínai China Road and Bridge Corporation vállalattal. A stratégiai fontosságú, kiemelt projekt összértéke 525 millió euró (mintegy 209,5 milliárd forint) volt, a kivitelezést 357 millió euróval támogatta az Európai Unió – írta meg az MTI.

Bosznia-Hercegovina többször is szót emelt a híd megépítése ellen, mert Szarajevó szerint felépítésével ellehetetlenítik az egyetlen tengerparti boszniai város, Neum idegenforgalmát. 

Bosznia-Hercegovina egy mindössze néhány kilométer széles partszakasszal rendelkezik a Peljesac-félszigettel szemben, és ez a rövid partszakasz mindkét oldalán Horvátországgal határos. Szarajevó így azt szorgalmazta, hogy a Neumi-öbölből egy 70 kilométer hosszúságú tengeri folyosón át nyílt kijárata legyen a nemzetközi vizekre, hogy hajói ne csak horvát területi vizeken keresztül tehessék meg ezt az utat. Horvátország viszont amellett érvelt, hogy a boszniai tengerpartot elkerülő, közvetlen közúti összeköttetést alakíthasson ki délebbi tengerparti földsávjával, és hidat építhessen a Peljesac-félszigetre, hogy az oda vagy Dubrovnikba utazóknak ne kelljen két horvát-boszniai határon is áthaladniuk.

A heves viták ellenére 2017-ben hivatalosan is megkezdődtek a munkálatok, Zágráb pedig azóta megpróbált eleget tenni a boszniai kéréseknek. Megemelte a híd tervezett magasságát 35-ről 55 méterre, valamint a tartópillérek egymás közti távolságát 200 méter szélességűre növelte, hogy bármilyen hajó akadálytalanul közlekedhessen alatta, ami jelentősen megdrágította a projektet.

A híd megépítését a helyiek üdvözölték, akik Jugoszlávia felbomlása következtében – amely új nemzetközi határokat hozott létre – évtizedeken át a boszniai határokon várakoztak, hogy az ország egyik részéből a másikba utazhassanak. A Peljesac-félszigeten található Mali Ston falu egyik lakosa úgy nyilatkozott a történelmi lépésről: 

Végre Horvátország részei leszünk, eddig másodosztályú állampolgároknak éreztük magunkat.

Magyar gratuláció. Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek a Peljesac híd építési munkálatainak sikeres befejezéséhez, melynek nyomán közvetlen, Bosznia-Hercegovinát kikerülő szárazföldi kapcsolat létesült Horvátország legdélebbi részei és az ország egyéb területei között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan szerda reggel.  – Őszintén hiszem, hogy a legjelentősebb horvát infrastrukturális projekt lezárása, amelyet nemzetközi partnerek közreműködésével hatékonyan valósítottak meg, történelmi mérföldkő a Horvát Köztársaság számára – írta levelében Orbán Viktor, hozzátéve: az új híd, amely véget vet Horvátország infrastrukturális szétszakítottságának, kiváló példa a régió jobb összekapcsolhatóságára. –  Nekünk, magyaroknak Horvátország hagyományosan az egyik legkedveltebb nyári üdülési célpontunk. Ezért örülök, hogy az új Peljesac hídon keresztül turistáink, valamint a világ minden tájáról érkező utazók ezentúl biztonságosabb és sokkal gyorsabb úton fedezhetik fel Dél-Dalmácia kivételes szépségeit – zárta gratuláló levelét Orbán Viktor.

Borítókép: A Peljesac híd a horvátországi Komarna közelében 2022. július 26-án, az átadás napján (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.