Ellenfél nélkül: Rishi Sunak az új brit konzervatív vezető

Penny Mordaunt az utolsó percben visszalépett.

2022. 10. 24. 15:05
Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter távozik londoni otthonából 2022. október 24-én.
London, 2022. október 24. Rishi Sunak volt brit pénzügyminiszter távozik londoni otthonából 2022. október 24-én. Sunak előző napon bejelentette, hogy indul a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási versenyében. Rishi Sunak a lehetséges pályázók közül elsőként szerezte meg az induláshoz minimálisan előírt száz alsóházi tory frakciótag támogatását. Liz Truss brit miniszterelnök október 20-án mondott le a párt vezetéséről. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Penny Mordaunt volt védelmi miniszter hétfőn délután visszavonta jelöltségét a brit Konzervatív Párt vezetőválasztási folyamatában, a belső szabályzat szerint az egyetlen jelölt, Rishi Sunak volt pénzügyminiszter lett a párt elnöke, egyben várhatóan – III. Károly felkérését követően – az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. A BBC brit közszolgálati média által vezetett összesítés szerint Rishi Sunak 193 támogatót tudott felmutatni, míg Penny Mordaunt – bár hétfőn délelőtt 90 névről beszélt – mindössze 26 konzervatív parlamenti képviselőt tudott maga mögé állítani. A különbség abból adódhatott, hogy a parlamenti képviselők nem kötelesek nyilvánosságra hozni, kit támogatnak, és Mordaunt stábja még az utolsó órákban is folyamatosan győzködte a jelölőket.

Boris Johnson neve merült fel harmadik pályázóként, és az utódot hitelesítő 1922 Bizottság a volt miniszterelnök vasárnap esti visszalépését követően nyilvánosságra is hozta, hogy hivatalos jelölt lehetett volna: összesen 102 támogatót szerzett. Sokáig kétséges volt, hogy Boris Johnson támogatóit Mordaunt vagy Sunak tudja-e inkább meggyőzni; egyértelmű, hogy ez Sunaknak sikerült.

Penny Mordaunt visszalépésével egyidőben közleményt tett közzé a Twitteren, melyben leszögezte:

[…] megválasztottuk új miniszterelnökünket. Ez egy történelmi döntés és újfent megmutatja pártunk sokszínűségét és tehetségét. Minden támogatásom Rishié.

 

Douglas Ross, a skót konzervatívok vezetője szintén gratulált Sunaknak és kiemelte, „egyedülállóan jó képességű” miniszterelnök lesz. Hozzátette: a gazdasági nehézségek tükrében Sunak „olyan valaki, aki bizonyította már rátermettségét a nemzet pénzügyeinek irányításában, aki biztosítja a gazdasági stabilitást és megnyugtatja a piacokat”.

Sunak háromnegyed órával a megválasztását követően nagy tapssal fogadott beszédet tartott konzervatív parlamenti képviselőknek. Míg párttársai a híradások szerint „megbabonázva” jöttek elő a megbeszélésről, egybehangzóan állítva, hogy a brit konzervatívok „talán évek óta nem voltak ennyire egységesek”, az ellenzéki Munkáspárt körében a zárt ajtók mögött tartott találkozás visszatetszést keltett. Angela Rayner, a Munkáspárt elnökhelyettese szerint Sunak, akire „senki sem szavazott”, pártját az ország elé helyezte azzal, hogy nem engedte be a kamerákat és a sajtót.

Az ellenzéki Liberális Demokraták vezetője, Sir Ed Davey meglehetősen szkeptikus szavakkal élt: „konzervatív parlamenti képviselők megint csak kiemeltek egy távolságtartó miniszterelnököt, akinek semmiféle terve nincs a kár enyhítésére, anélkül, hogy a britek egyáltalán véleményt nyilváníthattak volna”.

Sunak magyar idő szerint hétfőn délután 5 óra 10 perckor szólalt meg először nyilvánosan. A Konzervatív Párt központjában tartott rövid köszönőbeszédében stabilitásra és egységre szólított fel, és elismerte, hogy bár „az Egyesült Királyság egy nagyszerű ország”,  de kétségtelen, hogy jelentős gazdasági kihívással néz szembe. Leszögezte, integritással és szerénységgel, és „minden erejével a brit emberekért fog dolgozni”. 

III. Károly hétfőn este tér vissza Londonba, és várhatóan holnap kéri fel Rishi Sunakot a kormányalakításra, Liz Truss lemondását követően.

 

Cikkünk frissül

 

Borítókép: Sunak volt brit pénzügyminiszter távozik londoni otthonából 2022. október 24-én (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.