Perrel fenyegetőzik Helmut Kohl özvegye, mert megkerülték akaratát

Nem tetszik neki, hogy a néhai német kancellár nevét viseli egy kormányzati alapítvány.

2022. 09. 28. 17:29
Maike Kohl-Richter at the Higher Regional Court
09 December 2021, North Rhine-Westphalia, Cologne: Maike Kohl-Richter arrives in a courtroom of the Higher Regional Court. The long-running legal dispute between the widow of former German Chancellor Kohl and his ghostwriter Schwan is once again occupying a court. In an appeal before the Higher Regional Court (OLG) of Cologne, Kohl-Richter wants to achieve that further quotes from the 2014 published book "Legacy. The Kohl Protocols", published in 2014, may no longer be distributed. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illusztris előadókkal kezdte el tevékenységét még kedden a Helmut Kohl Kancellár Alapítvány: Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, továbbá a nyilvánosan az utóbbi időben ritkán mutatkozó Angela Merkel korábbi kancellár és pártvezér szólaltak fel. Mi más lehetett volna témájuk, mint az ukrajnai háború. 

Friedrich Merz arra figyelmeztetett, hogy a szabad, demokratikus, hidegháború utáni Európa, amelynek kiépítésében Helmut Kohlnak vezető szerepe volt, most nagyobb veszélyben van az orosz agresszió miatt, mint bármikor a történelem során. Szerinte az orosz invázió rámutatott, hogy Európának vezetésre van szüksége, de nem az irányítás vagy parancsolás, hanem a felelősség tekintetében. Angela Merkel pedig úgy vélte, ha 2022-ben Helmut Kohl lett volna a német kancellár, mindent megtett volna, hogy megvédje és visszaállítsa Ukrajna szuverenitását és egységét.

Viszont soha nem veszítette volna szem elől azt sem, hogy mi lesz holnap. Ellenkezőleg, mindig észben tartotta volna, ami ebben a pillanatban teljesen elképzelhetetlen: hogy egy nap hogyan lehet újjáépíteni a kapcsolatokat Oroszországgal

– folytatta.

Opening event of the Federal Chancellor Helmut Kohl Foundation
Angela Merkel beszéde. Fotó: DPA/ Picture-Alliance via AFP

Az alapítvány bemutatkozását nem véletlenül időzítették keddre, október elsején lesz éppen negyven éve, hogy a Németországot 1982–1998-ig vezető politikus először kancellár lett. A Bundestag is nagy egyetértésben döntött még tavaly májusban a kérdésben, az Alternatíva Németországnak (AfD) tartózkodása mellett minden párt megszavazta, hogy alapítványt hozzanak létre a 2017-ben elhunyt politikus tiszteletére. Egyébként nem példátlan a gyakorlat, hogy nagy formátumú államférfiakról hasonló intézményeket nevezzenek el, gondoljunk csak a Konrad Adenauer Alapítványra. 

Nem egyezett bele, sőt kifejezetten ellenezte a névválasztást viszont Helmut Kohl özvegye, Maike Kohl-Richter.

Már az ötlet felmerülése után világossá tette, hogy nem járul hozzá, hogy az alapítvány néhai férje nevét viselje, most pedig nyilvános levélben már jogi lépéseket is kilátásba helyezett. Az özvegy úgy véli, hogy ez a kormányzati szervezet megsérti az elhunyt jogait és végakaratát. Azzal érvel, hogy Helmut Kohl politikai nézeteinek alapköve volt az önrendelkezés, miközben az alapítvány emléket állít az egykori kancellár erőfeszítéseinek „a német nép szabadságának és egységének, valamint az európai uniós integráció és világbéke” megteremtésében. Szerinte helyesebb lenne, ha az intézmény inkább az „Európa alapítvány”, vagy bármilyen más nevet viselne.

Maike Kohl-Richter egyébként Helmut Kohl második felesége, 2008-ban házasodtak össze. A nő korábban is többször szerepelt a német lapok címlapján, miután nagyon megromlott a kapcsolata a férje első házasságából származó két gyermekével. Ők azt állították, nagyon szoros pórázon tartja idős apjukat, még azt is meghatározza, kikkel találkozhat.

Borítókép: Maike Kohl-Richter, Helmut Kohl özvegye (Fotó: DPA /via AFP/Rolf Vennenbernd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.