Svájc szorosabb védelmi együttműködést akar az EU-val és a NATO-val

Az alpesi ország ugyanakkor továbbra is kitart a hagyományos semlegessége mellett.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 07. 19:18
null
SWITZERLAND-HEALTH-VIRUS-ARMY Fotó: FABRICE COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc szorosabb védelmi együttműködést szeretne kiépíteni az Európai Unióval és a NATO-val amellett, hogy közben megőrzi hagyományos semlegességét még azután is, hogy nem messze tőle, Ukrajnában háború folyik – jelentette be szerdán az alpesi ország vezetése. A berni kabinet által jóváhagyott, védelmi politikai irányelveket összegző dokumentum ezenfelül Svájc saját fegyveres erőinek megerősítését szorgalmazza.

A jelentés összegzése szerint Svájc érdekét szolgálja, hogy biztonsági és védelmi politikájában a korábbinál határozottabb legyen a nemzetközi együttműködés, miközben megtartja semlegességét

– közölte a svájci kormány, utalva arra, hogy szerinte bővíteni kellene az európai katonai összefogást az EU és a NATO révén.

Az elképzelések szerint ez több közös hadgyakorlatot jelentene, a katonai együttműködés kibővítését, ideértve a meglévő Partnerség a békéért programot a NATO-val, illetve a csatlakozást az EU gyorsreagálású – mentő- és evakuációs műveletekhez használt – alakulataihoz.

Hírügynökségek megjegyezték, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzése egy katonai szövetséggel szakítást jelentene a gondosan ápolt svájci semlegesség hagyományával, ami viszont támogatói szerint segített az alpesi államnak békésen fejlődni és fenntartani különleges közvetítői szerepét még a hidegháború idején is. Az ukrajnai hadművelet mindemellett rávilágított a hibrid hadviselés, a félretájékoztatási kampányok, a kibertámadások, a fedett műveletek, sőt a fegyveres konfliktusok veszélyeire.

Svédország és Finnország májusban nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-nak. A skandináv országok az ukrajnai háború megindulását követően vizsgálták felül hagyományos semlegességüket a megváltozott biztonsági környezetre hivatkozva. Svájc azonban még messze van ettől a lépéstől.

Borítókép: A svájci hadsereg tartalékosai (Fotó: AFP/Fabrice Coffrini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.