időjárás -4°C Barbara , Borbála 2023. december 4.
logo

Előrelépést értek el a bolgár–északmacedón történelmi vitában

Árki Tamás
2022.08.16. 18:17
Előrelépést értek el a bolgár–északmacedón történelmi vitában

A Bulgária és Észak-Macedónia által történészekből felállított vizsgálóbizottság nagy előrelépésről számolt be a két ország közös történelme kapcsán felmerült vitás kérdések rendezésében – írja az Euractiv brüsszeli hírportál. A történelmi viták – sok más, kulturális jellegű problémakörökben képviselt eltérő álláspont mellett – a két ország közös uralkodói és területei miatt merültek fel, tisztázásuk Észak-Macedónia európai uniós tagjelölti tárgyalásainak feltétele.

A Szkopje és Szófia között évek óta fennálló, többek közt földrajzi és történelmi sajátosságokkal magyarázható szembenállást sikerült enyhítenie a két ország által felállított vizsgálóbizottságnak, miután számos kérdésben közös álláspontra jutottak a felek. Az egyik legjelentősebb előrelépés, hogy meg tudtak állapodni abban, hogyan hivatkozzanak a 917-től 1014-ig Nagy Sámuel király által irányított, eddig első dunai bolgár birodalomnak vagy Bolgár Birodalomnak nevezett államalakulatra. A közösen elfogadott szöveg szerint Nagy Sámuel király egy nagy középkori államalakulat uralkodója volt, ami a modern történelemtudomány szerint a Bolgár Királyságból állt, középpontja pedig a mai Észak-macedón Köztársaság területén feküdt. Ezzel a megfogalmazással sikerül kiküszöbölni azt a problémát, hogy Sámuelt – macedón ellenérzés mellett – bolgár királynak vagy – bolgár nemtetszésre – macedón királynak nevezzék.

A közös bizottság a két ország kormányának az általuk aláírt kétoldali megállapodás értelmében javasolja, hogy Sámuel király ünneplése mostantól legyen jele a közösen vallott értékeknek, a valódi szomszédságnak és barátságnak

 – fogalmaznak a történészek az ajánlásban.

A javaslatcsomag másik figyelemre méltó pontja a bolgár általános iskolák ötödik osztályában használt történelemtankönyveket érinti. Ezekbe a bolgár területek megfogalmazás helyett a mai modern bolgár területek, illetve a modern Bulgária területe kifejezések kerülnek.

Cirill és Metód preszlávi és ohridi tevékenysége pedig mostantól hivatalosan nem egyik vagy másik állam, hanem a középkori bolgár állam területén történt.

Az Euractiv tudósítása szerint így alkalom nyílik arra, hogy Cirill és Metód napját a két ország mostantól közösen ünnepelje május 24-én.

Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök (balra) és Bojko Boriszov bolgár kormányfő Sámuel király szobra előtt 2017. június 20-án. Fotó: Europress/AFP/Alejandro Pagni

A két fél komoly, egymás identitásával kapcsolatos vitái az idei évben vettek pozitív fordulatot, mikor Észak-Macedóniának elérhető közelségbe került az európai uniós tagság tárgyalásának megkezdése. Ennek érdekében Emmanuel Macron francia elnök javaslatára Észak-Macedónia az alkotmányában is hajlandó volt elismerni a bolgár népet államalapítóként. A Balkan Insight portál szerint azonban korai ünnepelni, mivel a folyamat eleve törékeny, és a nagyobb hatalmak – például Oroszország – a különböző nacionalista pártok manipulációjával gyorsan lerombolhatják az eddigi előrehaladást, míg az Egyesült Államoknak pontosan a két ország mielőbbi euroatlanti integrációja a fontos.

Borítókép: A Bulgáriával fennálló konfliktusok rendezését, valamint az Európai Unióhoz történő csatlakozási tárgyalásokat ellenző tüntető a szkopjei törvényhozás épülete előtt 2022. július 16-án (Fotó: AFP/Robert Atanasovski)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.