Lapozó: Salvini: Az új olasz kormány egyik fő feladata a határvédelem

Munkába járási bónusszal biztosítaná a párizsi közösségi buszközlekedést az új vezérigazgató. Három év börtönbüntetést kapott egy dzsihadista, aki egy stadion felrobbantására készült. Kitiltaná az Airbnb-ről az energiapazarló ingatlanokat a francia kormány. Salvini: Az új olasz kormány egyik fő feladata a határvédelem.

Munkatársainktól
2022. 10. 25. 18:00
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkába járási bónusszal biztosítaná a párizsi közösségi buszközlekedést az új vezérigazgató

Emmanuel Macron Jean Castex-et, Franciaország volt miniszterelnökét nevezte ki múlt héten a francia fővárosi régió közösségi közlekedési vállalatának, az RATP-nek az élére. A számos kihívás között az új vezérigazgató egyik feladata az lesz, hogy véget vessen a buszsofőrök nagyarányú hiányzásának, s így biztosítani tudja a főváros gördülékeny buszközlekedését. A cél érdekében az RATP kedden bejelentette, hogy havonta kiutalt munkába járási bónusszal jutalmazza azokat a gépjárművezetőket, akik minden szolgálati napjukon jelentkeznek a munkavégzésre. Október végén máris 100 euró ütheti a megbízható sofőrök markát, novemberben már 150, decemberben pedig 250 euró jutalmat kap kézhez a fizetésével együtt a hiányzás nélkül teljesítő alkalmazott. Az év hátralévő három hónapjában így akár 450 eurót (hozzávetőleg 180 ezer forintnak megfelelő összeget) is kaphatnak – csak a munkába járást ösztönző bónuszként – a lelkiismeretes buszvezetők. Az egymásra épülő, gördülő rendszer októbertől indul, és már az első – a hivatalos szabadságon és igazolt távolléten kívüli – hiányzás is lenullázza az addig összegyűjtött jutalmat. Az RATP azért szeretné erősíteni a képzett, állományban dolgozó buszsofőrök elkötelezettségét, mert a szektor egyébként is hatalmas munkaerőhiány mellett az új munkaerő toborzásával kapcsolatos válsággal is küzd. Ezt az alapproblémát pedig csak súlyosbítja a nem tervezett hiányzások nagy száma.

Forrás: FRancetvinfo.fr

Három év börtönbüntetést kapott egy dzsihadista, aki egy stadion felrobbantására készült

Mohammed Yassi Amrani korábban beismerte, hogy dzsihadista ideológiát tanult és önmagát is képezte, majd parancsot adtak neki a Camp Nou stadion felrobbantására egy Barcelona–Real Madrid meccs idején. A hatóságok régóta figyelték, és elsősorban a közösségimédia-felületek segítségével követték végig radikalizálódását. Az ügyészség eredetileg 12 év börtönt kért rá, de végül a büntetés csökkentésére irányuló tárgyalások eredményeképp ennek csak a töredékét kell letöltenie, elsősorban azért, mert visszavonta korábbi vallomását, miszerint terrorszervezethez csatlakozott. Utóbbi miatt kilenc évet kapott volna, egy másik bűncselekményért hármat, így végül csak az utóbbit kell letöltenie, abból is már csak néhány hónapot. Amranit 2020 tavaszán tartóztatták le egy csendőrségi akcióban, azóta átmeneti börtönben ült. Az ott töltött két és fél évet most levonják a hároméves ítéletéből, így jövő tavasszal szabadulhat.

Forrás: Abc.es

Kitiltaná az Airbnb-ről is az energiapazarló ingatlanokat a francia kormány

Franciaországban hamarosan még bonyolultabbá válik az energiafaló ingatlanok bérbeadása. A francia kormány ugyanis a rövid távú, turisztikai célú bérlakások piacára is kiterjesztené azt az augusztus óta hatályos törvényt, amely 2023-tól már megtiltja egyes energiapazarló ingatlanok otthoncélú bérbeadását, jelentette be Olivier Klein lakásügyi miniszter. A törvény kiterjesztése megakadályozná, hogy a hagyományos, hosszú távú albérleti piacról már kitiltott, energetika szempontból elavult – F és G kategóriás energetikai tanúsítvánnyal rendelkező – ingatlanok szépen berendezve és feldíszítve átkerüljenek a turisztikai szállások szektorába, és ott továbbra is energiafaló ingatlanként működhessenek. Ezzel ugyanis a kiskaput kihasználó tulajdonosok nemcsak jogtalan előnyhöz jutnának a szükséges energetikai felújítás elvégzése nélkül, hanem kivonnák a hagyományos albérleti piacról is a franciák lakhatásául szolgáló hosszú távú albérleteket. A klíma és rugalmasság törvény 2023 januárjától tiltja meg az energetikai szempontból elhanyagolt, G besorolású ingatlanok bérbeadását, ha a bérlemény éves energiafogyasztása négyzetméterenként meghaladja a 450 kilowattórát. Ez az energiafogyasztás ugyanis a hatszorosa az A minősítésű ingatlanokénak. 2025-től azonban már minden G minősítésű ingatlanra vonatkozik majd a bérbeadási tilalom, 2028-ban csatlakoznak hozzájuk az F kategóriás házak és lakások, az E minősítésű otthonokat pedig 2034-től lesz tilos bérbe adni. Franciaországban jelenleg 5,2 millió energiapazarló ingatlant tartanak számon a hatóságok az állandó lakhelyként bejelentett 30 millió ingatlanból. Az új törvény akár lakhatási válságot is előidézhet Franciaországban, ugyanis a törvény ingatlanpiaci következményei máris érzékelhetők: egyre kevesebb az otthoncélra bérelhető ingatlan, mert a tulajdonosok egyharmada nem az energetikai korszerűsítést, hanem inkább az eladást választja.

Forrás: Bfmtv.com

Salvini: Az új olasz kormány egyik fő feladata a határvédelem

Az olasz kikötők ellenőrzését és az illegális bevándorlás megfékezését tartja elsőrendű feladatának Matteo Salvini infrastruktúráért felelős miniszter. A Matteo Salvini vezette Liga újonnan kinevezett miniszterei elkezdték a munkát a frissen felállt olasz kormány tagjaiként, különösen azon problémák megoldására fókuszálva, amelyekre pártjuk a kampány során ígéretet tett. Salvini számára továbbra is kulcsfontosságú kérdésnek számít az ország határainak védelme, amely ügyével a Conte-kormány alatt – mint a belügyminiszteri tárca vezetője – már foglalkozott. A miniszter a helyzet felmérésére vonatkozóan elkezdte a tárgyalást Nicola Carlone admirálissal, az olasz parti őrség parancsnokával. „Az infrastruktúráért felelős miniszternek szárazföldi és tengeri hatásköre van” – jelentette ki Salvini, utalva arra, hogy szemmel tartja a bevándorlás kérdését. A jobbközép vezette kormány határvédelmi politikája nemcsak az illegális bevándorlás megállítását célozza, hanem a Földközi-tengeren bekövetkező tragédiák sorozatát is. Salvini azt is hangsúlyozta, nem tűri a továbbiakban, hogy a civil szervezetek kizárólag Olaszországba szállítsák a bevándorlókat. A miniszter ígéretet tett arra is, hogy Olaszország újra meg fogja védeni a határait.

Forrás: iltempo.it

Borítókép: Matteo Salvini (Forrás: MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.