Lapozó: Ma kezdődött a brüsszeli terrortámadások bírósági pere

Betiltották a spanyolországi Tordesillas bikaviadal-ünnepséget · A francia igazságügyi miniszter ezer euróval emelné az igazságügyi bírók fizetését · Egyszerre kilenc gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket · Megkezdődött a 2016-os brüsszeli terrortámadások bírósági pere.

2022. 09. 12. 15:24
null
Canberra, 2016. március 23. A belga nemzeti színeket idézõ gyertyák égnek a canberrai belga nagykövetség elõtt 2016. március 23-án, egy nappal azután, hogy feltehetõen az Iszlám Államhoz tartozó terroristák robbantásos merényleteket követtek el Brüsszelben, amelyekben 34 ember meghalt és több mint kétszáz megsebesült. (MTI/EPA/Lukas Coch) Fotó: Lukas Coch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltották a spanyolországi Tordesillas bikaviadal-ünnepséget

A Pacma nevű spanyol állatvédő párt feljelentette Tordesillas város önkormányzatát, amely módosította a Toro de la Vega nevű hagyományos fesztivál szabályait. Ugyanis a régió törvénye 2016 óta előírja, hogy tilos a bikákat bármilyen rendezvényen kínozni és életveszélyesen megsebesíteni. Tordesillas vezetése azonban bejelentette, hogy idén újra megengedi az állatok megszúrását. Bár a korábbi szokásokkal ellentétben, a résztvevők ugyan nem szúrhatják lándzsával halálra a bikát, de jóváhagyták, hogy a bikaviadal-kultúrából ismert színes szegecsekkel szurkálják meg a testét, legfeljebb héttel, a viadalt pedig csak ezután fújnák le. Kasztília és León régió Legfelsőbb Bírósága a benyújtott papírok alapján azonban megtiltotta a rendezvény új szabályok szerinti megtartását is. A bírák szerint a városnak vissza kell térnie a 2016-ban jóváhagyott modellhez, amikor betiltották az állat nyilvános halálra sebzését. A bírósági határozat nagy felzúdulást keltett a tordesillasi városvezetők körében, akik azt sérelmezik, hogy alig maradt idejük arra, hogy a szeptember 13-ára tervezett esemény szabályait visszaállítsák. Az állatvédő párt elnöke, Javier Luna közölte, hogy nagyon boldogok a bíróság döntésétől, mellyel elkerülhető az állatok szükségtelen szenvedése. 

Forrás: elpais.com

A francia igazságügyi miniszter ezer euróval emelné az igazságügyi bírók fizetését

Éric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy ezer euróval növelné az igazságügyi bírók havi bruttó jövedelmét. A bejelentett fizetésemelés kiugrónak tűnhet, Dupond-Moretti azonban arra emlékeztetett, hogy az igazságügyi bírók bérét 1996 óta nem emelték Franciaországban, ellentétben a közigazgatási perekben döntő bírókéval. Az eltelt időszakban ezért hatalmas szakadék alakult ki a bírói fizetések között, ami oda vezetett, hogy a jogi tanulmányaikat befejező diplomások kétszer is meggondolják, hogy igazságügyi bírónak álljanak-e. A miniszter szerint ezért a bruttó ezer eurós béremelés valójában éppen csak korrekciónak nevezhető. A miniszter nem említette a tervezett intézkedés költségét és időzítését. A miniszteri javaslatot az a testület – az États généraux de la Justice – tárgyalja meg hétfői ülésén, amelyet Emmanuel Macron 2021. október 18-án azért hívott életre, hogy az visszaállítsa a franciák megrendült bizalmát az igazságszolgáltatásban. 

