Ugrásszerűen megnőtt a majomhimlős fertőzések száma Franciaországban

A franciaországi esetek csaknem felét a fővárosban és környékén regisztrálták, ezért Párizsban oltóközpontot létesítenek. Európa-szerte egyre több esetet jelentenek, Spanyolországban két hónap alatt több mint százszorosára nőtt a betegek száma – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA2022. 07. 26. 16:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban rohamosan terjed a majomhimlő, az első esetet május 20-án jelentették, és a francia közegészségügyi szolgálat (Santé Publique France, röviden SPF) legfrissebb, július 21-én közölt adatai szerint már 1567 beteg van az országban, amivel Franciaország a harmadik legfertőzöttebb uniós országnak számít. A fővárosi régióban a legsúlyosabb a helyzet, itt regisztrálták ugyanis az összes eset csaknem felét, 726 megbetegedést. A kialakult helyzet miatt a párizsi városvezetés sürgős intézkedésre szólította fel a kormányt, arra kérve az illetékeseket, hogy minél több oltóanyagot juttassanak a Párizs környéki régióba, és növeljék meg a személyzet létszámát is.

François Braun egészségügyi miniszter bejelentése alapján több oltóanyag áll rendelkezésre, mint amire jelenleg szükség van. A tárcavezető hozzátette, hogy országszerte több mint száz oltóközpont működik, és eddig mintegy hatezren vették fel az oltást. Mindazonáltal további mozgósításra van szükség, ezért július 26-án, kedden megnyitnak Párizsban egy nagy befogadóképességű oltóközpontot, a létszámhiány megoldása érdekében pedig az egészségügyi hallgatók is beadhatják a vakcinát – derül ki a miniszter Twitter-bejegyzéséből.

A francia hatóságok kezdetben csak azoknak a személyeknek javasolták a majomhimlő elleni oltást, akiknél felmerült a gyanú, hogy fertőzött emberrel kerültek kapcsolatba. Egy július 8-án tett bejelentés szerint azonban a kormány kiterjesztette a védőoltást az azonos neműekkel szexuális viszonyt folytató, valamint a több partnerrel kapcsolatot létesítő transznemű személyekre is, derül ki a Le Figaro cikkéből.

A rohamosan terjedő esetszám ellenére azonban nem Franciaország a legfertőzöttebb európai ország. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 21-én közzétett adatai szerint a járvány kitörése óta 8697 esetet regisztráltak az uniós országokban. A legtöbb, 3125 esetet Spanyolországból jelentették, a dél-európai ország már júniusban is az egyik legfertőzöttebb államának számított, a WHO jelentése szerint ugyanis a vizsgált 42 országból jelentett 2103-as összes esetszám csaknem 15 százalékát, 313 esetet itt regisztrálták.

Németországban is romlik a helyzet, az ECDC adatai szerint a második legfertőzöttebb uniós ország 2191 megbetegedéssel. A Reuters értesülései szerint a német oltási bizottság (STIKO) a fertőzési hullám mérséklése, a majomhimlő terjedésének lelassítása és a járvány megállítása érdekében magas oltási lefedettséget sürget, ezért azt javasolja, hogy az összes rendelkezésre álló, majomhimlő elleni vakcinát használják fel az első adagok beadásához, a második dózist pedig csak akkor kezdjék el beadni, ha lesz elegendő szérum.

Az Egyesült Királyságban is több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak eddig, az esetek túlnyomó többségét, 2115-öt Angliából jelentették. 

Akárcsak a franciáknál, itt is a fővárosban a legkritikusabb a helyzet, Londonban ugyanis 1549 fertőzést regisztráltak, derül ki a kormány által publikált adatokból.

Európában az első megbetegedést az Egyesült Királyságban fedezték fel május 6-án, innen terjedt tovább olyan rohamtempóban, hogy júniusra már a kontinens lett a járvány epicentruma.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.