A demokrácia tesztje is a kenyai elnökválasztás

Feszült légkörben, olykor szürreális előzményeket sem nélkülözve választott elnököt kedden Kenya. Sokan attól tartottak, hogy a kelet-afrikai ország etnikai törésvonalai mentén erőszakba torkollhat a voksolás. Ezt a félelmet csak táplálta a közösségi médiában terjedő dezinformáció.

2022. 08. 09. 20:35
ODINGA, Raila
Választások Kenyában Fotó: Daniel Irungu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mióta Kenya 1963-ban kivívta függetlenségét az Egyesült Királyságtól, kedden tartottak ötödik alkalommal elnökválasztást (illetve ezzel együtt parlamentit) az országban. Mint arra az MTI is emlékeztetett, a korábbi voksolásokat gyakran követte az erőszak időszakos fellángolása, ennek ellenére Kenyát viszonylag stabil és demokratikus afrikai országnak tekintik, és az elnökjelöltek is előre leszögezték, hogy elfogadják az eredményeket. Ezekre egyelőre még várni kell, a választási eredményeket hét napon belül kell nyilvánosságra hozni, de mivel négy jelölt indult, szoros eredmény esetén második választási fordulót kell tartani.

RUTO, William
William Ruto kenyai alelnök, a Kwanza Koalíció elnökjelöltje támogatóihoz beszél a választási nagygyűlésén Kiambuban 2022. augusztus 3-án. Fotó: Daniel Irungu

Ami az esélyeket illeti, minden bizonnyal Uhuru Kenyatta leköszönő elnök eddigi helyettese, William Ruto, valamint Riala Odinga volt miniszterelnök között dől majd el a verseny. A távozó elnök is Odingát támogatja, ami meglehetősen felbőszítette Rutót, aki eddigi munkakapcsolatuk miatt azt várta, Kenyatta őt preferálja majd a kampányban. Az Ipsos által július 30-án lezárt közvélemény-kutatás szerint 47 százalékos támogatottsággal áll Odinga; a bizonytalanok vagy választ nem adók aránya viszont nyolc százalék. Voltak egyébként más jelöltek is, köztük a meglehetősen egyedi kijelentéseiről ismert – többek között az ország adósságproblémáit a marihuána legalizációjával legyőzni kívánó – George Wajackoyah. 

A Tuko kenyai híroldal szerint a különböző egyetemeken legalább tizenhat diplomát szerző Wajackoyah a kampány alatt azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy kijelentette, megválasztása esetén engedélyezni fogja a kutyahúsexportot, mivel a kutyahúsért a világpiacon hatszor annyit adnak, mint a kecskék húsáért.

A választások feszült légkörben zajlottak, és nemcsak azért, mert a világban zajló eseményeket a Kelet-Afrika gazdasági központjaként számon tartott ország is megérzi – növekszik az infláció, magas a munkanélküliség és jelentős az államadósság –, de az etnikai ellentétek is kiélezettek. A helyzet annyira fenyegetőnek tűnt, hogy több, a kenyai választást figyelemmel kísérő nemzetközi szervezet (többek között az Európai Unió és a Nemzetközösség) közös nyilatkozatban kérte a választások békés mederben tartását.

 Ez sokáig azért volt kérdéses, mert az országban messze legnépszerűbb közösségi platformnak számító TikTokon olyan videók, mémek és politikai viccek terjedtek, amelyek folyamatosan próbálták szítani a törzsek közötti ellenszenvet. 

Mivel nem derült ki, hogy pontosan ki töltötte fel ezeket a tartalmakat, Odinga és Ruto egymást vádolták a kampányban. Július közepén aztán kölcsönös bocsánatkéréssel ígéretet tettek a békés kampányolás mellett.

ODINGA, Raila
Raila Odinga elnökjelölt, az ellenzék vezetője (k) maszáj népviseletben, maszáj támogatóival az Egység Nyilatkozata kenyai ellenzéki pártszövetség választási gyűlésén a délnyugat-kenyai Suswakban 2022. július 30-án. Fotó: Daniel Irungu

Annak ellenére, hogy William Ruto azt nyilatkozta, a kimeneteltől függetlenül tiszteletben tartja Kenya polgárainak akaratát, 2002 óta nem volt olyan választás, melynek hivatalos eredményeit utóbb nem támadta meg valamelyik fél. Ez most sem kizárható, mivel több megyéből érkeztek elégedetlen szavazókról híradások, akiket nem tudott a Független Választási és Szavazókörzeti Bizottság által telepített gépi hitelesítő azonosítani – többek között maga George Wajackoyah sem tudott elsőre szavazni.

 

Borítókép: Az Egység Nyilatkozata kenyai ellenzéki pártszövetség maszáj támogatói Raila Odinga elnökjelölt és Martha Karua alelnökjelölt választási gyűlésén a délnyugat-kenyai Suswakban 2022. július 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.