Olaf Scholz visszautasította Törökország fenyegetését

Berlin hajlandó közvetítőként fellépni az Athén és Ankara közötti vitában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 27. 12:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlan, hogy Törökország a NATO tagjaként vitatja a szövetség egy másik tagjának, Görögországnak a szuverenitását – hangsúlyozta Olaf Scholz német kancellár hivatalos athéni látogatásán csütörtökön. Scholz a Ta Nea című görög napilapnak adott interjújában aláhúzta: ez a többé-kevésbé burkolt katonai fenyegetésekre is vonatkozik.

Törökország több lakott és lakatlan sziget hovatartozását vitatja a Földközi-tenger keleti medencéjében. Ankara azt követeli, hogy vonják ki a görög csapatokat ezekről az égei-tengeri szigetekről, mert a 1923-as lausanne-i és az 1947-es párizsi békeszerződés értelmében azzal a feltétellel kerültek Görögországhoz, hogy Athén nem folytat rajtuk semmiféle katonai tevékenységet.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az elmúlt hetekben támadással fenyegette Görögországot, és azt mondta: „lehet, hogy egy éjszaka hirtelen megjelenünk”.

Scholz mindkét országot a konfliktus békés, nemzetközi jogon alapuló rendezésére szólította fel. Rámutatott: Ankara és Athén jószomszédi viszonya nemcsak a görögök és törökök, hanem egész Európa számára fontos. Jelezte: a berlini kormány kész közvetíteni a vitában.

A német kancellár szerda este érkezett Athénba Párizsból, és csütörtöki napját azzal kezdte, hogy Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel együtt felkereste az Akropoliszt. A két vezető ezt követően megbeszélést folytatott, amelynek egyik fő témája a görög–török területi vita volt, de a német-görög védelmi együttműködésről és az energiaválságról is szó esett.

Scholz Micotákisszal közös sajtótájékoztatóján elmondta: biztos benne, hogy Ankara és Athén képesek párbeszéd segítségével rendezni nézeteltéréseiket.

 

A görög miniszterelnök pedig jelezte: országa kész békejobbot nyújtani Törökországnak, hogy viszályuk ne váljon a szükségtelen feszültség újabb forrásává. Rámutatott: a török és a görög nép, illetve Európa is ezt akarja.

 

Micotákisz hozzáfűzte: arra vágyik, hogy Törökország az erőszak csökkentése és a békés együttélés útjára lépjen. A kormányfő szerint szégyen, hogy Erdogan „nem látja: zsákutcába sétál, amikor népét hazugságokkal Görögország ellen hangolja”.

 

A görög szigetek senkire sem jelentenek fenyegetést, és ezt szomszédaink és szövetségeseink is tudják

 

– szögezte le a miniszterelnök.

Micotákisz megjegyezte: országa a török határon, az Evrosz (Marica) folyónál fogja állomásoztatni a Németország által egy fegyverzetcsere-megállapodás keretében eddig leszállított hat Marder lövészpáncélost. Az athéni kormány negyven BMP-1-es, szovjet típusú gyalogsági harcjárművet ígért Ukrajnának a Marderekért cserébe. Scholz aláhúzta: Athén szabadon döntheti el, hova vezényli a járműveket, nincs jelentési kötelezettsége.

A sajtótájékoztatón az aktuális gazdasági helyzetről beszélve a német kancellár elmondta: az Európai Unióban tapasztalt energiaválságot csak szolidaritással lehet megoldani. Emellett jelezte: Németország cseppfolyósítottföldgáz-termináljainak segítségével 2023-tól európai szomszédjait is el tudja majd látni energiával.

Az Európai Unió energiaügyi miniszterei november 24-én újra találkoznak, hogy megpróbáljanak elfogadni egy intézkedéscsomagot az energiaválság megfékezése érdekében. Micotákisz megjegyezte: a novemberi találkozón megállapodásra kell jutni, és kudarcként értékelné, ha ez nem sikerülne.

 

Borítókép: Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár látogatást tesz az athéni Akropoliszon álló Parthenonnál 2022. október 27-én (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.