Forrás: francetvinfo.fr, bfmtv.com

 

Kilenc gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket

Odessza nagyobb kikötői gabonafolyosót biztosítanak, 13 hajó berakodását tervezik. Kilenc mezőgazdasági termékeket szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket szeptember 12-én – közölte az Infrastrukturális Minisztérium. A 163 800 tonna mezőgazdasági terméket szállító hajók Ázsia és Európa országaiba tartanak. Délelőtt 10 óráig hat hajó várakozik Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőhelyei közelében. A gabonafolyosó létrehozása óta összesen 122 hajó 2,78 millió tonna mezőgazdasági termékkel hagyta el az ukrán kikötőket. A hírportál emlékeztetett, hogy korábban Vlagyimir Putyin, az Orosz Föderáció elnöke azt mondta, hogy az eredeti tervekkel ellentétben az ukrán gabonát nem a legszegényebb országokba szállítják. Az ukrán elnöki hivatal tagadta Putyin erre vonatkozó kijelentéseit, szerintük ez válasz a Nyugat zsarolására, az elnök ugyanis így szeretné elérni, hogy a Nyugat enyhítse az Oroszországra kivetett szankcióit. 

Forrás: ua.korrespondent.net

Megkezdődött a 2016-os brüsszeli terrortámadások bírósági pere

Megkezdődött a 2016. március 22-i brüsszeli terrorcselekmények bírósági tárgyalása szeptember 12-én. A hétfői ülés célja, hogy a bíróság – valamennyi féllel egyeztetve – meghatározza a meghallgatandó tanúk listáját és a tanúvallomások sorrendjét. Ugyancsak a hétfői tárgyaláson vetődnek fel az eljárással kapcsolatos kifogások is. Vita tárgyát képezheti a tárgyalóterem egyik biztonsági intézkedése: a vádlottak számára felállított, golyóálló üvegből készített fülkék. „Ha a bíróság ketrecekbe kényszeríti a vádlottakat, mintha ugrásra kész vadállatok lennének, akkor a testület az ártatlanság védelmét sérti meg” – közölte kifogásait néhány héttel ezelőtt Jonathan De Taye védőügyvéd. A sértettek – a túlélők és a halálos áldozatok hozzátartozói– azonban elégedettek a megoldással, mert a golyóálló fülkék számukra biztonságos közeget teremtenek a tanúskodáshoz. A fellebbviteli bíróság szóvivője, Luc Hennart szerint pedig a mérlegelés alapja az volt, hogy a vádlottak rendkívül veszélyesek, akik miatt rengeteg rendőrt kellene mozgósítani. Ezért döntöttek a golyóálló fülkékről. A tíz vádlott közül csak kilenc lesz személyesen is jelen a tárgyaláson, mivel a vádlottak egyike, Oszama Atar – aki a gyanú szerint a két támadást elkövető terroristasejt élén állt – eltűnt, a hatóságok ismeretei szerint Szíriában halt meg. A bírósági teremben jelen lesz az a két férfi, Mohamed Abrini és Osama Krayem, akik bár a kommandó tagjai voltak, az utolsó pillanatban úgy döntöttek, mégsem robbantják fel magukat. A legismertebb vádlott a 2015. novemberi párizsi terrortámadás egyetlen túlélője, Salah Abdeslam lesz, akit a brüsszeli terrorcselekmények előtt négy nappal a belga fővárosban tartóztattak le, és akinek a védője éppen erre alapozza Abdeslam védelmét a brüsszeli perben. A várhatóan nyolc hónapig tartó tárgyalássorozat október 10-én kezdődik, az esküdtszék tagjait is ekkor hirdetik ki. A maratoni pert a NATO korábbi brüsszeli központjában tartják majd, Evere városrészben. 

Forrás: lavenir.net , rtl.be

Borítókép: A belga nemzeti színeket idéző gyertyák égnek a canberrai belga nagykövetség előtt 2016. március 23-án, egy nappal azután, hogy feltehetően az Iszlám Államhoz tartozó terroristák robbantásos merényleteket követtek el Brüsszelben, amelyekben 34 ember meghalt és több mint kétszáz megsebesült (Fotó: MTI/EPA/Lukas Coch)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.