A párizsi Notre-Dame-ban már túl sok is az adomány

A Katedrális című, világszerte sikeres regényének teljes jogdíját ajánlotta fel Ken Follett walesi író egy franciaországi katedrális felújítására. A közel 60 millió forintot érő adományt eredetileg a 2019-ben tűzvész során megrongálódott párizsi Notre-Dame-székesegyház helyreállítására szánta, azonban arra már összegyűlt a pénz. Franciaország mozgalmas két év elé néz, ugyanis a Follett által támogatott templom befejezését jövőre tervezik, és ha minden jól halad, 2024-re, a nyári olimpia kezdetére megnyithat a hívek és a nagyközönség előtt a főváros ikonikus székesegyháza is.

2022. 08. 03. 6:50
null
British writer Ken Follett poses for a photograph on the wooden frame being restored at Dol-de-Bretagne's Saint-Samson cathedral, western France on July 31, 2022 - Ken Follett will donate the royalties from his book "Notre-Dame", published after the Paris cathedral was ravaged by fire in 2019, to help to restore the Saint-Samson. The most important part of the building was erected during the XIII century and had required more than sixty years of work. (Photo by Damien MEYER / AFP) Fotó: Damien MEYER / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világhírű brit író, Ken Follett 148 ezer eurót adományozott egy franciaországi katedrális felújítására, miután 2019-ben, a párizsi Notre-Dame-székesegyház leégése során látta, mekkora pusztítást tud okozni, ha egy több száz éves épület karbantartása háttérbe szorul. A szerző eredetileg a francia főváros ikonikus templomára szánta a közel 60 millió forintot érő összeget, azonban a franciaországi Örökség Alapítvány javaslatára – miután a Notre-Dame felújítására hatalmas támogatások érkeztek – az adományt az ország északnyugati részén fekvő Dol-de-Bretagne város Szent Sámson által alapított katedrálisa kapta meg. A templomot 1840 óta történelmi emlékműként tartják számon.

Azért ezt a katedrálist választottam, mert gyönyörű és rengeteg pénzre van szükség a felújításához. Továbbá, az alapítója walesi, én pedig walesi vagyok

– magyarázta az író.

A Szent Sámson nevét viselő, gótikus stílusú templom felújítása 2019-ben kezdődött meg, korábbi becslések szerint 2,6 millió euróba kerül a restaurálás: a festett ólomüveg ablakok közül négy sürgős védelmet igényelt, továbbá a tető és egyes falrészek is cserére, megerősítésre szorulnak. A teljes költségből egymillió eurót fizet a körülbelül hatezer fős város önkormányzata. A katedrálisban nemrégiben Ken Follett is járt, látogatása során hangsúlyozta,

ezek az épületek a mi történelmünket, Európa történelmét tartalmazzák.

Az író egyik legismertebb és legsikeresebb regénye 1989-ben jelent meg, a Katedrálist a párizsi Notre-Dame ihlette. A történet a XII. században játszódik és egy középkori templom felépítéséről szól. A 148 ezer eurós felajánlás ennek a könyvnek a teljes jogdíját jelenti, a regény több mint 113 ezer példányban kelt el szerte a világon. Adománya nyomán Ken Follettet Dol-de-Bretagne díszpolgárává avatták. „Nagyon büszke és nagyon boldog vagyok, amiért segíthetek a katedrális felújításában” – mondta a szerző, aki bízik abban, hogy az épület még legalább 800 évig fennmarad. Az templom felújítása jövőre fejeződhet be.

Gőzerővel dolgoznak a párizsi Notre-Dame épületén is, Rima Abdul Malak kulturális miniszter arról beszélt múlt héten, 2024-ben nyithat ki újra a székesegyház a hívők és a nagyközönség előtt.

Ismertette, a helyreállítási munkálatok több szakaszból állnak: mostanra sikerült befejezni a törmelékek eltakarítását és biztosítani az épület stabilitását. Az egyik legfontosabb feladat az volt, hogy a leégett falakból származó mérgező port eltüntessék. Nyár végén azonban megkezdődhet a második szakasz, azaz a tetőszerkezet és a torony felújítása. A székesegyházat és az ahhoz tartozó, 1800-as évek közepén tervezett 96 méteres tornyot – amelyhez új faanyagot választottak – a korábbi tervek szerint állítják helyre. A munkálatok 850 millió euróba kerülnek és ez idáig nagyjából ezer fát vágtak ki, hogy elegendő faanyag álljon rendelkezésre a felújításhoz.

Notre-Dame
Munkások dolgoznak a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésén. Fotó: AFP/ Geoffroy van der Hasselt

A feladatokat különböző műhelyek és vállalatok végzik: a XVIII. századi orgona tisztítása és szétszedése is egy külön erre a feladatra specializálódott műhelyben történik.

A 2019-ben bekövetkezett tűzvész során a több mint 600 éves templom ikonikus tornya megsemmisült, és jelentős károk keletkeztek a boltozatban, a tetőszerkezetben és az óratoronyban is. A katasztrófát Franciaország mellett az egész világ figyelemmel kísérte a közösségi médiában. A tragédiát követően Emmanuel Macron elnök is arról beszélt, 2024-re tervezik a helyreállítási munkálatok befejezését. A francia vezetés feltehetőleg a két év múlva Franciaországban megrendezésre kerülő nyári olimpiára szeretne elkészülni a Notre-Dame restaurálásával.

Az, hogy mi okozhatta a hatalmas tüzet a székesegyházban, máig nem derült ki. Szóba került egy rosszul elnyomott cigarettacsikk és az elektromos berendezések – amelyek például a harangot üzemeltetik – rövidzárlata is. Szakértők ugyanakkor megállapították, a templomot nem szerelték fel megfelelően arra az esetre, ha tűz ütne ki. Esztétikai okokból például nincsen az épületben se tűzoltó berendezés, se tűzfal.

Borítókép: Ken Follett brit író Dol-de-Bretagne Szent Sámson nevét viselő katedrálisában 2022. július 31-én (Fotó: AFP/Damien Meyer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.