A törvényhozás elnökeiről szavaztak Rómában

A felsőház délelőtti nyitóülésén egyhangúlag szavazta meg az Olasz Testvérek házelnökjelöltjét, Ignazio La Russa szenátort.

2022. 10. 13. 20:19
Róma, 2022. október 13. Megválasztják a házelnököt az olasz parlament alakuló ülésén a törvényhozás római épületében, a Montecitorio-palotában 2022. október 13-án. Az elõrehozott parlamenti választásokat szeptember 25-én tartották Olaszországban. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alsó- és felsőház elnökének megválasztásával elkezdődtek a munkálatok a római parlamentben. A tizenkilencedik törvényhozási ciklus már kevesebb képviselővel és szenátorral indul, az alsóházban a korábbi 630 helyett négyszáz képviselő foglal majd helyet, a felsőházban pedig a korábbi 315 helyett kétszáz szenátor. 

A szenátus nyitóülésén Liliana Segre örökös szenátor, a holokauszt túlélője a felszólalásában felelősségvállalásra szólította fel a politikusokat. Késedelmek nélkül válaszoljanak a családok és a vállalatok fájdalmas segélykiáltására, akik kilátástalannak látják az ország jövőjét. 

A demokrácia megkoronázásának nevezte a szeptember 25-i parlamenti választásokat, ahol az állampolgárok végre dönthettek hazájuk sorsáról. 

A felsőház délelőtti nyitóülésén egyhangúlag szavazták meg az Olasz Testvérek házelnökjelöltjét, Ignazio La Russa szenátort. A frissen megválasztott házelnök az első felszólalásában kifejezte békevágyát, szolidaritásáról biztosította a hazájuk védelmében harcoló ukrán hazafiakat. Hangsúlyozta, hogy Olaszország kapui nyitva állnak az ukrajnai, illetve a háborús övezetből érkező menekültek előtt.

Kiemelte továbbá, hogy csodára van szükség a jelenlegi összetett krízishelyzet megoldásához, de bízik az olaszok rátermettségében.

– Büszke vagyok, hogy a szenátorok egy igazi patriótát választottak, aki mindig a nemzet érdekeit helyezte előtérbe, és odaadó szeretettel szolgálta hazáját

 – kommentálta a gyors voksolás eredményét Giorgia Meloni.

A képviselőház nyitóülését Ettore Rosati távozó elnökhelyettes, az Élő Olaszország politikusa vezette. Az alsóház délelőtti szavazásán egyetlen képviselőnek sem sikerült elérnie az elnöki pozíció megszerzéséhez szükséges minősített többséget, amely legalább 267 szavazatot jelent.

A kora és késő délutáni szavazás is eredménytelenül zárult, így pénteken kerülhet sor a negyedik voksolásra, ahol azonban már elegendő a jelenlevők kétharmados támogatása is. 

A jobbközép erők közös megegyezés alapján Riccardo Molinarit, a Liga képviselőjét jelölték az alsóház elnöki helyére.

A mai nap más szempontból is kiemelkedő volt az olasz jobboldal számára: Silvio Berlusconi kilenc év bírósági kálváriát követően újra helyet foglalhatott a római parlament szenátusi aulájában. A Hajrá, Olaszország! elnökének visszatérését győzelemként kommentálta a jobboldali olasz sajtó, hiszen ő volt a választópolgárok akaratából megválasztott utolsó kormányfő, egyben az olasz politika leghosszabb ideig hatalmon lévő miniszterelnöke is.

A szeptemberi választásokon győztes jobbközép pártok vezetői Giorgia Meloni, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi között naponta folynak a tárgyalások az új kormány minisztereinek kiválasztásáról.

Meloni a legalkalmasabb politikusok vagy akár szakértők kijelölésével szándékozik megalakítani a kormányát, hangsúlyozva, nincs vesztegetni való idő, a súlyos krízishelyzetek azonnali megoldásokat követelnek. A sajtó jóslásai szerint a Matteo Salvini vezette Liga kaphatja a belügyi és az gazdasági tárcát. Felmerült annak a lehetősége, hogy Giancarlo Giorgetti, Salvini jobbkeze kerülne a gazdasági és pénzügyminisztérium élére, amely, bár kecsegtető ajánlatnak tűnhet, de a jelenlegi súlyos gazdasági krízishelyzetben igen komoly felelősséggel is jár.

 

Borítókép: Megválasztják a házelnököt az olasz parlament alakuló ülésén a törvényhozás római épületében, a Montecitorio-palotában 2022. október 13-án. Az előre hozott parlamenti választásokat szeptember 25-én tartották Olaszországban (Forrás: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.