Lapozó: Óránként érkeznek az illegális bevándorlók Olaszországba

Orosz LMBTQ-aktivistákat látnak vendégül Spanyolországban · Ötven százalékon az olasz jobbközép szavazótábora · Elfogadta a spanyol kormány az energiatakarékossági intézkedéscsomagot · Óránként érkeznek a bevándorlók Olaszországba. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 08. 02. 13:48
null
Földközi-tenger, 2022. július 24. Gumicsónakon Európába igyekvõ illegális bevándorlókat segít át mentõcsónakra a Sea-Watch nevû német nem kormányzati szervezet holland bejegyzésû, a migránsok Európába szállítására szakosodott hajója, a Sea-Watch 3 legénységének két tagja a Földközi-tengeren 2022. július 23-án. Az olasz parti õrség közlése szerint egy olasz hajó a líbiai partok közelében 674 migránst vett a fedélzetére egy halászhajóról, és közöttük öt holttestet találtak. MTI/AP/Sea-Watch/Nora Boerding Fotó: Nora Boerding
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orosz LMBTQ-aktivistákat látnak vendégül Spanyolországban

Spanyolországba érkeztek a migránsokkal és LMBTQ-csoportokkal foglalkozó Kifkif nevű civil szervezet pártfogoltjai, amely tájékoztatása szerint az érintettek azért utaztak útnak a dél-európai országba, mert hazájukban extra veszélynek vannak kitéve. A szervezet összesen öt embernek segít, akik kapcsán a kormány és az EU már aktiválta is az úgynevezett humanitárius védelmi jegyzőkönyvet, ami lehetőséget ad nekik az egyéves, ideiglenes tartózkodási engedély megszerzésére, valamint a spanyolországi letelepedésre. A szervezet szerint bár Oroszországban nem bűncselekmény a homoszexualitás, az ellenük irányuló törvények és propaganda mégis ellehetetlenítik a nyugodt életet. Spanyolország eközben az egyik legbefogadóbb és legelfogadóbb európai ország, amely rendszeresen segít az LMBTQ-aktivistáknak és a közösség tagjainak is.

Forrás: Heraldo.es

Ötven százalékon az olasz jobbközép szavazótábora

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint egyre stabilabb konszenzus övezi az olasz jobbközép koalíciós pártokat. A felmérések egyértelműen a jobbközép népszerűségének erősödését jelzik. Az eredmények tükrében az olaszok 50 százalékának áll szándékában, hogy az őszi választásokkor a jobbközép pártokra adja le voksát. Az olasz baloldalon még mindig nem tisztázott, milyen koalíciós felállásban jelennek meg majd a szavazópolgárok előtt. Amennyiben a baloldali Demokrata Párt és az ugyancsak baloldali mikropártok, valamint az Ötcsillag Mozgalom lépne szövetségre, a koalíció népszerűsége még akkor is csak a 42 százalékot súrolná. A szkeptikusok száma is igen magas. A megkérdezettek 39 százaléka válaszolt úgy, nem él demokratikus jogával, nem vesz részt a szeptemberi parlamenti választásokon.

Forrás: Ilgiornale.it

Életbe lép az energiatakarékossági intézkedéscsomag Spanyolországban

Hét napot adtak a spanyol üzleteknek és egyéb létesítményeknek arra, hogy este 10 óra után lekapcsolják a kirakatok kivilágítását és az egyéb külső fényeket. Az önkormányzatoknak el kell sötétíteniük a használaton kívüli műemlékeket és középületeket is. Ezzel együtt felgyorsítják az

építmények energetikai fejlesztésével kapcsolatos eljárásokat. Az előírások megszegése különböző mértékű bírságokat von majd maga után. Az egyetlen kivétel a karácsonyi időszakban lesz majd, akkor nem korlátozzák a települések ünnepi kivilágítását. Az új rendelet rögzíti azt is, hogy 2023 novemberéig az adminisztratív épületek, kereskedelmi és kulturális helyiségek, szállodák, mozik, állomások és tömegközlekedési eszközök területén nem lehet 27 foknál alacsonyabbra állítani a klímaberendezéseket, télen pedig nem fűthetik azokat 19 foknál melegebbre. Ahhoz, hogy a szabály betartható legyen, mindenhol hőmérőket kell felszerelni. A kormány azt is előírta a létesítményeknek, hogy szeptember 30-ig ki kell alakítaniuk egy olyan beléptetési rendszert, amely biztosítja, hogy az ajtók többnyire zárva maradjanak. Ezzel is elkerülhető lesz az energiapazarlás mind a hűtési, mind a fűtési időszakban. Az energiatakarékossági intézkedések között megjelenik a távmunka erősítése is, amellyel csökkenthető a munkahelyi ingázásból származó energiaterhelés. A közszférában heti három nap távmunka és két nap személyes munka áll majd a munkavállalók rendelkezésére. Madrid jobboldali elnöke nem ért egyet az új szabályokkal, és közölte, hogy a főváros nem fogja lekapcsolni a villanyt sem a kirakatokban, sem a középületeken, mert azzal hátráltatnák a turizmust és a fogyasztást.

Forrás: Rtve.es, Vozpopuli.com

Óránként érkeznek az illegális bevándorlók Olaszországba

Több illegális bevándorló érkezett Olaszországba júliusban, mint 2019-ben egész évben. Csak júliusban 13 ezren, míg a 2019-es év folyamán 11 ezren érkeztek a Földközi- tengeren keresztül Itáliába. Az év eleje óta pedig több mint 40 ezer bevándorlót regisztráltak a hatóságok. A migrációs nyomás kétségtelenül egyre erőteljesebb, a bevándorlók óránként érkeznek gumicsónakok és halászhajók fedélzetén Lampedusa és Szicília szigetére. A szigetek telítettsége miatt az olasz belügyminisztérium a félszigeten jelölt meg biztos kikötőt a civil hajóknak. Az Ocean Viking tegnap 400 illegális bevándorlót szállított Campagna tartományba, Salernóba. Jobbközép politikusok éles kritikával illették a belügy döntését azt feltételezve, hogy az Lampedusává változtatja az egész országot, ha engedélyezi, hogy a civil hajók a félsziget közepébe is bevándorlókat szállítsanak.

Matteo Salvini Facebook-bejegyzésben kommentálta a migrációs helyzetet. „Olyan belügyminiszterre van szüksége Olaszországnak, aki alkalmas az országhatárok megvédésére”. Salvini kijelentette, amennyiben a választók úgy kívánják, készen áll arra, hogy visszatérjen a belügyminiszteri székbe.

Forrás: Ilgiornale.it

Borítókép: gumicsónakon Európába igyekvő illegális bevándorlókat segít át mentőcsónakra a Sea-Watch nevű német nem kormányzati szervezet holland bejegyzésű, a migránsok Európába szállítására szakosodott hajója, a Sea-Watch 3 legénységének két tagja a Földközi-tengeren 2022. július 23-án. Az olasz parti őrség közlése szerint egy olasz hajó a líbiai partok közelében 674 migránst vett a fedélzetére egy halászhajóról, és közöttük öt holttestet találtak (Fotó: MTI/AP/Sea-Watch/Nora Boerding)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.