Abe Sindzó állami temetése miatt vitáznak

Nem mindenki ért egyet vele, hogy a volt japán kormányfőnek jár a búcsúszertartás.

2022. 09. 16. 20:12
ABE, Sindzó
Tokió, 2022. július 12. A meggyilkolt Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök koporsóját szállító halottaskocsi (b) elhagyja a tokiói Zodzsodzsi buddhista templomot a gyászszertartás végén 2022. július 12-én. A 67 éves politikust július 8-án a Liberális Demokrata Párt választási kampányrendezvényén lőtték le beszéde közben a Japán középső részén fekvő Narában. MTI/AP/Hiro Komae Fotó: Hiro Komae
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joggal kap-e állami temetést Abe Sindzó? – ez a kérdés osztja meg a japán politikát és társadalmat az utóbbi hetekben. A volt japán miniszterelnököt még július 8-án gyilkolták meg egy kampányrendezvényen, ám végső búcsút csak szeptember 27-én vesznek majd tőle Tokióban. A szertartásra a világ 190 országából több mint 6400 embert várnak, köztük Kamala Harris amerikai alelnököt, Narendra Modi indiai, továbbá Anthony Albanese ausztrál kormányfőket.

Nem mindenki ért azonban egyet azzal, hogy Abe Sindzónak jár az állami temetés. A The Japan Times angol nyelvű japán lap emlékeztetett rá, hogy a II. világháború óta az 1967-ben elhunyt Josida Sigeru egykori miniszterelnök volt az egyetlen politikus, akitől ilyen szertartással búcsúztak. Hagyományosan a tisztségviselők temetését legfeljebb a pártjuk szervezi, az állami búcsúztatás inkább a császári család tagjainak kiváltsága. Az ellenzéki pártok azt is kifogásolják, hogy a döntésnek semmilyen jogi alapja nincs, egyetlen törvény sem nyújt erre felhatalmazást. Felemlegették, hogy még Szató Eiszaku volt kormányfőt sem tisztelték meg ezzel, pedig őt Nobel-békedíjjal is jutalmazták érdemeiért. Másoknak egyszerűen azzal van gondja, hogy a gazdasági problémák közepette az adófizetők pénzéből rendezik a szertartást. 

Márpedig a költségek 1,66 milliárd jenre (4,7 milliárd forintra) rúgnak, melyet a vészhelyzetekre fenntartott alapból különítettek el.

A határozat ellen több jogi keresetet benyújtottak, az ellenzék pedig bejelentette, hogy bojkottálni fogják a temetést. Tokióban a kormányfő rezidenciája előtt tüntetést szerveztek, de internetes tiltakozó petíciót is indítottak, amely tegnap lapzártánkkor már több mint négyszázezer aláírásnál járt. A legfrissebb felmérésekből úgy tűnik, a közvélemény is az állami temetés ellen van: a megkérdezettek 56 százaléka nem helyeselte.

Kisida Fumido jelenlegi kormányfő viszont négy fő érvvel vette védelmébe döntésüket. Először is azzal, hogy Abe Sindzó volt a leghosszabb ideig szolgáló miniszterelnök a II. világháború óta. Másrészt azzal, hogy óriási érdemei vannak a diplomáciában, köztük az amerikai–japán kapcsolatok építésében, és sokat tett a 2011-es földrengés utáni helyreállításért is. Harmadszor úgy vélte, hogy ezzel meg kell tisztelniük a nemzetközi közösséget, akik a világ minden részéről érkeznek, hogy leróják a kegyeletüket. Végül rámutatott, hogy a volt miniszterelnököt egy kampányrendezvényen ölték meg, ezzel pedig a demokrácia alapjait vették célba.

ABE, Sindzó
Rendőr kíséri Jamagami Tecuját, Abe Sindzó volt japán kormányfő merénylőjét. Fotó: Jokojama Dzsuntaro

Abe Sindzó gyilkosát, a 41 esztendős egykori tengerészgyalogost, Jamagami Tecuját egyébként Oszakában tartják fogva. A büntetőjogi eljárást egyelőre felfüggesztették ellene, most azt vizsgálják, hogy beszámítható állapotban van-e. A The Japan Times forrásai szerint már több mint egymillió jen értékű adomány – készpénz, ruhák, könyvek – érkezett hozzá, és online petíció is indult, amely azt követeli, hogy mérsékeljék majd büntetését. Támogatói szerint a férfi maga is áldozat, ezért segítenek rajta. 

 

Borítókép: A meggyilkolt Abe Sindzó korábbi japán miniszterelnök koporsóját szállító halottaskocsi (balra) elhagyja a tokiói Zodzsodzsi buddhista templomot a gyászszertartás végén 2022. július 12-én (Fotó: MTI/AP/Hiro Komae)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.