időjárás 10°C Aurél 2023. október 5.
logo

Gázválság: bezáráson és a nyitvatartási idő drasztikus csökkentésén gondolkodnak a német áruházak

Forrás: V4NA
2022.08.18. 16:52 2022.08.18. 17:12
Gázválság: bezáráson és a nyitvatartási idő drasztikus csökkentésén gondolkodnak a német áruházak

Elsősorban a kertészeti boltok és a barkácsáruházak terveznek téli korlátozást, de néhol akár be is zárhatnak az üzletek egy időre. Közben a gazdasági résztvevők háborognak a kormány által kivetett és októbertől fizetendő új gázadó mértéke miatt, ami csaknem hatmilliárd euróba fog kerülni a németországi iparvállalatoknak – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Feszülten várják az őszi, de leginkább a téli időszakot a német gazdaság szereplői. A kertészeti központok és a barkácsáruházak egy jelentős része már most azt tervezi, hogy miként csökkentse az energiaárak miatt brutálisan megnövekedett költségeket. Sokan azt tervezik, hogy a téli időszakban korlátozzák a nyitvatartási időt, máshol azonban még az is felmerül, hogy egy időre bezárják az üzleteket. Ezekben a hónapokban eddig is kevesebb árut adtak el, most azonban a megnövekedett kiadások már túlságosan is meghaladnák a bevételeket.

 

Nem csak a kertészeti központoknak és a barkácsáruházaknak fog fájni a hideg időszak. Az élelmiszeripar, a vegyipar, az üveg- és kerámiaipar és a fémipar is rengeteg energiát használ, az egekbe szökő energiaárak miatt eddig is nehéz helyzetben voltak, a további várható drágulás miatt azonban várhatóan szenvedni fognak ezek az ágazatok. Nem sokkal a gázilleték kihirdetése előtt az iparvállalatok 16 százaléka jelentette be, hogy a magasabb energiaárak miatt csökkentenie kell üzleti tevékenységét vagy részben fel kell hagynia németországi termelésével – jelentette ki a sajtónak Peter Adrian, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének elnöke.

 

Nem segít az sem, hogy a szövetségi kormány októbertől új gázadót vezet be, amelyre azért van szükség, hogy a megnövekedett beszerzési költségeket az importőrök átháríthassák a fogyasztókra.

 

Az állami gázadó összege 2,419 cent lesz kilowattóránként, ami a németországi iparvállalatoknak csaknem hatmilliárd euróba fog kerülni – vélekedik a Német Gazdasági Intézet (IW). A német vegyipar is úgy látja, hogy a tervezett gázadó nagy terhet jelent, az iparágra több mint hárommilliárd eurós többletterhek hárulnának, ezért támogatást követelnek a különböző szövetségek. A gépipar résztvevői is brutális téli időszakra készülnek, a szakemberek úgy vélik, hogy a gáz ára legalább háromszor magasabb lesz, mint a válság előtti időszakban.

 

Az iparágak mellett a mannheimi Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) is megkongatta a vészharangot. A pénzpiaci szakértők az amúgy is gyengén teljesítő gazdaság további romlására számítanak a gázadó bevezetése után. Szerintük a különböző áruk további drágulása miatt még tovább csökkenhet a vásárlási kedv, ami egyébként júliusban történelmi mélyponton volt.

Az Ipari Energetikai és Villamosenergia-ipari Szövetség (VIK) számos céget érintő súlyos következményektől tart.

 

„Az gázadó miatt tovább emelkedő gázár különösen azokat a cégeket sújtja, amelyek nem tudják áthárítani a megnövekedett költségeket a fogyasztókra, például azért, mert rögzített szállítási szerződéseik vannak”

 

– mondta Christian Seyfert ügyvezető igazgató. A német kormány egyébként megpróbálta elérni, hogy a gázadóra ne kelljen rátenni még az uniós szabályok miatt kötelező forgalmi adót is. Christian Lindner pénzügyminiszter levélben kérte az Európai Bizottságot az áfamentességre, Brüsszel azonban elutasította azt és leszögezte, hogy a gázadó áfaköteles. Így az előrejelzetthez képest további többletköltségekkel kell számolnia mindenkinek Németországban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.