időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A bolgár választóknak elegük van az euroatlanti „értékekből”

Tütünkov Jordán
2022.10.04. 13:37
A bolgár választóknak elegük van az euroatlanti „értékekből”

A szavazatok száz százalékának összeszámlálása alapján 25,33 százalékos eredménnyel nyerte meg a vasárnapi előrehozott bulgáriai parlamenti választásokat Bojko Boriszov volt bolgár kormányfő pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB). A második helyre a nyáron megbuktatott Kirill Petkov és Aszen Vaszilev vezette neoliberális Folytatjuk a Változást (PP) volt kormánypárt került 20,2 százalékkal. A harmadik helyet a török liberális párt, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) a szavazatok 13,76 százalékával szerezte meg.

Őket követi az oroszbarát Vazrazsdane (Újjászületés), amely az előző parlamentben még a legkisebb párt volt, most viszont a negyedik helyen végzett 10,17 százalékkal.

Az ötödik helyre csúszott le a Kornelia Ninova által vezetett Bolgár Szocialista Párt (BSZP) 9,3 százalékkal, és hatodik lett az előző kormánykoalíció tagja, a jobbközépnek mondott Demokratikus Bulgária (DB) pártszövetség 7,45 százalékos választói aránnyal.

 

A választói aktivitás most volt a legkisebb a bolgár rendszerváltás óta: a 6,6 millió választásra jogosult polgárból mindössze 2,5 millió járult a szavazóurnákhoz.

 

Ennek legfőbb oka a kötelezően előírt gépi szavazástól való idegenkedés, illetve a politikai osztállyal való általános elégedetlenség. Bár a bolgár lakosság többsége-EU párti, az embereknek elege lett az euroatlanti értékek folytonos erőltetéséből. 

A közvélemény egy konzervatív politikát folytató, „bolgár Orbán Viktorra” vár

 – jelentette ki Jani Janev volt jobboldali parlamenti képviselő.

– Gyenge pártok, gyenge kampány, gyenge szavazás, gyenge eredmények – jellemezte a választások eredményét a bolgár jobboldali eszmék legfőbb szószolója, Georgi Markov volt alkotmánybíró. Véleménye szerint

 

addig nem lesz rend az országban, amíg ki nem zavarják a Soros-szervezeteket.

 

Elmondása szerint az új összetételű parlamentben is 70-80 fő köthető a Soros-szervezetekhez.

A vasárnapi választások egyik legfőbb nyertese a Vazrazsdane párt lett, amely a legutóbbi voksoláshoz képest megduplázta az eredményét. Megelőzte a szintén oroszbarát szocialistákat, akiket súlyosan megbüntettek a választók, amiért szerepet vállaltak a korábbi neoliberális kormánykoalícióban.

 

A Vazrazsdane párt oroszbarát geopolitikai fordulathoz köti bármilyen kormány támogatását.

 

A GERB a vasárnapi győzelmével kitört a múlt évi elszigeteltségéből, amikor minden párt összefogott ellene, de vagy kisebbségi kormányt kell alakítania, vagy meg kell egyeznie a török liberálisokkal, valamint harmadik pártot is be kell vonnia a koalíciós kormányzásba. A Pik hírportál értesülése szerint Bojko Boriszov felvette a kapcsolatot a DPSZ-szel, és kijelentette, hogy a DB támogatása nélkül nem fog kabinetet felállítani.

A hivatalos végeredmény kihirdetése előtt a Petkov–Vaszilev duó elhatárolódott a GERB-bel való koalíciótól, mondván, a nyertes kormányozzon. Egy kiskaput azonban mintha nyitva hagytak volna, mégpedig azt, hogy egy Boriszov nélküli kormányban esetleg részt vegyenek. Korábban hasonlóan nyilatkozott Kornelia Ninova, a szocialisták vezére is. Boriszov kimaradását a kormányból a GERB belső köre, a Tomiszlav Doncsev pártelnökhelyettes vezette liberális szárny is erősen szorgalmazza.

 

Borítókép: Választási biztosok számolják a szavazatokat az előrehozott parlamenti választások estéjén Szófiában 2022. október 2-án. (Fotó: MTI/AP/Visar Kryeziu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.