Kimaradt a legerősebb jobboldali párt a svéd kormánykoalícióból

Megalakult az új, hárompárti svéd kormány, amiből ugyan formálisan kimaradt a választáson győztes jobboldali blokk legerősebb pártja, a Svéd Demokraták, de a párt, és legfőképpen bevándorlásellenes politikájuk nélkül nem maradhat talpon Ulf Kristersson kisebbségi kabinetje.

2022. 10. 18. 16:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedd délután egy órára hívta formális bemutatkozásra a palotába XVI. Károly Gusztáv király az ezt megelőzően a svéd parlamentben bemutatott miniszterjelölteket, és a korábban megválasztott miniszterelnököt és házelnököt. A király Viktória koronahercegnő jelenlétében megnyitotta a tanácskozást, amivel hivatalosan is megtörtént a kormányváltás Svédországban. Ulf Kristersson kisebbségi koalíciós kormányában pártja a jobbközép Mérsékeltek 13, a Kereszténydemokraták hat, míg a Liberálisok négy miniszteri posztot kaptak. 

Bár a legnagyobb kormánypárthoz került többek között a külügy, a honvédelem, a pénzügy, az igazságügy, valamint az uniós ügyek, feltűnő, hogy arányában mindkét kis párt nagyobb részesedést kapott a tárcákból, mint a mérsékeltek.

A kereszténydemokraták kétszer annyi minisztériumban szereztek irányítást, mint a legutóbbi jobboldali kabinet során, ráadásul igen fajsúlyos tárcák kerültek hozzájuk, mint a belügy, gazdaság, energia és egészségügy. A koalíció igazi nyertese az egy éve oldalt váltó liberálisok, akik négyszázalékos eredményük mellé minden százalékhoz kaptak egy tárcát: oktatás, munkaerő, esélyegyenlőség és klímaügyek. A liberálisok ugyanakkor nem csak a tárcák számában nyertek nagyot: 

végig tudták vinni azon akaratukat, hogy a jobboldal legerősebb pártjává váló radikális Svéd Demokraták (SD) nem kerültek be a kormányba.

A hárompárti koalíció így mindössze a mandátumok harminc százalékával rendelkezik, ezért a kormányzóképesség megteremtése érdekében született egy szerződés a kormánypártok és az SD között, melynek értelmében együtt kell működniük a migráció és integráció, a bűnözés, az egészségügy, az éghajlat és az energia, az oktatás, gazdasági kérdések, valamint a költségvetés megalkotása érdekében. A megállapodásban sok oldalt szentelnek az együttműködés formáinak, leírják például, hogy a kormányon kívül maradó SD önálló koordinációs irodát kap, melynek feladata a felek politikájának összehangolása. 

Ha a folyamatban a részesek nem értenek egyet, akkor a belső kabinethez kerül az ügy, amelyben az SD elnöke, Jimmie Akesson és a párt többi vezetője ül. 

Ha ez nem lenne elég beszédes, érdemes megnézni Ulf Kristersson miniszterelnök kormányalakítási szónoklatát, ahol első helyen említette a bevándorlás és a bandabűnözés kérdését, valamint az elítélt, nem svéd állampolgár bűnözők kiutasításának szándékát, ami egyértelműen az SD politikai programjának gerince. A leköszönő miniszterelnök, a szociáldemokrata Magdalena Andersson a szerződéssel kapcsolatban több alkalommal meg is állapította, hogy ugyan a miniszterelnököt Ulf Kristerssonnak fogják hívni, de kormányozni Jimmie Akesson fog. Bár ez elkönyvelhető egy távozó politikai vezető tét nélküli nagyotmondásának, ugyanakkor az elemzők is egyetértenek abban, hogy a svéd demokratáknak eddig soha nem tapasztalt befolyása lesz a svéd politika alakulására a közeljövőben.

A frissen megalakult jobboldali kormánynak olyan problémákkal kell megküzdenie, mint a bűnözési ráta folyamatos növekedése, az energiaválság, soha nem látott kórházi várólisták, biztonságpolitikai fenyegetettség és bizonytalan NATO-csatlakozás. Emellett a választók csalódottságát válthatja ki az is, hogy a kormányban helyet kapó törpe liberális párt kiszorította az évek során organikusan növekedő, politikájukat konzekvensen megőrző, üzeneteiket a választókhoz sikeresen eljuttató Svéd Demokratákat.

Borítókép: Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták párt, Ulf Kristersson, a svéd Mérsékelt Párt, Ebba Busch, a Kereszténydemokrata Párt és Johan Pehrson, a Liberálisok párt elnöke (balról jobbra) a megalakítandó kormányról tartott stockholmi sajtóértekezleten 2022. október 14-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekströmer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.