Centrista összefogás jelölteti magát az olaszországi választásokon

Matteo Renzi és Carlo Calenda az utolsó pillanatban egyezett meg, egykor mindketten a baloldali Demokrata Párt tagjai voltak.

2022. 08. 12. 13:49
Matteo Renzi In Palermo
Senator Matteo Renzi, leader of the Italian political party Italia Viva, presented his book "Contro Corrente", at the Villa Airoldi Golf Club in Palermo, in front of his supporters. Italy, Sicily, Palermo, 25 September 2021 (Photo by Francesco Militello Mirto/NurPhoto) (Photo by Francesco Militello Mirto / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulat következett be az olasz választási előkészületekben. A már korábban kialakult jobboldali és baloldali pólusok mellett az utolsó pillanatban létrejött egy centrista összefogás is a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország és az Akció párt alapítója, Carlo Calenda között. Mindkét párt tagjai egykor a baloldali Demokrata Párt (PD) soraiban foglaltak helyet, de a belső feszültségek következtében minipártot hoztak létre. Az Enrico Letta vezette Demokrata Párt súlyos identitáskrízis áldozata:

nem tudja, hogy ki is valójában, és nincsenek politikai elképzelései az ország jövőre vonatkozóan

– vélekedett Matteo Renzi baloldali vetélytársáról.

Érdekesség, hogy ebben az centrista politikai erőben foglal majd helyet a Hajrá, Olaszország! párttól búcsúzó három miniszter is, akik a Mario Draghi vezette kormány megbuktatását követően léptek ki a pártból és csatlakoztak a Calenda vezette alakulathoz.

A választási szándékra vonatkozó közvélemény-kutatások szerint az új centrista összefogás népszerűsége jelenleg öt százalék körül mozog, de akár tíz százalékra is emelkedhet, amennyiben sikerül megszólítaniuk a korábban távol maradó választópolgárokat, valamint a jobboldali és baloldali bizonytalankodókat. A Demokrata Pártból és a kisebb baloldali frakciókból álló nagy baloldali szövetség népszerűsége jelenleg harminc százalék körül mozog.

Az Olasz Testvérek, a Liga és Hajrá, Olaszország! pártokból álló jobbközép koalíció az előrejelzések szerint a szavazatok 46 százalékát is megszerezheti.

A választási listák, szimbólumok leadási határideje a hétvégével lejár, így augusztus második felében teljes gőzre kapcsolhat a választási kampány Olaszországban. Silvio Berlusconi, a Hajrá, Olaszország! alapítója és elnöke csütörtökön bejelentette, szenátorként jelölteti magát, a hosszú bírósági száműzetést követően visszatér a római parlamentbe. Berlusconit ugyanis 2013-ban adócsalás miatt öt évre eltiltották a közügyektől és egy évre elítélték. A végzést 2021-ben nyilvánította semmisnek az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), ezzel újra megnyílt a lehetőség Berlusconi számára, hogy parlamenti mandátumot szerezhessen.

A Hajrá, Olaszország! elnöke jelentős reformok bevezetését jelentette be a jobbközép koalíció kormányra jutása esetén.

A köztársasági elnök személyével kapcsolatos alkotmánymódosításokat már 1995 óta kezdeményezi pártja. Ennek értelmében az államfő személyéről a továbbiakban nem a parlament, hanem a választópolgárok dönthetnének. Berlusconi szerint ez lenne a demokrácia legmagasabb formája, amikor közvetlenül a nép választja meg, ki vezesse az országot. A jobbközép erők régóta dédelgetett álmának megvalósulása esetén a jelenleg hivatalban lévő Sergio Mattarella köztársasági elnöknek búcsúznia kellene a Quirinale palotától és akár Silvio Berlusconi is elfoglalhatná az államfői széket. Berlusconi bejelentésesét követően a baloldali Enrico Letta úgy reagált, a jobbközép előretörése komoly veszélyt jelent az országnak, mivel Mario Draghi után Sergio Mattarella eltávolítását is tervbe vették. Véleménye szerint a jobbközép erők leszámolnának azokkal a politikusokkal, akik korábban az ország egységének szimbólumait jelentették.

A jobbközép koalíció csütörtökön közzétette a tizenöt pontból álló választási programját.

Az Európai Unióhoz és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) való hűséget, Ukrajna támogatását, egysávos adórendszer bevetését, igazságügyi reformokat, család- és vállalkozásbarát politikai lépéseket tervez. A sikertelennek bizonyult polgári alapjövedelem helyettesítését hatékonyabb társadalmi támogatások bevezetésével orvosolná, amely a munkaerő képzését és a későbbi elhelyezkedését is segíti. A családalapításra készülő fiatal párok életkezdését és a gyermekvállalását segítő programokat léptetne életbe. A bevándorlási politika terén a Matteo Salvini volt belügyminiszter által 2019-ben alkalmazott biztonsági migrációs csomag életre keltését tervezik. Kiemelt figyelmet kap az országhatárok fokozott ellenőrzése, továbbá az észak-afrikai országokkal együttműködve szándékoznak megállítani az illegális bevándorlást és emberkereskedelmet.

Az olasz jobbközép koalíció vezetője, Giorgia Meloni hangsúlyozta, olyan kormányprogram lefektetésén dolgoztak, amely kivitelezhető, átlátható és az állampolgárok valós problémáira jelent megoldást, valamint védi a nemzeti érdekeket és valós gazdasági növekedést eredményez.

Borítókép: Matteo Renzi, az Élő Olaszország párt vezetője. (Fotó: AFP/NurPhoto/Militello Mirto)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.