Kezdenek kifogyni a fegyverekből az európai uniós államok

A már több mint fél éve tartó orosz–ukrán háború során eddig több milliárd euró értékben nyújtott katonai támogatást a világ számos országa Kijevnek. Az elhúzódó harcok ugyanakkor azt eredményezték, hogy az Európai Unió kezd teljesen kifogyni a fegyverkészleteiből, miközben az Egyesült Államok arzenálja is jelentősen lecsökkent.

2022. 09. 06. 16:40
null
Harkiv, 2022. augusztus 10. Ukrán katona Igla hordozható, infravörös irányítású rakétavetõvel készül tüzelni a kelet-ukrajnai Harkivi területen húzódó orosz fronton 2022. augusztus 10-én hajnalban. MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij Fotó: Vaszilij Zslobszkij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború február 24-i kitörése óta az Európai Unió már mintegy két és fél milliárd euró értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának az úgynevezett Európai Békekeretből. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője júliusban büszkén jelentette be, milyen magasra ugrott a hozzájárulás mértéke, ám a minap már borúlátóbb kijelentést tett. 

A legtöbb tagállam katonai készletei alaposan kimerültek az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányok miatt

– figyelmeztetett Josep Borrell. – Újra fel kell töltenünk az állományunkat, mégpedig együtt – tette hozzá.

Az európai országok eddig leginkább saját készleteiket adták át a háborús országnak az erre a célra gyártott fegyverek helyett, hogy a szállítmányok a lehető leggyorsabban eljussanak Ukrajnába.

Így a tagállamok most nemhogy Kijevnek nem tudnak újabb felajánlásokat tenni, de saját tartalékaikat sem tudják rövid időn belül feltölteni. Christine Lambrecht német védelmi miniszter augusztus végén arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan lehetetlen lesz további fegyvereket küldeniük Ukrajnának, hiszen a német hadsereg (Bundeswehr) raktárai egyre jobban kiürülnek.

Védelmi miniszterként el kell ismernem, hogy a segítségnyújtás határát súroljuk, a Bundeswehr feladata ugyanis, hogy garantálja a nemzet és a szövetségeseink biztonságát

– vallotta be a szociáldemokrata politikus.

A németországi Kiel Institute for the World Economy gazdaságkutató intézet pedig arra világított rá a múlt hónapban, hogy az Ukrajnának tett katonai vállalások április óta lejtmenetben vannak. Az intézet adatai alapján júliusban Európa hat legnagyobb országa, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország sem tett katonai kötelezettségvállalást Kijevnek. Ez pedig az intézet szakemberei szerint arra utal, hogy Európa nem tudja tartani az iramot az Egyesült Államokkal. 

A gazdaságkutató intézet adataiból az is kiderült, hogy Washington eddig 25 milliárd eurónak megfelelő katonai támogatást nyújtott Kijevnek, így természetesen jóval nagyobb felajánlást tett, mint bármely másik ország a világon. Az Egyesült Államokat a katonai segítségnyújtás terén Nagy-Britannia 4,03 milliárd, Lengyelország 1,8 milliárd, Németország pedig 1,2 milliárd euróval követi.

Az elmúlt napokban olyan jelentések is napvilágot láttak, miszerint az Egyesült Államok haderejének fegyverarzenálja is jelentősen megfogyatkozott 

– olvasható a The Wall Street Journal amerikai napilapban. Az újságnak nyilatkozó tisztségviselők attól tartanak, hogy ez komoly gondokat okozhat az Egyesült Államok hadseregének váratlan fenyegetések esetén. Az ukrán vezetés mindeközben nap mint nap újabb fegyvereket és támogatást követel az Oroszország ellen folytatott háborúhoz. Volodimir Zelenszkij elnök korábban arról beszélt, Ukrajna védelmi költségei havi szinten ötmilliárd dollárt tesznek ki.

Borítókép: Ukrán katona Igla hordozható, infravörös irányítású rakétavetővel készül tüzelni a kelet-ukrajnai Harkivi területen húzódó orosz fronton 2022. augusztus 10-én hajnalban (Fotó: MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.