Visszavonták az evakuálási parancsot a fukusimai atomerőmű közelében

A 2011-es szerencsétlenséget követően tizenegy településen rendeltek el kitelepítést.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 30. 9:38
Fukusima
Namie, 2014. március 11. Hirata Csijoko (b2) nõvérével, Macuda Hiszakóval (b) imádkozik szüleiért romos házuk elõtt a Fukusima prefektúrabeli Namiében 2014. március 11-én, a Japán északkeleti partvidékén történt földrengés és szökõárharmadik évfordulóján. A Richter-skála szerinti 9-es erõsségû földrengés és az általa kiváltott szökõár következtében csaknem 19 ezer ember életét vesztette vagy eltûnt. (MTI/EPA/Majama Kimimasza) Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megsérült fukusimai atomerőmű közelében fekvő utolsó településen, Futabában is visszavonták kedden a több mint 11 évvel ezelőtt kiadott evakuálási parancsot. A közvetlenül az erőmű mellett fekvő várost a térségre 2011 tavaszán lesújtó földrengés és szökőár után életveszélyes sugárszennyezés miatt ürítették ki. 

A szerencsétlenség után tizenegy településen rendeltek el kitelepítést. 

Az önkormányzat célja, hogy 2030-ra 2000 főre növelje a város lakóinak számát. 

Bár az emberek visszatérhetnek, a város mintegy 80 százaléka továbbra is olyan övezetnek számít, ahova a hatóságok szerint nehéz visszatérni. 

A település korábbi lakóinak 60 százaléka egy tavalyi felmérésen azt mondta, hogy nem akar visszatérni Futabába.

Csak alig több mint 10 százalék válaszolta azt, hogy kifejezetten vágyik arra, hogy visszatérhessen.

2011 márciusában a Japánban valaha feljegyzett legerősebb földrengés, majd szökőár sújtott le Fukusima térségére, ami miatt a fukusimai atomerőműben az 1986-os csernobili tragédia utáni legsúlyosabb nukleáris baleset következett be, és a kiszabadult radioaktív sugárzás miatt több mint 150 ezer embert telepítettek ki.

Borítókép: japán lakosok imádkoznak szüleikért romos házuk előtt a Fukusima prefektúrabeli Namiében 2014. március 11-én, a Japán északkeleti partvidékén történt földrengés és szökőár harmadik évfordulóján. A Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés és az általa kiváltott szökőár következtében csaknem 19 ezer ember életét vesztette vagy eltűnt (Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.