időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Folytatódik az amerikai és dél-koreai hadgyakorlat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.05. 08:36 2022.10.05. 09:31
Folytatódik az amerikai és dél-koreai hadgyakorlat

Dél-Korea és az Egyesült Államok szerdán négy föld-föld rakétával hajtott végre gyakorlatot, amelynek során tengeri célpontokat vettek célba. A gyakorlat egy nappal azután történt, hogy egy észak-koreai közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta elrepült Japán fölött.

Öt év óta először fordult elő olyan eset, amely működésbe hozta a japán riasztórendszert. A hatóságok egyes területen felszólították a lakosságot, hogy vonuljon óvóhelyre.

A dél-koreai és az amerikai hadsereg szerdán két-két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát irányított „egy virtuális célpontra” – közölte a dél-koreai vezérkar. A hadsereg azt is megerősítette, hogy az éleslövészeti gyakorlat során egy dél-koreai rakéta röviddel az indítás után meghibásodott, felrobbant, darabjai a talajba fúródtak.

A robbanás és az azt követő tűz kisebb pánikot keltett, és összezavarta a tengerparti Kangnung város lakóit, akiket már amúgy is nyugtalanítottak a rivális Észak-Korea egyre provokatívabb fegyvertesztjei.

A dél-koreai vezérkari főnök közölte, hogy a robbanásnak nem voltak sérültjei.

Kedden dél-koreai és amerikai vadászgépek már végrehajtottak egy precíziós csapásmérő gyakorlatot. A manőverben egy dél-koreai F–15K-típusú vadászgép bombákat dobott le egy virtuális célpontra a Sárga-tengeren.

Szöul, Tokió és Washington a közelmúltban fokozta a közös hadgyakorlatok számát, és szeptember 30-án – néhány nappal az amerikai és dél-koreai haditengerészeti erők nagyszabású manőverezései után – öt év óta először tartott háromoldalú tengeralattjáró-ellenes gyakorlatot a félszigetnél.

Dél-Koreában mintegy 28 500 amerikai katona állomásozik, hogy segítsen megvédeni Dél-Koreát északi szomszédjától. Dél-koreai és amerikai tisztviselők hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető újabb nukleáris kísérletre készül.

Phenjan 2006 óta hatszor tesztelt atombombát. A legutóbbi és legerősebb teszt 2017-ben történt.

 

Borítókép: Az Egyesült Államok és a dél-koreai haditengerészet közös hadgyakorlata. (Forrás: MTI/EPA/Dél-koreai védelmi minisztérium)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.