Határkerítéssel állítaná meg Finnország az oroszokat

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által múlt héten bejelentett részleges mozgósítás hatására határkerítés építését javasolja a finn határőrség a finn0ľorosz határra. A kormány a közeljövőben napirendre is tűzheti a javaslatot. Csak a múlt hétvégén 17 ezer hadköteles korú orosz lépte át a finn határt.

2022. 09. 28. 18:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fizikai akadály telepítését javasolja egy jelentésben a finn határőrség az észak-európai ország Oroszországgal közös határára a biztonsági környezetben a közelmúltban bekövetkezett változások miatt – írta meg a brüsszeli Politico finn médiaértesülésekre hivatkozva. A Reuters hírügynökség ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy az elmúlt napokban jelentősen megugrott a finn–orosz határon legálisan átkelő oroszok száma, így igyekeznek ugyanis elkerülni a hadköteles férfiak, hogy besorozzák őket, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt szerdán részleges mozgósítást jelentett be. A hírügynökség információi szerint 

csak a múlt hétvégén 17 ezer orosz lépte át a finn határt, ami nyolcvan százalékkal meghaladja az előző hétvégi határátlépések számát. 

A Reutersnek nyilatkozó orosz fiatalok, akik a múlt héten a Vaalimaa határállomáson keresztül léptek át Finnországba, mintegy háromórányi autóútra Oroszország második legnagyobb városától, Szentpétervártól, azt mondták: a háborúba bevonulástól való félelmükben indultak útnak.

A javasolt kerítés mindenesetre Finnország keleti határának tíz-húsz százalékát, azaz körülbelül 130-260 kilométert fedne le, legnagyobb részét pedig a határ délkeleti részén építenék meg, ahol nagyobb az aktivitás – mondta a finn sajtónak Pasi Kostamovaara, a határőrség vezetője. A fizikai akadály telepítése több száz millió euróba kerülne, ha nemcsak magát a kerítést, hanem a megfigyelési és a közúti infrastrukturális intézkedéseket is figyelembe veszik, amelyek lehetővé teszik a határőrök számára, hogy késedelem nélkül reagáljanak az illegális határátlépésekre. Krista Mikkonen belügyminiszter ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: 

a kormány a közeljövőben tárgyalni fog a keleti határszakaszok Oroszországtól való elkerítéséről.

Egyelőre az illegális határátlépések nem jelentenek széles körben elterjedt jelenséget – mondta a helyi újságíróknak Matti Pitkäniitty, a határőrség nemzetközi együttműködésért felelős vezetője. A határátlépésre vonatkozó korlátozások azonban – akár az orosz, akár a finn oldalról – megváltoztathatják a jelenlegi helyzetet. Finnország szeptember eleje óta kilencven százalékkal csökkentette az oroszoknak kiadott turistavízumok számát. A kerítés azonban rövid távon valószínűleg nem változtat semmin, a kormánynak ugyanis még meg kell vitatnia a fizikai akadály építésének lehetőségét, és zöld jelzést is kell adnia a projektnek, ráadásul az akadály építése két-három évig is eltarthat a becslések szerint – mondta Kostamovaara.

A határőrség felvetése egyébként nem előzmények nélküli, július elején ugyanis a finn parlament már elfogadott egy törvényt arról, hogy a jelenleginél erősebb kerítéseket építsenek az Oroszországgal közös határon, tekintve, hogy Moszkva ukrajnai inváziója után Helsinki – Svédországgal együtt – kinyilvánította a NATO-hoz való csatlakozási szándékát. A nyáron elfogadott törvény célja, hogy javítsa a határőrség operatív kapacitását a hibrid fenyegetésekre való reagálásban – nyilatkozta akkor Anne Ihanus, a belügyminisztérium főtanácsadója. Mint hozzátette, 

az ukrajnai háború hozzájárult az ügy sürgősségéhez.

Finnország határait jelenleg elsősorban könnyű fakerítésekkel biztosítják, amelyek arra szolgálnak, hogy megakadályozzák a jószágok átvándorlását. A törvény lehetővé teszi azt is, hogy nagyszabású átkelési kísérlet esetén lezárják a határátkelőket annak érdekében, hogy csak meghatározott pontokra koncentrálódjon az esetleges menedékkérők fogadása.

Borítókép: Stoptábla Finnország orosz határán Räikkölänél, Imatra közelében (Fotó: Getty Images/Sean Gallup)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.