időjárás 2°C Elza 2023. december 1.
logo

Ismét amerikai kongresszusi delegáció tárgyal Tajvanon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.15. 11:02 2022.08.15. 14:40
Ismét amerikai kongresszusi delegáció tárgyal Tajvanon

Caj Jing-ven tajvani elnök hétfőn fogadta azt az amerikai kongresszusi delegációt, amely rövid időn belül immár a harmadik küldöttség Washingtonból, és amely miatt várhatóan tovább tart a feszült viszony az Egyesült Államok és Kína között. Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök múlt heti látogatása minden idők legkomolyabb tiltakozását váltotta ki Kínából, amely válaszul nagyszabású éles hadgyakorlatot tartott közvetlen utána Tajvan közelében.

 

Hétfőn a legújabb amerikai látogatás miatt Kína többfegyvernemi készültségi gyakorlatot tartott a sziget körül.

 

A mostani delegáció vezetője, Ed Markley szenátor szóvivője közölte: a kétnapos úttal szeretnék „megerősíteni Tajvan támogatását az Egyesült Államok részéről”, valamint „elősegíteni a stabilitást és a békét a Tajvani-szorosban”. A kommunista vezetésű Kína úgy tekint Tajvanra, mint saját tartományára, amelyet egyesíteni kell az anyaországgal, akár erőszakkal is – ennek folytán az amerikai részről érkező támogatást hevesen ellenzik. Bár Washington hivatalosan csak a Kínai Népköztársaságot ismeri el, az „egy Kína – két rendszer” elv alapján támogatja Tajvant mint szövetségest és az ottani demokratikus rendszer fennmaradását.

A kormányzó kínai kommunista párt angol nyelvű lapja, a Global Times szerint az Egyesült Államok ismét provokációkkal akadályozza a feszültség enyhülését. Washingtonban viszont másképp látják a helyzetet, Pelosi például azt mondta:

 

Nem fogjuk hagyni, hogy Kína elszigetelje Tajvant.

 

Borítókép: Ed Markey massachusettsi demokrata szenátor (b) és John Garamendi kaliforniai demokrata képviselő (b2) érkezik Tajpejbe 2022. augusztus 15-én (Fotó: MTI/AP/Johnson Lai)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.