időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Perrel fenyegetőzik Helmut Kohl özvegye, mert megkerülték akaratát

László Dávid
2022.09.28. 17:29
Perrel fenyegetőzik Helmut Kohl özvegye, mert megkerülték akaratát

Illusztris előadókkal kezdte el tevékenységét még kedden a Helmut Kohl Kancellár Alapítvány: Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, továbbá a nyilvánosan az utóbbi időben ritkán mutatkozó Angela Merkel korábbi kancellár és pártvezér szólaltak fel. Mi más lehetett volna témájuk, mint az ukrajnai háború. 

Friedrich Merz arra figyelmeztetett, hogy a szabad, demokratikus, hidegháború utáni Európa, amelynek kiépítésében Helmut Kohlnak vezető szerepe volt, most nagyobb veszélyben van az orosz agresszió miatt, mint bármikor a történelem során. Szerinte az orosz invázió rámutatott, hogy Európának vezetésre van szüksége, de nem az irányítás vagy parancsolás, hanem a felelősség tekintetében. Angela Merkel pedig úgy vélte, ha 2022-ben Helmut Kohl lett volna a német kancellár, mindent megtett volna, hogy megvédje és visszaállítsa Ukrajna szuverenitását és egységét.

Viszont soha nem veszítette volna szem elől azt sem, hogy mi lesz holnap. Ellenkezőleg, mindig észben tartotta volna, ami ebben a pillanatban teljesen elképzelhetetlen: hogy egy nap hogyan lehet újjáépíteni a kapcsolatokat Oroszországgal

– folytatta.

Opening event of the Federal Chancellor Helmut Kohl Foundation
Angela Merkel beszéde. Fotó: DPA/ Picture-Alliance via AFP

Az alapítvány bemutatkozását nem véletlenül időzítették keddre, október elsején lesz éppen negyven éve, hogy a Németországot 1982–1998-ig vezető politikus először kancellár lett. A Bundestag is nagy egyetértésben döntött még tavaly májusban a kérdésben, az Alternatíva Németországnak (AfD) tartózkodása mellett minden párt megszavazta, hogy alapítványt hozzanak létre a 2017-ben elhunyt politikus tiszteletére. Egyébként nem példátlan a gyakorlat, hogy nagy formátumú államférfiakról hasonló intézményeket nevezzenek el, gondoljunk csak a Konrad Adenauer Alapítványra. 

Nem egyezett bele, sőt kifejezetten ellenezte a névválasztást viszont Helmut Kohl özvegye, Maike Kohl-Richter.

Már az ötlet felmerülése után világossá tette, hogy nem járul hozzá, hogy az alapítvány néhai férje nevét viselje, most pedig nyilvános levélben már jogi lépéseket is kilátásba helyezett. Az özvegy úgy véli, hogy ez a kormányzati szervezet megsérti az elhunyt jogait és végakaratát. Azzal érvel, hogy Helmut Kohl politikai nézeteinek alapköve volt az önrendelkezés, miközben az alapítvány emléket állít az egykori kancellár erőfeszítéseinek „a német nép szabadságának és egységének, valamint az európai uniós integráció és világbéke” megteremtésében. Szerinte helyesebb lenne, ha az intézmény inkább az „Európa alapítvány”, vagy bármilyen más nevet viselne.

Maike Kohl-Richter egyébként Helmut Kohl második felesége, 2008-ban házasodtak össze. A nő korábban is többször szerepelt a német lapok címlapján, miután nagyon megromlott a kapcsolata a férje első házasságából származó két gyermekével. Ők azt állították, nagyon szoros pórázon tartja idős apjukat, még azt is meghatározza, kikkel találkozhat.

Borítókép: Maike Kohl-Richter, Helmut Kohl özvegye (Fotó: DPA /via AFP/Rolf Vennenbernd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.