Vége az olasz kormánykoalíciónak, ősszel előre hozott választások lehetnek

Matteo Salvini és Silvio Berlusconi is elvesztette bizalmát a Draghi-kormányban, ősszel tarolhat a jobboldal.

2022. 07. 20. 20:53
DRAGHI, Mario
Róma, 2021. december 22. Mario Draghi olasz miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatót tart Rómában 2021. december 22-én. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mario Draghi olasz kormányfő koalíciójához tartozó három párt bejelentette, hogy nem vesz részt a miniszterelnök által kért bizalmi szavazáson az olasz szenátusban, és ezzel gyakorlatilag véget vetettek a nemzeti egységkormánynak. Mario Draghi így tehát tegnap elveszítette koalíciója három fontos tagjának támogatását: 

a Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette jobbközép Hajrá, Olaszország!-ét (FI), a jobboldali Ligáét, amelyet Matteo Salvini vezet, továbbá az Öt Csillag Mozgalomét (M5S). Draghi korábban többször is kijelentette, hogy csak akkor marad a posztján, ha széles körű támogatást kap.

Lapunk is megírta, Draghi múlt héten nyújtotta be lemondását Sergio Mattarella köztársasági elnöknél azt követően, hogy a legnagyobb kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom szenátorai az energiacsomagot megvitató parlamenti vitát követő bizalmi szavazáson kivonultak a szenátusi aulából, az államfő azonban ezt nem fogadta el. 

A szenátorokhoz intézett tegnapi beszédében Draghi az elkövetkező hónapokra vonatkozó kormányprogramot vázolt fel. Hangsúlyozta, hogy nem neki, hanem az olasz állampolgároknak válaszolnak, amennyiben bizalmat szavaznak a nemzeti egységkormány folytatásához, amelynek alapvető feltétele a nemzeti egységkormányt alkotó pártok közötti összefogás és bizalom. Az olasz miniszterelnök szenátusi felszólalásában kiemelte a pandémia következtében súlyos gazdasági és társadalmi krízishelyzetbe került ország újraindítására vállalkozó – 2021 februárjában létrejött – kormány eredményeit. Nagy vonalakban vázolta a jövőre vonatkozó célkitűzéseit is, ami elsősorban a világjárvány utáni gazdasági újraindításra, a közel 46 milliárd eurós európai uniós pénzforrások programjának lefektetésére, valamint a közeljövőben érkező, további 21 milliárd eurós forrás kezelésére koncentrált volna. Adóreformokat és a nyugdíjrendszer átalakítását, valamint az igazságügy megújítását sürgette. 

Az európai alapjövedelem szükségességét, a keresetek védelmében gázárplafon bevezetését sürgette. 

A sokat vitatott polgári alapjövedelemről elmondta, tömegeket mentett meg a mélyszegénységbe süllyedéstől, de strukturális átalakításokra szorul. A nemzetközi viszonyokkal kapcsolatban hangsúlyozta: Olaszországnak meghatározó szerepe van az európai és a G7-tagállamok között. A nemzetközi konfliktussal kapcsolatban elmondta, Róma továbbra is kitart Kijev felfegyverzésében, hogy segítse a megtámadott ország védekezését, ugyanakkor szorgalmazza az orosz–ukrán felek közötti béketárgyalásokat. 

A parlamenti vita során a Matteo Salvini vezette Liga szenátorai felszólalásukban többek között nehezményezték, hogy Draghi beszédében egyetlen pillanatra sem említette az országra nehezedő súlyos migrációs helyzetet és a határvédelmet, miközben az év eleje óta 34 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba. 

Úgy vélték továbbá, hogy a kormányfő felszólalása túlzottan baloldali beállítású volt, és nem az olasz érdekek voltak a középpontban. 

A jobbközép erők azt is nehezményezték, hogy Draghi továbbra is a fegyverszállítmányok küldését szorgalmazza, miközben a jobboldal szerint az csak a konfliktus elhúzódását eredményezi. 

A Liga, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország!, valamint az Öt Csillag Mozgalom ezen érvek miatt nem szavazott bizalmat egy második Draghi-ciklushoz, és noha a baloldali pártok továbbra is támogatták Draghit, ez nem bizonyult elégségesnek az egységkormány fenntartásához. Ezzel viszont megnyílik az előre hozott választások lehetősége, melyre sajtóbecslések szerint szeptember 25-én vagy október 2-án kerülhet sor, ahol a felmérések szerint jó eséllyel tarolni fog a jobboldal.

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök évzáró sajtótájékoztatót tart Rómában 2021. december 22-én (Forrás: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.