Az EU elfogadta az Oroszországgal szembeni legújabb szankciócsomagot

Josep Borrell elmondta, a mai Oroszországot Európa nem fogadja be közösségébe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 13:31
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2020. szeptember 15. Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai fõképviselõje az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének a jövõ héten esedékes uniós csúcstalálkozót elõkészítõ vitáján 2020. szeptember 15-én. Borell közölte, hogy az Európai Uniónak szolidárisnak kell lennie Görögországgal és Ciprussal, ugyanakkor folytatnia kell a tárgyalásokat Törökországgal a Földközi-tenger keleti felében végzett török kutatófúrások keltette feszültség és bizonytalanság feloldása érdekében. MTI/AP pool/Francisco Seco Fotó: Francisco Seco
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács csütörtökön új szankciócsomagot fogadott el Oroszországgal szemben, válaszul a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megye illegális annektálására – közölte a brüsszeli testület. A tanácsi sajtóközlemény szerint az új csomag lefekteti az olajár felső határának unión belüli bevezetéséhez szükséges jogi keret alapját is. 

A tengeren szállított orosz nyersolaj behozatalára vonatkozó uniós tilalom teljes mértékben megmarad, az árplafon bevezetése után az intézkedés lehetővé teszi az orosz olaj exportját az unión kívüli országoknak is. Ennek feltétele, hogy az exportált olaj ára az előre meghatározott felső határ alatt marad.

Ez hozzá fog járulni Oroszország bevételeinek további csökkentéséhez, miközben a folyamatos ellátás révén stabilan tartja a globális energiapiacokat. Segíteni fog továbbá az infláció kezelésében és az energiaköltségek stabilizálásban

– áll a tanácsi sajtóközleményben.

Ami a kereskedelmet illeti, az EU meghosszabbítja az Oroszországból származó acéltermékekre vonatkozó behozatali tilalmat. További importkorlátozások vonatkoznak a cellulózra és a papírra, a cigarettára, a műanyagokra és a kozmetikumokra, valamint az ékszeriparban használt elemekre, például drágakövekre és a nemesfémekre, amelyek összességében jelentős bevételt jelentenek Oroszországnak.

Az EU továbbá szankcionálni fog oroszok által megszállt, ukrán területeken tartott illegális népszavazások megszervezésében szerepet játszó személyeket és szervezeteket. A vonatkozó jogi aktusokat a testület hivatalos közlönyében teszik közzé.

 

Európa a prágai találkozóval jelzést kíván küldeni Oroszországnak

– jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Szerinte a prágai találkozók célja Moszkva további elszigetelése Ukrajna megtámadása miatt, amihez az EU szerdán bejelentett, nyolcadik szankciós csomagja is hozzájárul. Nyilvánvaló, hogy a korlátozások hatása nem egyik napról a másikra fog megmutatkozni – jegyezte meg az uniós diplomácia irányítója.

„(Vlagyimir) Putyin a szankciók miatt holnap nem fogja leállítani a háborút” – mondta Borrell újságíróknak a a prágai várban. Úgy vélte: Moszkvát érzékenyen fogja érinteni a szankciók hatása a civil és katonai technológiák gyártására.

A prágai Hradzsinban csütörtökön délután kezdődik az Emmanuel Macron francia elnök által kezdeményezett Európai Politikai Közösség első tanácskozása. Az EU 27 tagállamán kívül további 17 ország, köztük Nagy-Britannia, Törökország és Ukrajna képviselői kaptak meghívást a találkozóra, amelyet pénteken az EU-tagállamok kötetlen csúcstalálkozója fog követni.   

 

Borítókép: Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlament egyik vitáján 2020. szeptember 15-én (Fotó: MTI/AP pool/Francisco Seco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.