időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Szétmarja a rozsda Párizs ékességét

Tóth Loretta
2022.07.05. 19:03
Szétmarja a rozsda Párizs ékességét

Egy kiszivárgott jelentés szerint legfeljebb csak „ráncfelvarrásra” lesz elég az a körülbelül hatvanmillió eurós átfestés, amelyet a tervek szerint elvégeznek az Eiffel-tornyon a 2024-es párizsi olimpiáig, a végeredmény pedig várhatóan siralmas lesz. Szakértők úgy látják, a francia főváros ékességét nem elég huszadszorra is újrafesteni, ehelyett teljesen le kéne marni az eddigi rétegeket, a turisztikai bevételek kiesésétől tartva azonban a városháza vonakodik belekezdeni egy ilyen nagy volumenű felújításba.

Amikor 1889-ben elkészült Párizs „Vasasszonya”, úgy tervezték, hogy körülbelül húsz évig fog a francia főváros közepén magasodni, majd lebontják, ám az Eiffel-torony 133 év elteltével még mindig áll – kevésbé a terveknek, mint inkább a szorgalmas karbantartásnak köszönhetően. 

Mostanra azonban az 1889. évi világkiállításra készült emlékmű olyan rossz állapotban van, hogy szemmel láthatóan is szétmarja a rozsda. Az építmény szakértők szerint teljes felújításra szorulna, de  a városvezetés ehelyett csak apróbb kozmetikázásra készül a 2024-es párizsi olimpiára készülvén 

írta a brit Guardian című lap hírportálja a francia Marianne magazinhoz kiszivárogtatott bizalmas jelentésekre hivatkozva. „Ha Gustave Eiffel ezt látná, szívrohamot kapna” – idézte a lap a torony egyik vezetőjét.

A riport szerint az Eiffel-torony nagyon rossz állapotban van, teljesen elrozsdásodott, ezért komoly felújítására lenne szükség, de csak az újrafestése van napirenden. Igaz, a 2024-es nyári játékokig elvégezni tervezett „ráncfelvarrásnak” is borsos az ára: a torony fennállása óta immár huszadik alkalommal sorra kerülő átfestés hatvanmillió euróba fog kerülni. Szakértők szerint azonban a végeredmény várhatóan siralmas lesz, 133 év után ugyanis szükséges lenne megszabadítani a tornyot az eddigi erodálódott festékrétegektől, s csak aztán újrafesteni. A torony névadója, Gustave Eiffel, akinek cége tervezte és építette a „Vasasszonyt”, maga is úgy vélekedett: a rozsda terjedésének azonosítása és megállítása jelenti a legnagyobb kihívást az építmény élettartama szempontjából, és azt javasolta, hogy a tornyot hétévente újra kell festeni. 

A festék a fémes szerkezet védelmének alapvető összetevője, és a gondosság, amellyel újrafestik, az egyetlen garancia a hosszú élettartamra

 – írta akkor Eiffel, nyomatékosítva: „A legfontosabb dolog az, hogy megakadályozzuk a rozsda kialakulását.”

A rozsda ugyanakkor már kialakult, éppen ezért tartanák fontosnak szakemberek a festésrétegek teljes eltávolítását. A tornyot felügyelő cég, a 99 százalékban a városháza tulajdonában lévő Séte azonban nem hajlandó hosszabb időre bezárni a kieső turisztikai bevételek miatt. A torony egy átlagos évben körülbelül hatmillió látogatót fogad, így a Disneyland, a Louvre és a versailles-i palota után a negyedik leglátogatottabb kulturális helyszín Franciaországban. A koronavírus-járvány által kikényszerített bezárás azonban 2020-ban 52 millió eurós bevételkiesést okozott.

A Guardian egy 2016-os jelentést is idéz, amelyben a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy az építményen legalább 884 hibát található, köztük 68 olyan, amelyek állítólag a szerkezet „tartósságára” is kockázatot jelentenek.

A torony összmagassága egyébként 324 méter, ebből maga a torony háromszáz méter, rászerelve 24 méterre magasodik egy tévéantenna. A New York-i Chrysler Building (319 méter) 1930-as felépítéséig a legmagasabb építmény volt a világon.

Borítókép: Az Eiffel-torony Párizs egyik legfőbb turistalátványossága (Forrás: AFP/Philippe Lopez)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.