A britek többsége támogatja az előre hozott választások kiírását

Rishi Sunak megválasztásával még egyáltalán nem csitultak a kedélyek az Egyesült Királyságban.

2022. 10. 25. 17:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rishi Sunak ugyan hivatalosan is az Egyesült Királyság új miniszterelnöke lett kedden, a vihar még nem vonult el a konzervatívok felett. Várhatóan egyre csak erősödni fog a nyomás az új kormányfőre, hogy írjon ki előre hozott választásokat, mivel a jelenleg kormányzó Konzervatív Párt messze elmarad korábbi eredményeitől. 

A toryknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy az országot egy újabb kísérletnek vessék alá, Nagy-Britannia nem az ő személyes hűbérbirtokuk, amelyet úgy irányíthatnak, ahogyan csak akarnak

 – fejezte ki nemtetszését az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Keir Starmer amiatt, hogy az országban már másodszor cseréltek miniszterelnököt a brit állampolgárok megkérdezése nélkül.

Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője megerősítette, hogy most már az általános választások kiírása lenne a demokratikus lépés. Ed Davey, a Liberális Demokraták elnöke pedig, csatlakozva az elégedetlenek kórusához, azt hangoztatta, hogy a konzervatívok hazafias kötelessége megkérdezni az embereket arról, milyen irányt vegyen az ország a jövőben.

A legutóbbi felmérések alapján nem is meglepő az ellenzék zúgolódása. 

A YouGov brit közvélemény-kutató intézet október 20–21-én közzétett eredményei szerint 37 százalékos különbség van az ország két legnagyobb politikai ereje között: ez alapján a Munkáspárt 56, a Konzervatív Párt csupán 19 százalékon áll. 

Az elégedetlenség ráadásul túlmutat az ellenzék sorain, a YouGov egy másik október 20-i felméréséből az derült ki, a britek közel kétharmada, 63 százaléka sürgeti az előre hozott választásokat. 

A következő parlamenti voksolás csak 2025 januárjában lenne, mivel az Egyesült Királyság ötévente rendez választásokat, és ennek megváltoztatására csak a kormányfő képes.

Bár 2011-ben olyan törvényt fogadtak el Nagy-Britanniában, amely megszüntette a miniszterelnök hatáskörét az előre hozott választások kiírására, és az alsóházra ruházta át ezt a jogot, a konzervatívok az erről szóló döntést 2019-ben visszavonták.

Az előre hozott választásokat azonban ki is kényszeríthetnék az országban azzal, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormánnyal szemben, és ezt eggyel többen támogatják az alsóházi képviselők közül, mint ahányan ellenzik. A toryk ugyanakkor 71 fős parlamenti többséggel rendelkeznek, a 650-ből összesen 357 mandátummal.

Ám a konzervatívok új vezetőjük megválasztása ellenére közel sem egységesek, többen is felszólaltak az újabb voksolás megtartása mellett.

A párton belül kialakult ugyanis egy kör, amely Boris Johnson visszatérésétől reméli a támogatottságuk helyreállítását – hiszen a korábbi miniszterelnök 2019-ben már megnyert egy választást.

Borítókép: brit újságok címlapjai egy londoni újságárusnál 2022. október 25-én, egy nappal azután, hogy Rishi Sunak lett a Konzervatív Párt új vezetője. Sunak a mai napon kormányalakítási megbízást kapott III. Károly brit uralkodótól (Fotó: MTI/AP/David Cliff)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.