A bolgár választóknak elegük van az euroatlanti „értékekből”

A végső eredmény alapján is Bojko Boriszov győzött, de nehéz kormányalakítási tárgyalások várnak rá.

2022. 10. 04. 13:37
BORISZOV, Bojko
Szófia, 2022. október 3. Választási biztosok számolják a szavazatokat az elõrehozott parlamenti választások estéjén Szófiában 2022. október 2-án. A balkáni országban már a negyedik parlamenti választást tartják 2021 áprilisa óta. Az exit poll adatai a Bojko Boriszov volt kormányfõ vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért (GERB) nevû jobbközép párt gyõzelmét jelzik. MTI/AP/Visar Kryeziu Fotó: Visar Kryeziu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazatok száz százalékának összeszámlálása alapján 25,33 százalékos eredménnyel nyerte meg a vasárnapi előrehozott bulgáriai parlamenti választásokat Bojko Boriszov volt bolgár kormányfő pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB). A második helyre a nyáron megbuktatott Kirill Petkov és Aszen Vaszilev vezette neoliberális Folytatjuk a Változást (PP) volt kormánypárt került 20,2 százalékkal. A harmadik helyet a török liberális párt, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) a szavazatok 13,76 százalékával szerezte meg.

Őket követi az oroszbarát Vazrazsdane (Újjászületés), amely az előző parlamentben még a legkisebb párt volt, most viszont a negyedik helyen végzett 10,17 százalékkal.

Az ötödik helyre csúszott le a Kornelia Ninova által vezetett Bolgár Szocialista Párt (BSZP) 9,3 százalékkal, és hatodik lett az előző kormánykoalíció tagja, a jobbközépnek mondott Demokratikus Bulgária (DB) pártszövetség 7,45 százalékos választói aránnyal.

 

A választói aktivitás most volt a legkisebb a bolgár rendszerváltás óta: a 6,6 millió választásra jogosult polgárból mindössze 2,5 millió járult a szavazóurnákhoz.

 

Ennek legfőbb oka a kötelezően előírt gépi szavazástól való idegenkedés, illetve a politikai osztállyal való általános elégedetlenség. Bár a bolgár lakosság többsége-EU párti, az embereknek elege lett az euroatlanti értékek folytonos erőltetéséből. 

A közvélemény egy konzervatív politikát folytató, „bolgár Orbán Viktorra” vár

 – jelentette ki Jani Janev volt jobboldali parlamenti képviselő.

– Gyenge pártok, gyenge kampány, gyenge szavazás, gyenge eredmények – jellemezte a választások eredményét a bolgár jobboldali eszmék legfőbb szószolója, Georgi Markov volt alkotmánybíró. Véleménye szerint

 

addig nem lesz rend az országban, amíg ki nem zavarják a Soros-szervezeteket.

 

Elmondása szerint az új összetételű parlamentben is 70-80 fő köthető a Soros-szervezetekhez.

A vasárnapi választások egyik legfőbb nyertese a Vazrazsdane párt lett, amely a legutóbbi voksoláshoz képest megduplázta az eredményét. Megelőzte a szintén oroszbarát szocialistákat, akiket súlyosan megbüntettek a választók, amiért szerepet vállaltak a korábbi neoliberális kormánykoalícióban.

 

A Vazrazsdane párt oroszbarát geopolitikai fordulathoz köti bármilyen kormány támogatását.

 

A GERB a vasárnapi győzelmével kitört a múlt évi elszigeteltségéből, amikor minden párt összefogott ellene, de vagy kisebbségi kormányt kell alakítania, vagy meg kell egyeznie a török liberálisokkal, valamint harmadik pártot is be kell vonnia a koalíciós kormányzásba. A Pik hírportál értesülése szerint Bojko Boriszov felvette a kapcsolatot a DPSZ-szel, és kijelentette, hogy a DB támogatása nélkül nem fog kabinetet felállítani.

A hivatalos végeredmény kihirdetése előtt a Petkov–Vaszilev duó elhatárolódott a GERB-bel való koalíciótól, mondván, a nyertes kormányozzon. Egy kiskaput azonban mintha nyitva hagytak volna, mégpedig azt, hogy egy Boriszov nélküli kormányban esetleg részt vegyenek. Korábban hasonlóan nyilatkozott Kornelia Ninova, a szocialisták vezére is. Boriszov kimaradását a kormányból a GERB belső köre, a Tomiszlav Doncsev pártelnökhelyettes vezette liberális szárny is erősen szorgalmazza.

 

Borítókép: Választási biztosok számolják a szavazatokat az előrehozott parlamenti választások estéjén Szófiában 2022. október 2-án. (Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.