„Brüsszel nem szabhatja meg nekünk, hányszor tisztálkodjunk!”

A román kormánypárt alelnöke kikelt a brüsszeli javaslatok ellen.

ORBAN, Ludovic; CIOLACU, Marcel
Bukarest, 2020. február 24. Ludovic Orban román miniszterelnök (jobbra, lent) és Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetõje (b) a bukaresti parlamentben 2020. február 24-én. Ezen a napon a román alkotmánybíróság a PSD-nek adott igazat a miniszterelnök-jelöléssel kapcsolatos jogvitában. A bírói testület ezzel ellehetetlenítette, hogy Klaus Iohannis államfõ szándékosan idézzen elõ olyan válságot, amely két meghiúsult kormányalakítási kísérlet után felhatalmazza õt a parlament feloszlatására. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Brüsszel nem szabhatja meg nekünk, hogy hányszor tisztálkodjunk egy héten – jelentette ki a kormányzó román Nemzeti Liberális Párt alelnöke, Rares Bogdan a formáció ifjúsági szervezetének tanácskozásán. A néppárti európai parlamenti képviselő arra biztatta a fiatalokat, hogy mosakodjanak naponta, és ne hetente, ahogy Brüsszelben javasolják. A politikus a „csótányliszt” fogyasztásától is eltanácsolta az ifjakat. Kiemelte ugyanakkor, hogy kritikával illetni a túlzó uniós javaslatokat nem számít EU-ellenes magatartásnak. „Csak azt jelenti, még helyén van eszünk” – idézte a Főtér erdélyi portál Bogdant.

Nemrég a román mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter bírálta azt a brüsszeli döntést, amellyel engedélyezték a házi tücskök új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban. Petre Daea arra buzdította a lakosságot, hogy „egyenek románosan”, s arra szólította fel a romániaiakat, ne fogyasszanak „tücsöklisztet”.

Marcel Ciolacu, a szintén hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt elnöke hétfőn este kijelentette: nem fogja az árammal való takarékoskodásra kérni a polgárokat, ahogyan azt az Európai Bizottság javasolja. 

A képviselőház elnökeként is dolgozó Ciolacu úgy fogalmazott, tartózkodik olyan kérések megfogalmazásától, amelyek a kommunizmus idején tapasztaltak idézik fel az emberekben.

Szakértők szerint enyhe tél esetén Románia egyáltalán nem szorul gázimportra. Ebben az esetben Romániát az a tervezett brüsszeli intézkedés sem érinti, amely egy ársapka bevezetésével gyakorlatilag kizárná az orosz gázt az európai ellátásból. 

Ha mégis importra szorul az ország, Azerbajdzsánból is érkezhet gáz. Az áramellátás tekintetében már bonyolultabb a helyzet.

Tíz év alatt kilenc százalékkal csökkent Románia áramtermelési kapacitása. Mint azt a Ziarul Financiar napilap egy korábbi írásában kiemeli, Romániának semmiféle energetikai stratégiája nem volt az elmúlt években, a szén kivezetése teljesen szakszerűtlen módon történt. Az áramtermelő erőművek beépített kapacitása elméletileg fedezni tudja a romániai fogyasztást, annak egy tekintélyes része viszont az időjárástól függ, szélcsend és borús idő esetén a szélturbinák, illetve a naperőművek nem termelnek energiát.

 

Borítókép: Ludovic Orban román miniszterelnök (jobbra, lent) és Marcel Ciolacu, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője (b) a bukaresti parlamentben 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.