Várhelyi Olivér: Jelentősen felgyorsulhat a nyugat-balkáni bővítés folyamata

Az ukrajnai háború miatt Európa megértette, hogy stabilitása nem lehetséges a Nyugat-Balkán teljes integrációja nélkül.

Magyar Nemzet
Forrás: Euractiv2022. 07. 26. 10:04
VÁRHELYI Olivér
Brüsszel, 2022. július 19. Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bõvítésért és szomszédságpolitikáért felelõs tagja az észak-macedón küldöttség uniós vezetõkkel tartott egyeztetését követõ sajtóértekezleten Brüsszelben 2022. július 19-én, Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak kezdõnapján. MTI/EPA/Georgi Licovszki Fotó: Georgi Licovszki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Oroszország ukrajnai háborúja megmutatta, hogy fel kell gyorsítani az uniós bővítés folyamatát − fogalmazott Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa az Euractiv brüsszeli hírügynökségnek adott interjúban.

Mi európaiak most már nem csak tudjuk, hogy Európa stabilitása, biztonsága és fejlődése nem lehetséges a Nyugat-Balkán teljes integrációja nélkül, de készek vagyunk tenni is ezért

− mutatott rá az uniós biztos, majd hozzátette, talán ez az egyetlen pozitívuma az ukrajnai konfliktusnak.

Nem szabad elfelednünk, hogy egy olyan bizottságtól vettük át a stafétát, ami egyértelműen kijelentette: nem lesz bővítés

− magyarázta Várhelyi Olivér, aki aztán elmondta, a Jean-Claude Juncker által vezetett bizottság mandátumának második felében rájött, hogy mekkora stratégiai hibát követett el. Jelen helyzetben konkrét politikai akarat alakult ki a bővítéssel kapcsolatban, az, hogy ezzel tudnak-e élni pedig az Európai Bizottságon múlik − fejtette ki a biztos.

Miután Észak-Macedónia a francia elnökség által benyújtott javaslat mentén úgy tűnik rendezheti évek óta húzódó vitáját szomszédjával, Bulgáriával, Albánia egyből megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat. Szkopjénak ugyanakkor még alkotmánymódosítást kell végrehajtania, ami a bolgár etnikumot alkotmányos kisebbségként rögzíti. Ez azonban korántsem biztos, hogy parlamenti támogatottságot fog élvezni.

Ez egy olyan pillanat amikor Észak-Macedóniának, beleértve az ellenzéket is, józanul kell cselekednie. Dokumentumok elégetése a parlamentben, erőszakra buzdítani az embereket, gyűlöletet szítani mind olyan dolog, ami csak károkat okoz

− utalt Várhelyi Olivér az északmacedón ellenzék által szervezett tüntetésekre, melyeket a javaslat elfogadása ellen rendeztek. Hozzátette, nagyon világos vörös vonalai vannak az európai, civilizált politizálásnak, melyeket átlépett a balkáni ország ellenzéke. Albánia helyzetére − Tirana csak Szkopjével párban válhat az unió tagjává − kitérve elmondta, az ország nagy szolidaritást és érett magatartást mutat Észak-Macedónia iránt, megérti, hogy a tagállamok csak párban szeretnék felvenni őket.

A következőkben nagyon keményen kell dolgoznunk a jelölt országokkal annak érdekében, hogy felgyorsítsuk az előkészületeket és végül a teljes integrációt

− mutatott rá az uniós biztos. Ezzel kapcsolatban kiemelte, a bizottság által 2020-ban átalakított felvételi folyamat lehetővé teszi, hogy a tagjelöltek gyorsabban kapcsolódjanak be a közös politikákba, szektorokba azt követően, hogy egyes tárgyalási fejezeteket lezártak. Hozzátette, éppen ezért a Szerbia és Montenegró egyből az új folyamat mellett döntött.

Szerbiával kapcsolatban időről időre előkerül − az ukrajnai háború kitörése óta pedig folyamatosan − az ország különleges kapcsolata Oroszországgal. Belgrád nem csatlakozott a Moszkvát sújtó nyugati szankciókhoz, valamint déli szomszédunknál február 24-e óta többször is rendeztek orosz szimpátia tüntetést. 

Szerbia nagyon nehéz helyzetben van, tekintve a sebezhetőségét, ami az energiaellátást illeti, valamint a törékeny biztonsági környezetet, ami körül veszi

− fogalmazott Várhelyi Olivér, majd hozzátette, Belgrád szinte teljes mértékben Moszkvától szerzi be a földgázt, valamint fő energetikai vállalatai is orosz kézen vannak. 

Azt szeretnénk, hogy Szerbia a szövetségesünk legyen, hogy szolidaritást mutasson felénk, ugyanakkor meg kell értenünk Belgrád álláspontját is bizonyos kérdésekben

− mutatott rá a biztos, akit sok kritika ért, amiért fel szeretné gyorsítani Belgrád uniós integrációját a jogállamisági aggályok ellenére.

A régióban növekvő orosz befolyásra kitérve Várhelyi Olivér elmondta, az uniónak tisztán érthetővé kell tennie a Nyugat-Balkánnal, hogy csak Európa tud számukra sokáig tartó békét, stabilitást és biztonságot hozni. 

Ezt Oroszország tökéletesen bebizonyította ukrajnai háborújával

− mondta az uniós biztos, aki kifejtette, a balkáni államok a háború kitörését követően egyből attól tartottak, hogy a konfliktus könnyedén átgyűrűzik a régió területére, megbontva annak amúgy is törékeny stabilitását.

Borítókép: Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja az észak-macedón küldöttség uniós vezetőkkel tartott egyeztetését követő sajtóértekezleten Brüsszelben 2022. július 19-én, Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak kezdőnapján (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.